Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Instagram se pare că lucrează la mărirea duratei unui Reel. Adică, să avem exact ca pe TikTok: opțiuni de Reel-uri de până la 3 minute și până la 10 minute.

Acum poți înregistra un Reel de max 90 de secunde. Chiar și când uploadezi un video prin secțiunea Reel, trebuie să îl tai să aibă 90 de secunde.

Dar, îți reamintesc că orice video de pe Instagram e Reel. Deci până acum aveam opțiunea de uploadăm videouri lungi prin postare: alegi videoul din telefon și te trimite automat în opțiunile de Reel, doar că nu cred că funcționează la fel ca Reel-uri clasice, adică nu e promovat în secțiunea de Reel-uri. 

Dar nu ar strica să diversifice opțiunile de durată pentru Reel-uri. Nu au nimic de pierdut.

2. Instagram testează opțiunea prin care orice cont public poate distribui comentarii de la postări și Reel-uri pe story-urile lor. 

Ca orice alt element de pe story, vei putea muta comentariul unde vrei pe story. Funcționează la fel ca atunci când dai reply unui comentariu de la un Reel (publicat de tine sau de altcineva). 

3. Instagram a lansat o opțiune nouă pentru repere / highlights.

Deschizi un reper și în partea de jos are trebui să ai butonul marcat în imaginea de jos.

Când apeși pe el, în partea de jos ți se vor afișa toate story-urile din acel reper. Și poți scrolla orizontal prin ele. Să le parcurgi rapid. Poate cauți ceva și vrei să treci rapid prin ele.

4. Instagram a introdus în setări o nouă opțiune: Birthday. O poți găsi mult mai ușor folosind căutarea din setări. Am căutat birthday. Te duce în Accounts Center, sub conturi ai opțiunea prin care alegi cine de pe Instagram poate să îți vadă data nașterii.

Apoi deschide toate conturile și alegi pentru contul pe care vrei să faci setările.

De acolo poți alege cine ”află” data nașterii tale: nimeni (e activată by default), cei din lista Close Friends și followerii pe care îi urmărești și tu.

Sub opțiune scrie ca dacă vei shareui data nașterii, cei care au acces la ea (adică pe cine ai setat în opțiuni) vor avea moduri în care să te serbeze pe Instagram.

Cei care interacționează cel mai mult cu tine vor fi primi un reminder dacă aleg să primească notificări cu zile de naștere.

Și, important de știut, data nașterii nu apare nicăieri pe profil.

5. Instagram testează opțiunea de mesaje silent pentru Broadcast Channel. Opțiunea e disponibilă și în mesageria privată și e utilă pentru că nu trimite notificări. Dacă vrei să postezi ceva în timpul nopții, nu va deranja pe nimeni cu notificări.

Un mic reminder: fiecare mesaj trimis în Broadcast Channel trimite o notificare.

6. Instagram testează o opțiune prin care să selectezi diferite audiențe pentru postările tale. Primul gând la știrea asta: adio feed coordonat grafic. Dar opțiunea ar fi utilă!

7. Instagram se pare că lucrează la un nou format de conținut Quick Snap.

8. Instagram lucrează în continuare la sticker-ul Photo Frame, prin care pune o ”ramă” pozelor tale. Interesant!

9. Instagram se pare că nu va mai permite discuțiile în aplicație cu alți utilizatori de pe Facebook. 

10. Instagram ne trollează. N-are cum! 

Se pare că lucrează la un sticker Astrology. Și chiar să verifici compatibilitatea cu altcineva.

TikTok

11. Pe TikTok poți traduce descrierea unui cont printr-o simplă apăsare pe ecran.

12. TikTok se pare că oferă creatorilor de conținut un alt fel de Inbox, optimizat.

13. Începând cu 5 septembrie, live-urile de pe TikTok vor fi păstrate de acum 30 de zile în loc de 90 de zile. Iar după 5 septembrie înregistrările live-urile mai vechi de 30 de zile vor fi șterse.

Threads (noua rețea socială lansată de Meta)

14. Un alt mod în care Threads e promovat pe Instagram:

WhatsApp

15. După ce WhatsApp a lansat opțiunea de a trimite poze și videouri în format HD, acum se pare că lucrează la o opțiune prin care să poți trimite fișiere media la calitatea lor originală.

16. WhatsApp a lansat o nouă aplicație pentru Mac. Aplicația e acum optimizată pentru ecrane mai mari, apeluri de grup și trimiterea de fișiere prin drag and drop.

17. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care să îți ascundă IP-ul atunci când faci apeluri prin aplicație.

YouTube

18. Dacă încalci regulile YouTube pentru a doua oară, vei putea scăpa de avertizare dacă faci un curs de 15 minute prin care vei învăța exact despre regulile încălcate. Interesantă soluție! Așa se asigură că și știi regulile pe viitor. Nu o să mai meargă cu ”dar n-am știut!”.

19. Echipa YouTube Music a dezvăluit la ce aplicații foarte cerute de utilizatori nu lucrează.

LinkedIn

20. Dacă observi o scădere a numărului de followeri pe pagina companiei, să știi că e din cauză că se face curățenie în conturile care nu mai sunt active.

21. LinkedIn și X lucrează la introducerea accesului prin passkey, adică să folosească metode de acces biometrice, în funcție de device-ul tău: scanarea amprentei sau a feței. Și așa practic se înlocuiește parola clasică.

X (fostul Twitter)

22. X a adăugat un tab Verified Followers, un feed unde apar postările publicat de conturi verificate.

23. X te va lăsa în curând să dai swipe pentru a da reply la mesaje. (Cum e și pe TikTok)

24. X a lansat în beta, pentru organizații, opțiunea de a publica anunțuri de joburi.

25. La anul vor fi alegeri prezidențiale în SUA și X a anunțat schimbări pentru politicile legate de conținutul politic. Candidații vor putea din nou să ruleze reclame pe platformă.  (în 2019 au fost interzise reclamele politice).

26. X a lansat câteva schimbări pentru Community Notes.

Snapchat

27. Snapchat lansează o nouă opțiune de selfie cu ajutorul AI numită Dreams. Cu ajutorul ei poți crea imagini noi cu tine în diferite scenarii.

Google

28. Google testează link-uri clickabile descrierea rezultatelor oferite la o căutare.

29. Google a făcut un watermark pentru imaginile create cu ajutorul AI.

SynthID e numele acestui tool care va fi inițial disponibil doar pentru cei care folosesc generatorul de imagini AI numit Imagen (tot al lui Google). 

Watermark-ul e integrat în pixelii imaginii așa că nu poate fi perceput de ochiul uman. Însă tool-urile DeepMind vor detecta mai ușor imaginile și le vor cataloga ca fiind generate cu ajutorul AI.

30. Google Photos te ajută acum să ascunzi poze și acestea să fie accesibile doar prin verificare cu parolă sau scanare facială / de amprentă. Funcția asta e pe Android din 2021, dar acum o lansează și pe iOS. Și pozele private au acum back up și în cloud, adică folderul Locked va fi disponibil pe orice device mai ai..

31. Duet AI e acum disponibil în toate aplicațiile Workspace – Gmail, Docs, Slides și altele.

32. Google Keep e posibil să te lase în curând să sortezi notițele. Acum le ai pe cele mai recente primele, dar se pare că le vei putea sorta după alte criterii: Custom, data la care a fost creată notița și data la care a fost modificată.

Apple

33. Apple a anunțat data următorului eveniment: 12 septembrie. De regulă, evenimentul din toamnă e cel mai mare pentru că atunci lansează de obicei următorul model de iPhone (cu încărcare USB-C pentru că UE le-a impus asta). Bineînțeles, și alte noutăți.

Microsoft

34. Bing Chat e acum disponibil pentru toți utilizatorii de Google Chrome.

Altele

35. BlueSky a lansat o secțiune pe profil unde poți găsi toate postările la care ai dat like.

36. Netflix continuă să atragă abonați noi în SUA. În luna iulie, Netflix SUA a înregistrat 2,6 milioane de abonați noi. Plus, a fost înregistrat și cel mai mare procentaj de conturi noi pentru abonamentul cu reclame – cam 23% din abonații noi au ales abonamentul cu reclame (în creștere cu 4% față de luna iunie).

37. Netflix pierde abonați în Australia după ce a impus măsurile prin care împiedică utilizatorii să împartă conturile cu persoane cu care nu locuiesc. 

Netflix a pierdut 3% din abonați, dar e în continuare cel mai popular serviciu de streaming (are 6,1 milioane de utilizatori). Este prima scădere înregistrată din 2015.

38. OpenAI lansează o versiune de ChatGPT pentru business-uri.

39. Yahoo Mail a lansat opțiuni de generative AI, printre care o căutare mult mai bună pentru mailuri.

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. Am lucrat pentru site-urile revistelor Cosmopolitan și Marie Claire (site + social media), apoi am fost Social Media Manager la Kiss FM, radioul #1 din România. Plus alte colaborări ocazionale. Numitorul comun pentru toate proiectele e contentul. Creat, planificat, editat, curatoriat, declinat pentru social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *