Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
1. Instagram a început să distribuie noul redesign pentru meniul de stickere din Story. Eu l-am avut temporar pe un cont prin noiembrie anul trecut, iar acum mi-a apărut pe contul meu noul design.
2. Note-urile sunt vizibile de acum și pe profil. Un nou detaliu la care trebuie să ai grijă atunci când setezi poza de profil, să nu îți acopere ochii.
3. Instagram lansează opțiunea de like pentru Note-uri.
4. Instagram adaugă noi opțiuni pentru creatorii de conținut care au setate abonamente (Subscriptions):
- Mai multe informații despre story-urile care le-au adus mulți abonați (prin sticker)
- Instagram extinde opțiunea de afișare teaser, pe care o văd utilizatorii care nu sunt abonați, și au direct opțiunea de a se abona pentru a vedea conținutul
- Instagram adaugă noi moduri prin care să blocheze capturile (foto si video) pentru a proteja conținutul exclusiv
5. Instagram lucrează la introducerea unei opțiuni prin care să poți contacta rapid pe cineva direct din profilul lui.
6. Instagram a lansat tema de chat cu ocazia lansării noului album al lui Taylor Swift, ”The Tortured Poets Department”.
7. Instagram simplifică procesul de creare a unui grup de discuții și pune opțiunea direct la butonul de mesaj nou.
8. Instagram lucrează la un nou sticker, Pals. Se pare că e ”influențat” de like-urile pe care le primești la story.
9. Instagram lucrează în continuare la ”Quick Snap” (despre care ți-am povestit în august 2023), doar că se pare că i-au schimbat numele în ”Peek”.
10. Instagram lucrează în continuare la introducerea opțiunii Poke.
11. Instagram lucrează în continuare la opțiunea prin care îți vei putea crea propriul AI direct în aplicație.
12. Instagram lansează opțiunea de a publica Reel-uri de până la 3 minute.
TikTok
13. Viitorul TikTok în SUA e incert.
TikTok spune că o posibilă interdicție a aplicației sale în SUA ar ”calca în picioare libertatea de exprimare” a 170 de milioane de americani.
În weekend, Casa Reprezentanţilor din SUA a votat ca TikTok să fie interzis dacă nu sunt tăiate legăturile cu China. Adică cineva, care nu are legături cu China, să o cumpere. Doar că guvernul Chinei semnalează că nu va permite vânzarea forțată a TikTok. Deci e foarte posibil să fie interzis TikTok în SUA dacă nu se găsește nicio altă soluție legală.
E o mișcare fără precedent a Congresului de a folosi legislația pentru a amenința cu interzicerea unei platforme tehnologice pentru consumatori. Dacă va deveni lege, ByteDance intenționează să lupte prin orice mijloc legal.
O problemă ridicată e ce efect va avea această lege asupra altor aplicații, cum ar fi WeChat, Temu, AliExpress și chiar alte aplicații ale companiei ByteDance – CapCut, Lemon8.
De asemenea, ByteDance are acum un nou timeline: are 9 luni la dipoziție să vândă plaforma și e posibil să aibă și o prelungire de 3 luni pentru o achiziție în curs de finalizare.
Miercuri, Senatul a trecut legea care ar putea interzice TikTok. Și președintele Joe Biden a semnat-o, așa cum a anunțat că o va face.
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a publicat un video în care spune că vor continua să lupte și vor contesta legea în instanță.
Dacă ByteDance refuză vânzarea TikTok, aplicația nu va dispărea pur și simplu din SUA. Aplicația va fi în continuare în telefoanele utilizatorilor, dar nu va mai fi disponibilă în magazinele de aplicații, iar asta înseamnă că nu vor exista update-uri și, în timp, aplicația va fi tot mai puțin funcțională. Și, bineînțeles, utilizatorii e posibil să apeleze la VPN. Deci va dispărea încet din topul rețelelor sociale.
Dacă TikTok va fi achiziționat de o companie, ByteDance e posibil să nu includă algoritmul, care e esența aplicației. Și atunci de ce ar mai da cineva bani pe aplicație, dacă nu are elementul care o face unică și de succes?
Mai există o șansă mică cu alegerile din SUA. În noiembrie vor alege un nou președinte și e posibil să schimbe lucrurile. Ce mi se pare ironic e că președintele Biden va continua campania pe TikTok.
Pe TechCrunch am găsit un articol interesant despre cum a decurs procesul când TikTok a fost interzis în alte țări.
Și, dacă te întrebi dacă se va repeta experiența în Europa, ei bine, se pare că nu e considerată o problemă majoră de securitate.
14. UE a pornit a doua investigație asupra TikTok pentru că suspectează că încalcă Digital Service Act (DSA). Aceasta investigație implică aplicația TikTok pentru că aceasta creează dependență.
TikTok Lite este o versiune mai mică a aplicației care ocupă mai puține resurse ale telefonului și funcționează pe viteze mai mici de internet. Aplicația a fost lansată luna trecută în Franța și Spania și stimulează consumul. Utilizatorii pot câștiga puncte dacă se uită și dau like la videouri. Apoi, cu aceste puncte pot fi schimbate pe vouchere Amazon și moneda TikTok.
EU a ridicat problema acestei aplicații pentru că poate avea efecte negative asupra tinerilor.
TikTok nu a stat prea mult pe gânduri și a renunțat la opțiunea de gamificare.
15. TikTok a oferit noi informații despre audiența din Europa, care e o cerință din Digital Service Act:
- A scos 13 milioane de bucăți de conținut între octombrie și decembrie 2023 (cele mai multe au fost din categoria ”Sensitive and Mature Themes”).
- La categoria conținut ilegal, cele mai multe reporturi de la utilizatori au fost pentru “Financial Crime”, “Privacy Relates Violations” și “Hate Speech”.
- A interzis peste 3 milioane de conturi din UE în aceeași perioadă menționată mai sus.
- TikTok declară că are 6.,287 de persoane dedicate pentru modearea conținutului în UE la sfârșitul lunii decembrie 2023.
- TikTok are 142 de milioane de utilizatori în UE, dintre care 7,7 milioane în România.
16. TikTok are acum opțiunea Smart Trim care te ajută să scoți rapid momentele de tăcere. În funcție de ce fel de video ai, te poate ajuta sau încurca.
17. TikTok are o opțiune interesantă de editare: Dynamic Lens, care te lasă să inserezi tot felul de efecte pe videoul tău. Și alegi și în ce momente din video să fie aplicate.
18. TikTok a adăugat reacții Ai-moji pentru mesaje. Îți creezi propriile Ai-moji prin scanarea feței și apoi le poți folosi ca reacții la story-uri, mesaje sau ca stickere în discuții.
19. TikTok Notes are opțiune de text pentru postări și poți direct din aplicație să adaugi text pe poză.
20. TikTok a lansat o nouă competiție STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică).
21. Facebook îți permite să adaugi poll-ul la un Reel.
22. Facebook închide opțiunea prin care se pot organiza strângeri de fonduri. Începând cu 1 iulie 2024, ONG-urile din Spațiul Economic European (SEE) nu vor mai putea folosi tool-urile Facebook pentru strângere de fonduri.
Threads
23. Threads are acum 150 de milioane de utilizatori activi pe lună.
În SUA, Threads se pare că a înregistrat o creștere constantă a numărului de utilizatori activi pe zi și, în SUA, a depășit Twitter / X.
În aprilie, Threads a avut în medie 28 de milioane de utilizatori activi pe zi, iar Twitter / X a avut în medie 22 de milioane.
24. Threads testează o opțiune de arhivare a postărilor: fie manual, fie automat după o anumită perioadă de timp.
25. Threads lansează o nouă opțiune care-ți permite să filtrezi cuvinte și fraze. Era deja opțiunea pentru reply-uri, iar acum au extins-o pentru toată aplicația. De acum, poți ascunde conținut care nu te interesează din feed, căutare, profile și reply-uri la postări.
O altă noutate pe Threads e legată de ”Quote”, opțiunea prin care dai share unei postări și adaugi și un text. Pe Threads ai și opțiunea Repost, care shareuiește postarea așa cum e, cu numele contului. La tine pe cont apare însă în secțiune separată. Quote-ul e considerată postare de sine stătătoare pe contul tău.
Pentru Quote, Threads vrea să introducă opțiuni prin care poți alege cine poate da Quote la postările tale. Probabil vei putea alege dacă oricine o poate face, conturile pe care le urmărești sau nimeni, în funcție de cine nu vrei să poată distribui postările tale prin opțiunea Quote.
26. Meta oferă influencerilor și creatorilor de conținut 5.000 de dolari pentru a posta pe Threads (postări și replay-uri la alte postări).
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
27. Meta a publicat noi informații despre rezultatele obținute în primul trimestru al anului:
- 3,24 de miliarde de utilizatori activi pe zi în toată familia de aplicații Meta (compania nu mai oferă date separate per platformă), o creștere de la 3,19 miliarde raportate în ultimul trimestru al anului trecut. E o creștere de 7% de la an la an.
- În ce privește veniturile, Meta a câștigat 36,46 miliarde de dolari în primul trimestru al anului, o creștere de 27% de la an la an.
28. Se pare că nu vei putea să dezactivezi AI-ul Meta, pe care compania îl va integra în toate produsele sale.
29. Mark Zuckerberg a oferit recent un interviu pentru Command Line și a discutat mai multe despre AI. În opinia lui, ”feedback loops” sunt mai importante ca găsirea de surse de informații.
”Feedback loops” sunt folosite pentru a reantrena și îmbunătăți modelele AI pe baza rezultatelor obținute anterior. Acești algoritmi anunță modele AI știu când fac o greșeală și le oferă informațiile pentru a ajusta rezultatele viitoare.
Zuckerberg a mai spus că factorul diferențiator va fi capacitatea de a se îmbunătăți analizând cum îl folosesc oamenii.
E o cursă a companiilor care vor să domine și să iasă învingătoare în cursa AI. Un element important e reprezentat de surse de data, informații cu care să fie hrănite aceste modele AI. Cu cât sunt antrenate mai bine, cu atât vor oferi răspunsuri mai bune. Zuckerberg a fost la un pas să cumpere o companie de publishing (pentru a putea folosi informația) și chiar să suporte consecințele unor procese de copyright, doar pentru a crește un model AI cât mai bun.
Acum însă e abordată cu altă soluție: informație sintetică (synthetic data). Sunt informații generate artificial și imită informații generate de evenimente reale.
30. Meta are mare succes cu ochelarii smart Ray-Ban. Au fost lansat anul trecut și au o camera încorporată, plus microfon și boxe. Iar acum au anunțat o serie de noutăți:
- Vei putea face apeluri video pe WhatsApp și Messenger.
- Camera poate fi folosită pentru multimodal AI (de exemplu, cu ajutorul camerei și a AI-ului Meta poți traduce un meniu dintr-o altă limbă).
- Au fost lansate noi modele.
31. Meta a anunțat că Horizon OS va fi disponibil pentru parteneri terți de hardware, ceea ce înseamnă că mai mult companii vor putea construi device-uri care pot fi legate de experiențele VR oferite de Meta.
32. Mark Zuckberg a început o campanie de imagine. E tot mai relatable. Mai ales că a circulat în social media o versiune a lui cu barbă și se pare că e iubit acest look casual al lui.
33. WhatsApp lucrează la introducerea unei secțiuni Favorites în mesaje. Așa ai putea să ai separat discuții de interes pentru tine.
34. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care ar putea să îți permită să salvezi notițe pentru contactele tale.
35. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care pot fi ascunse grupuri în comunități.
36. WhatsApp lucrează la introducerea unui ecran prin care pot fi apelate numere direct din aplicație.
37. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care vor putea fi forwardate mesajele video. De regulă, acestea sunt private și pot fi văzute doar de către persoanele din discuție, dar se pare că WhatsApp vrea să simplifice procesul în cazul în care se dorește forwardarea mesajelor.
Cred că mai bine le lăsau private pentru oricum e și opțiune de a face un video în chat și acela oricum e tratat ca orice fișier.
38. WhatsApp lucrează la introducerea unei notificări pentru like-urile primite la status. Poți alege dacă vrei sau nu să primești această notificare.
YouTube
39. Săptămâna trecută ți-am arătat ce schimbare importantă de design vrea să introducă YouTube. Utilizatorii au fost extrem de nemulțumiți așa că YouTube a renunțat la plan.
40. YouTube adaugă și mai multe reclame. De data asta vor să introducă ”pause ads” pentru TV. Cum ai înțeles probabil și din nume sunt reclame care apar când pui pauză.
41. YouTube Music adaugă pentru podcasturi mai multe opțiuni de filtrare pentru podcasturi. Poți sorta de la cele mai noi, cele mai vechi, cele mai populare sau default. Curând vor adăuga opțiuni extra de sortare:
- In Progress (podcasturi pe care le asculți),
- Unplayed (podcasturi pe care nu le-ai ascultat) și
- Played (podcasturi pe care le-ai ascultat).
42. Google a publicat rezultatele pe primul trimestru al anului:
- Vânzările de reclame pe YouTube au crescut cu 21% de la an la an. Au fost depășite estimările.
- Abonamentele au adus venituri de 15 miliarde de dolari pentru YouTube în 2023.
- Numărul de canale care publică Short-uri a crescut cu 50% de la an la an.
- YouTube Partner Program a oferit plăți creatorilor de conținut mai mult decât orice altă platformă de monetizare.
43. LinkedIn înregistrează din nou niveluri record de engagement. O creștere de 11% față de ultimul trimestru al anului trecut. Nu oferă mai multe date despre aceste niveluri record. Din 2018 le declară, dar nu avem cifre.
44. Pe Linkedin ai opțiunea de a seta un buton custom. Găsești opțiunea când editezi profilul.
Acolo poți seta un link sau un buton custom. Butonul custom are mai multe opțiuni și alegi ce ți se potrivește: Visit my store, Visit my website, View my portfolio, View my blog, Book an appointment, Subscribe to my newsletter și Request services.
Poți seta și un link către care să direcționezi persoanele interesante.
Acest buton e important pentru că e atașat contului tău peste tot. Oricând publici o postare nouă, sub numele tău va apărea acest buton. Pe profilul tău va apărea imediat sub butonatele de Follow / Connect și mesaje.
Twitter / X
45. Twitter / X se pregătește să lanseze o aplicație TV pentru videouri.
46. Twitter / X lucrează la o pagină detaliată de analytics pentru postări.
47. Twitter / X are acum o pagină explore pentru postările de top din comunități, împărțite pe subiecte.
48. Twitter / X a lansat un nou proces, simplificat, pentru setarea reclamelor.
49. De-a lungul timpului, în materialele din seria #SocialWebNews ți-am vorbit despre libertatea de exprimare și cum, pentru Elon Musk, înseamnă ce vrea el și când vrea el. Acum am găsit un articol de pe Social Media Today cu o recapitulare a situațiilor recente.
50. Pinterest a adăugat o opțiune Account Claiming pentru Instagram. Cu ajutorul ei poți conecta contul instagram la cel de Pinterest:
- Primești credit atunci când cineva distribuie pe Pinterest conținut de pe contul tău de Instagram
- Poți să vezi informații despre acel conținut.
- Poți publica automat pe Pinterest ce publici pe Pinterest.
51. Pinterest a dezvăluit trendurile în materie de călătorii:
- ”Adventure travel” – au crescut căutările pentru “Scuba diving photography” (+60%), “Mountaineering” (+40%), “Adventure camping” (+44%), “Caving” (+40%)
- Călătoriile solo – “Glamping aesthetic” (+260%), “Wellness retreat aesthetic” (+90%), “Cabin in the mountains” (+180%), “National park” (+250%)
- Locuri misterioase – “Haunted places” (+155%), “Ancient cities” (+75%), “Places on earth that do not feel real” (+240%)
- Călătoriile cu mașina – “Comfy road trip outfit” (+250%), “What do bring on a road trip” (+66%), “Road trip snacks” (+65%)
Pinterest a dezvăluit și cele mai populare căutări legate de destinații:
- “London lifestyle” (+340%)
- “South African food” (+320%)
- “Santorini party” (+300%)
- “Goa nightlife” (+270%)
- “Summer in Brazil” (+250%)
- “Bali vibes” (+195%)
- “History of Myanmar” (+170%)
- “Rural India” (+100%)
- “Singapore culture” (+100%)
- “Morocco aesthetic” (+90%)
52. Reddit lansează un update important în aplicație (pe iOS și Android) prin care simplifică modul în care utilizatorii interacționează:
- Ajungi mai rapid în secțiunea de comentarii
- Ajungi mai rapid la postarea principală
- Gesturi noi – ”swipe în sus pentru conversații și swipe stânga pentru conținut nou”
53. Reddit adaugă reclame dinamice pentru produse și au ca scop promovarea produselor în procesul de descoperire. Acest format de reclame folosește ”semnale de shopping”, adică discuții între persoane care caută să încerce un produs sau un brand.
Snapchat
54. Snapchat declară că timpul total de vizionare din Spotlight (rival pentru TikTok) a crescut cu 125%.
Aplicația a înregistrat 422 de milioane de utilizatori activi pe zi în primul trimestru al anului, o creștere cu 39 million (10%) de la an la an. Abonații Snapchat+ s-au triplat de la an la an și acum sunt peste 9 million subscribers.
Snap plănuiește să investească în continuare în modele de generative AI pentru creare lentilelor (Lenses) de pe platformă. Numărul de lentile AI vizionate de către utilizatori a crescut cu mai mult de 50% de la an la an.
55. Google Drive lansează filtre căutare pe Android.
56. Pe 23 iunie, Google închide Google Podcasts peste tot în lume. Până atunci ai timp să transferi podcasturile pe alte aplicații.
Dacă asculți podcasturi pe Google Podcast, atunci ar trebui să știi că poți muta lista de podcasturi pe YouTube Music sau pe altă aplicație.
57. Google testează afișarea răspunsurilor în secțiunea Discussions and Forums în rezultatele căutării.
58. E posibil ca în curând Google Chrome să îți permită să semnezi PDF-uri cu propriul scris.
59. Google întârzie, pentru a treia oară, retragerea cookie-urilor de la terți.
60. Google Maps testează Live Activities pe iPhone.
61. Google Calendar a simplificat scroll-ul lunar în aplicația Android.
62. Google Meet primește un update foarte util: transferarea apelurilor între web și telefon.
Pe lânga asta, a mai primit și instrumente pentru notițe: poți face note cu diferite instrumente de scris, stickere, boxuri de text, etc. Pot fi folosite în timpul prezentărilor.
63. Alphabet a anunțat veniturile pe primul trimestru al anului: 80,54 miliarde de dolari, o creștere cu 15% față de aceeași perioadă în 2023.
Se pare că e oficial o companie de 2 triliarde de dolari.
64. Google testează o nouă opțiune, ”Speaking practice”, în căutare, care te poate ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de a vorbi engleza la nivel conversațional.
65. Magazinul online Fitbit se închide, iar de acum achizițiile se pot face prin Google Store.
66. De acum poți downloada simultan mai multe aplicații prin Google Play Store.
67. Google Play Store a dezvăluit din greșeală o nouă experiență, ”Cubes”, care îți permite ”să vezi, să cumperi și mai multe într-un singur loc”.
68. Glance e o companie care vrea să monetizeze ecranul de blocare pe device-urile Android.
Glance e o platformă pentru ecranul de blocare disponibil pe telefoanele accesibile din SUA. Curând, e posibil să se extindă în SUA prin parteneriate cu Motorola și Verizon.
Reclamele ne vor invada toate ecranele. Cred că e doar o chestiune de timp.
Apple
69. Apple a reluat discuțiile cu OpenAi despre generative AI pentru introducerea unui chatbot Ai în iOS 18.
70. Sunt zvonuri că Apple pregătește o aplicație calculator pentru iPad.
71. Noul Apple Pencil va include pentru prima dată o serie de gesturi pentru productivitate crescută.
72. Apple respinge update-ul Spotify cu informații pentru utilizatorii din UE.
Microsoft
73. AI Explorer din Windows 11 va avea o căutare îmbunătățită pentru că va folosi AI să te ajute să găsești orice ai nevoie (fie din calculator, fie din istoricul tău web).
74. Microsoft va îmbunătăți procesul de instalare a aplicațiilor din magazinul Windows pe web.
75. Outlook are în sfârșit opțiune de undo pentru mailuri, așa cum e și pe Gmail.
76. Windows 11 inserează reclame în meniul Start pentru toată lumea. Dacă vrei să scapi de ele, există o soluție.
Altele
77. Tinder are o opțiune, Share My Date, cu ajutorul căreia utilizatorii pot trimite detalii despre întâlnire prietenilor / familiei.
78. Adobe a anunțat că Photoshop va avea opțiunea de a crea imagini cu texte direct în aplicație.
79. OpenAI, Microsoft, Google, Meta și alte companii au promis că vor împiedica generarea și răspândirea conținutului care ilustrează abuzul copiilor de către tool-urile lor AI.
80. Spotify te ajută să îți descoperi persona K-pop.
81. Jocurile de pe Steam nu mai pot fi returnate după ce te-ai jucat 100 de ore.
82. Telegram are acum o secțiune dedicată pentru canale, unde găsești toate canalele pe care le urmărești și recomandări de canale asemănătoare.
83. Aaron Sorkin lucrează la continuarea filmului ”The Social Network”.
#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.
A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter.