Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

TikTok

1. Pentru o zi (3 octombrie aka Mean Girls Day), Paramount a lansat contul Mean Girls (nu mai e disponibil), unde a publicat filmul tăiat în 23 de părți. 

Pe TikTok e de ceva timp trendul ăsta de publicare de filme și episoade de seriale în părți. Doar că de data asta, din cauză că au făcut-o chiar cei de la Paramount, implicațiile sunt mai serioase (adică scenariștii să nu fie plătiți).

Facebook 

2. De când Meta a lansat programul Verified am tot sperat că vor fi mai multe beneficii. Se pare că lucrează totuși la tot felul de opțiuni extra. 

Una din ele e pe Facebook și se pare că vei putea sorta comentariile și după acest criteriu: să vezi întâi comentariile de la conturile verificate.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp)

3. Meta plănuiește abonamente fără reclame în UE, adică un utilizator plătește lunar o sumă de bani pentru a nu vedea reclame în feed. Pentru că e ilegal ca utilizatorilor din UE să le fie urmărită activitatea fără un motiv valid și legal. Adică exact ce fac ei – e procesul prin care ne livrează reclame personalizate. 

Meta încearcă prin aceste abonamente să mulțumească UE, dar încă nu se știe dacă aceștia vor accepta măsura. 

Cât ar costa un astfel de abonament? 

  • 14 dolari pe lună pentru Facebook sau Instagram pe mobil și 10,5 dolari pe lună pentru desktop
  • 17 dolari pe lună pentru Facebook și Instagram
  • 19 dolari pe lună pentru cine nu vrea să vadă reclame nici pe desktop, nici pe mobil

4. Deja au fost identificate probleme cu tool-ul AI prin care poți genera stickere, de fapt cu ce imagini generează pentru stickere.

5. A fost lansat abonamentul Meta Verified pentru business-uri în Noua Zeelandă.

6. Meta extinde accesul la elemente de generative AI pentru reclame: pentru texte, generare de background și generare vizualuri pentru diferite formate de reclame. 

WhatsApp

7. ZIlele trecute îți ziceam că WhatsApp va lansa curând opțiunea de username, să poți să setezi un username pentru contul tău. Trebuie să știi că asta nu înseamnă că va funcționa pentru logare, ci a fost gândit pentru a te ajuta să îți ascunzi numărul de telefon.

8. WhatsApp te va lăsa în curând să fixezi mesaje în fereastra de chat.

9. WhatsApp va avea curând opțiuni mai avansate de formatare: liste (cu bullet point și cifre), citat și code block (prin care se pot distribui mai ușor linii de cod).

YouTube

10. YouTube a lansat un tool AI numit AI Bloom. 

11. Poți face live-uri doar pentru membrii canalului tău, abonații tăi.

12. Mr Beast a mai depășit un record: 2 miliarde de views în septembrie.

LinkedIn

13. Se pare că atunci când un profil de LinkedIn e afișare în rezultatele căutării pe Google, include și numărul de followeri.

14. LinkedIn adaugă elemente de generative AI în platforma de recrutare și cea de învățare.

15. LinkedIn lansează un nou tool AI, Accelerate, care te poate ajuta să creeze reclame în câteva minute.

X (fostul Twitter)

16. În secțiunea Connect de pe X găsești sugestii de conturi pe care să le urmărești. Iar acum ai acolo și o sub-secțiune cu conturi la care să te abonezi (prin opțiunea Subscribe).

17. Zilnic sunt publicate peste 500 de milioane de postări pe X.

18. Postările de pe X nu mai afișează titlul. Pentru că Elon Musk consideră că arată mai bine așa fără titlu. Deci acum ai o poză cu link pe ea. 

Elon Musk detestă link-urile. Toate rețelele sociale ”penalizează” postările cu link în ele. Musk însă a făcut un pas extra. Deci de acum vei vedea poze cu link la postări și probabil nu vei mai da click pe niciuna.

19. În ton cu știrea de mai sus: traficul de pe X (și de pe Facebook) e în continuă scădere

Google

20. Google Docs lansează un tool foarte util: poți introduce rapid diferite template-uri și nu mai trebuie să pornești de la zero mereu un document. Mișto ar fi să poți să îți construiești și tu propriile template-uri.

21. Google Calendar lansează opțiunea de share pentru evenimente, să poți trimite un link către eveniment oricui. 

22. Google lansează aplicația Gmail pentru Wear OS.

23. Gmail impune noi reguli pentru cei care trimit multe mail-uri: cei care trimit peste 5.000 de mesaje către adrese de Gmail într-o zi trebuie să ofere un link de unsubscribe care e vizibil în corpul mailului și să proceseze cererea în 2 zile.

24. Google te lasă în curând să trimiți mesaje criptate de pe telefon.

25. Google Maps poate indica cu exactitate unde ar trebui instalate panouri solare.

26. Google a anunțat ”Assistant with Bard!” pentru Android și iOS.

27. De acum poți reacționa cu emoji la mailurile din Gmail.

Microsoft

28. Microsoft a lansat un update pentru OneDrive – atât la nivel de design, cât și tool-uri noi, mai exact e vorba de un copilot AI.

Altele

29. Netflix va crește prețurile în câteva țări și va începe cu SUA și Canada. 

30. Canva a lansat Magic Studio, o suită de tool-uri AI pentru non-designeri. 

31. BeReal pierde tot mai mulți utilizatori, iar acum a lansat prima campanie globală. Caută ”Cea mai reală persoană de pe Pământ”. Premiul: o vacanță de 3 săptămână oriunde, împreună cu 3 prieteni și finaliștii câștigă fiecare câte 5.000 de dolari.  

32. Reddit a îmbunătățit căutarea.

33. Artifact te lasă să generezi poze cu ajutorul AI pentru postările tale.

34. Patreon a lansat un design nou pentru aplicație, plus are și tool-uri noi.

35. În SUA, Uber lansează serviciu de returnare a coletelor. Practic un curier Uber îți va returna coletul la poștă, UPS sau FedEx, iar taxa e de 5 dolari. 

36. Zoom va lansa Zoom Docs în 2024. E un ”spațiu de lucru modular” axat pe colaborare. PRactic vei putea crea documente în colaborare cu alte persoane.

37. Spotify oferă pentru abonații Premium un beneficiu extra: acces la peste 150.000 de carți audio. În anumite regiuni, abonații pot pot asculta 15 ore de conținut pe lună.

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. Am lucrat pentru site-urile revistelor Cosmopolitan și Marie Claire (site + social media), apoi am fost Social Media Manager la Kiss FM, radioul #1 din România. Plus alte colaborări ocazionale. Numitorul comun pentru toate proiectele e contentul. Creat, planificat, editat, curatoriat, declinat pentru social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *