Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Instagram lucrează la o nouă opțiune pentru Reel-uri: Experiment mode

  • Reel-ul va fi afișat utilizatorilor care NU te urmăresc. 
  • Reel-ul nu va fi vizibil pe profil până nu îl distribui pentru toată lumea.
  • Dacă Reel-ul nu e distribuit pentru toată lumea, va fi automat arhivat după 24 de ore. 

2. Nu cred că eram pregătită pentru știrea asta și cred că nici tu: Poke-ul vine pe Instagram. Șoc și groază!

3. Instagram a anunțat 2 noutăți:

  • Note Prompts – vei putea adăuga un prompt la Note, iar prietenii / urmăritorii îți pot răspunde (seamănă cu sticker-ul Questions din story; toate răspunsurile sunt adunate la un loc)
  • Note pe profil – curând Note-ul va fi afișat și deasupra pozei tale de pe profil

Note-urile sunt statusuri scurte (cum erau pe mess dacă foloseai în trecut), de max 60 de caractere, sunt vizibile 24 de ore și, până acum, erau vizibile în mesageria privată. 

4. Instagram lucrează la o opțiune prin care poți securiza și ascunde discuții private

5. Meta testează introducerea generative AI în bara de căutare: atât pentru discuții cu chatbot-ul Ai, cât și căutare / descoperire de conținut.

6. Instagram se pare că te avertizează dacă apar conturi care folosesc același nume cu al tău.

7. Instagram lucrează la o opțiune AI în Story, care să te ajute să rescrii text.

8. Instagram permite menționarea oricui în Note-urilor și poți să menționezi mai mulți utilizatori.

9. Instagram, în setările pentru Broadcast Channel, te lasă să ascunzi reacții pe care nu le vrei.

10. Instagram lansează o nouă măsură de protecție pentru adolescenți: blurarea automată a pozelor nud primite în mesageria privată. Așa vor fi protejați de poze nud pe care nu le-au solicitat și de situațiile în care pot fi șantajați cu poze nud. 

Va fi implementat și un mesaj de avertizare pentru adolescenți, prin care sunt îndemnați să se gândească de două ori dacă să distribuie imagini intime. Meta va face mai dificil accesul potențialilor scammeri la conturile adolescenților. 

Pe lângă asta, Meta a declarat că lucrează la dezvoltarea unei noi tehnologii prin care să identifice conturi care e ”posibil” să fie implicate în situații de șantaj cu materiale nud. Vor aplica limite pentru aceste conturi suspicioase, să nu mai poată interacționa cu alte conturi. 

11. Instagram lucrează la o setare – Visibility Off Instagram – prin care ai putea alege ca postările tale să nu apară în rezultatele din motoarele de căutare.

12. Instagram lucrează în continuare la dublarea cu ajutorul AI a Reel-urilor.

13. Instagram renunță la Flipside.

TikTok

14. TikTok lansează o nouă aplicație, TikTok Notes. A început să fie testată în Australia și Canada pe un număr limitat de utilizatori. Am scris un articol dedicat despre ea.

15. TikTok a lansat pentru tot mai mulți utilizatori opțiunea de a uploada videouri de până la 30 de minute.

16. TikTok îți permite acum să dai tag unui alt cont în descrierea contului. Vei primi notificare dacă cineva te menționează pe alt cont.

17. TikTok oferă 3 praguri de abonamente pe care le poți seta pentru urmăritorii tăi.

18. TikTok lucrează la o nouă opțiune AI prin care va permite business-urilor să acceseze influenceri generați de AI, care să le promoveze produsele în videouri și live-uri și, evident, să vândă cât mai mult.

„Funcția, care este încă în curs de dezvoltare, ar genera un script pentru o reclamă video pe baza unui prompt trimis de business, precum și un influencer generat de inteligență artificială care să execute acel scitp în video, conform unui advertiser care a văzut planurile pentru instrument. Comercianții din TikTok Shop ar putea folosi, de asemenea, instrumentul de influență AI pentru a-și promova produsele, au spus alte două persoane care știu despre idee de la personalul TikTok.” (sursa: The Information)

Opțiunea de influenceri virtuali e deja folosită în versiunea chinezească a platformei, Douyin, dar rămâne de văzut dacă acest nou format e bine primit în alte țări.

19. Se pare că există sau va exista o opțiune pe TikTok prin care poți da mute postărilor unui cont (prieten sau follower). Așa cum e și pe restul rețelelor sociale: nu mai vezi postările, dar încă îl urmărești.

20. CapCut îți permite să înregistrezi vocea spunând 1 – 3 propoziții pentru ca apoi să-ți poți folosi vocea pentru toate videourile. 

21. TikTok a publicat un nou ghid despre cum folosești mai eficient opțiunea de promovare rapidă (echivalentul boost-ului pe Meta).

22. TikTok evidențiază beneficiile reclamelor în mai multe limbi.

23. TikTok anunță noutăți pentru promovarea plătită.

Business-urile vor avea mai mult control asupra locurilor unde sunt afișate reclamele și astfel să evite asocieri nepotrivite. Pot alege dacă reclamele să apară lângă conținut din următoarele categorii: Jocuri de noroc & Loterie, Jocuri video violente, Sporturi de luptă și Conținut al tinerilor.

Altă opțiunea de control e Vertical Sensitivity, prin care business-urile pot selecta verticala lor și pot exclude conținut care nu e potrivit cu poziționarea brandului. Exemplu oferit de TikTok: un business din industria de călătorii, care preferă conținut despre natură, e posibil să nu-și dorească să apară aproape de conținut cu inundații sau vulcani. 

  • TikTok oferă 11 verticale: Animale de companie, Frumusețe, Mâncare, Modă / Comerț, Călătorii, Servicii financiare, Tehnologie, Mașini, Gaming, Servicii profesionale și Entertainment.

În TikTok Ads Manager e un nou ”Brand Safety Hub”, prin care poți accesa mai ușor instrumentele de siguranță și asigurare a reclamelor.

24. Taylor Swift e disponibilă din nou în catalogul muzical de pe TikTok, dar doar cu câteva melodii. Se pare că a fost încheiat un deal separat și să fie legat de promovarea noului ei album, ”The Tortured Poets Department”.

25. TikTok este investigat de către UE. E vorba aici despre Digital Services Act (DSA), în special pentru aplicația TIkTok Lite. E vorba mai mult de o secțiune din aplicație numită ”Tasks and Rewards”, care oferă utilizatorilor care au peste 18 ani posibilitatea să câștige puncte dacă se uită la videouri, dau like, urmaresc conturi și le recomandă mai departe. Deci, cu cât stau mai mult și interacționează mai mult, cu atât câștigă puncte. 

Comportamentul poate fi unul dăunător pentru sănătatea mentală a tinerilor. Deja se știe că există dependența de social media. Acum e recompensată.  

26. Camera Reprezentanților a SUA a adoptat un proiect de lege revizuit pentru a interzice TikTok sau a forța vânzarea. Această nouă versiune extinde la 9 luni perioada de timp pentru ByteDance de a vinde TikTok (proiectul precente prevedea 6 luni) și îi oferă președintelui posibilitatea de a acorda o singură prelungire suplimentară de 90 de zile.

27. TikTok încearcă să ”curețe” feed-ul For You. TikTok crește sancțiunile pentru conturile care publică postări potențial problematice și impune reguli mai stricte pentru conținutul recomandat. Lista completă o poți găsi aici.

Cum te-ai aștepta, pe listă sunt categoriile clasice de videouri, dar acum au inclus pe lista asta și videouri care arată activități periculoase, provocări, promovează diete. Plus, în feed-ul For You nu va mai apărea niciun video în care apare o persoană care are sub 16 ani.

TikTik introduce o avertizare pentru prima încălcare a acestor noi reguli. Acolo va fi menționat și ce regulă ai încălcat și vei avea opțiunea de apel, dacă a fost identificat greșit videoul. Dar există și categorii de conținut pentru care nu va fi dată avertizare.

În aplicație va fi o nouă secțiune, Account Check, unde vei putea să vezi dacă ai încălcat vreo regulă. 

28. TikTok e posibil să introducă avataruri AI care pot face reclame. Advertiserii și magazinele online vor putea genera scripturi pentru influenceri virtuali pentru a-și promova produsele.

29. Dacă TikTok va putea să fie vândută, e posibil să mai fie disponibilă încă un an în SUA. Până e finalizată cumpărarea.

30. Știi opțiunea text-to-speech de pe TIkTok, în care tu scrii textul și aplicația folosește o voce generată de AI pentru a spune acel text? TikTok lucrează acum la o opțiune prin care să poți face asta cu vocea ta.

Te înregistrezi citind un text și apoi aplicație îți va folosi vocea pentru a genera audio pe alte texte. Vocea e salvată în TikTok Voice Library, iar asta înseamnă că alți utilizatori pot folosi vocea ta.

31. TikTok testează o opțiune prin care publisherii să poată atașa linkuri la videouri

32. Cancelarul german Olaf Scholz și-a lansat cont pe TikTok. A ales aceeași abordare ca Joe Biden, care nu a lansat cont personal, doar cu numele lui, ci reprezintă echipa lui.

Cel mai nou canal oficial guvernamental ”crește oferta de informații către cetățeni, care se informează din ce în ce mai mult și discută politică pe TikTok”, a declarat purtătorul de cuvânt al Scholz, Steffen Hebestreit, într-un comunicat. Prin conținutul de pe cont își propun să ofere ”o privire în culisele vieții de zi cu zi guvernamentale”, a mai adăugat acesta.

33. TikTok lansează în Marea Britanie o categorie în TikTok Shop: produse second hand (sau pre-owned) din zona luxury (haine, genți și alte accesorii). 

34. TikTok s-a parteneriat cu AXS pentru a vinde bilete la evenimente pe tot globul.

Facebook 

35. Facebook lansează noi opțiuni în Messenger

Poze HD – Când trimiți o poză, trebuie să activezi opțiunea HD pentru a se trimite în format mai bun.

Albume foto în fereastra de discuție – Vei putea crea un album foto într-un grup. Îi poți da un nume și oricine din grup va putea să-l vadă, să adauge poze, să le downloadeze și să le șteargă. Toate albumele pot fi găsite în secțiunea Media din meniul grupului (apeși pe numele lui).

Adaugă noi conexiuni cu cod QR – De acum nu va mai trebui să cauți pe cineva după nume sau număr de telefon pentru a-l adăuga pe Messenger. O vei putea face scanând codul Messenger QR sau să i-l trimiți pe al tău ca link. 

Trimitere de fișieri mai mari de 100 MB – Interesant și util că au mărit limita pentru fișierele trimise. De la butonul cu simbol + o vei putea face și poți trimite fișiere Word, PDF și Excel. 

36. Facebook a lansat o opțiune de crop pentru Reel-uri. Să poți edita videoul astfel încât să corespundă formatului de Reel.

37. Facebook a adăugat un nou badge pentru pagini: Anniversary Follower.

38. Facebook îți permite să fixezi mesaje în Broadcast Channel.

39. Poți fixa reclame în contul de reclame (pe desktop).

40. Aplicația Business suite are la secțiunea ”+” o nouă opțiune: Broadcast Message.

41. S-au împlinit 11 ani de la lansarea telefonului Facebook. Nu a lansat Facebook unul, ci a fost un parteneriat cu HTC și s-a numit HTC First. La o lună de la lansare, prețul a fost redus cu 99% – de la 99 de dolari, a putut fi cumpărat cu 0,99$. 

Threads

42. Când distribui un Reel pe Threads, nu îl mai afișează ca link, ci acum îl redă ca video

43. Threads testează introducerea mesageriei, doar că e prin mesageria de pe Instagram. Mesajul către un utilizatori îl scrii pe Threads, dar la persoana respectivă va ajunge în mesageria Instagram.

44. Threads testează în secțiunea Trending Topics evidențierea evenimentelor mari și e un bun mod prin care utilizatorii să discute (prin postări dedicate, dar și reply-uri) despre subiecte actuale.

45. Threads are acum documentație pentru developeri și un formular prin care aceștia se pot înscrie pentru acces la API. În iunie va fi lansat oficial.

46. Începând cu 29 aprilie, Threads nu va mai fi disponibil în Turcia. Turkish Competition Authority (TCA) e împotriva distribuirii automate de date între Instagram și Threads. TCA a decis că această conectare între Instagram și Threads fără alegerea utilizatorului ”va duce la daune ireparabile” și că Meta ”a abuzat de poziția dominantă” cu această practică. 

47. Threads a lansat pentru unii utilizatori opțiunea de căutare în cele mai recente postări. Căutarea va avea 2 secțiuni: Top (cele mai populare postări pe căutarea ta) și Recent (cele mai recente postări pe căutarea ta). 

48. Meta pregătește lansarea reclamelor pe Threads.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

49. Meta actualizează politica de etichetare a conținutului generat cu AI:

  • Postările vor avea etichea ”Made with AI”.
  • Meta a anunțat că va lăsa mai mult conținut AI pe platforme. Nu le va mai șterge. 

50. Meta lansează Meta AI, ”unul dintre cei mai importanți asistenți AI din lume”.  Îl poți folosi pe Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger pentru ”a face diferite lucruri, pentru a învăța, crea și a te conecta cu ce e important pentru tine”.

Descoperă aici mai multe detalii despre Meta AI.

51. Meta lansează un nou hub, “Responsible Platform Initiatives”, pentru a se asigura că developerii respectă regulile.

52. Sute de creatori de conținut semnează o scrisoare prin care critică decizia Meta de a limita conținutul politic. Ți-am povestit mai multe despre subiect într-un articol dedicat pe site.

53. Meta e posibil să fie forțat să renunțe la abonamentul care exclude reclamele. Abonamentul a fost lansat în noiembrie anul trecut pentru cei care doresc să acceseze Facebook și Instagram fără reclame. Decizia de a lansa acest abonament a venit ca soluție pentru regulile GDPR impuse de UE (utilizatorii trebuie să aleagă dacă vor sau nu să fie urmăriți pentru scopuri de promovare). . 

Ei bine, acum e posibil ca UE să forțeze Meta să facă toată aplicațiile gratuite, indiferent dacă își dau acordul sau nu ca Meta să folosească informațiile despre utilizatori pentru a-i targeta cu reclame. European Data Protection Board (EDPB) a declarat că modelele “consimțământ sau plată” adesea ”nu respectă cerințele pentru consimțământ valid”. Se referă la momentul în care alegi dacă să-ți furnizezi datele pentru a fi targetat cu reclame potrivite cu comportamentul tău online sau să plătești pentru confidențialitate. 

WhatsApp

54. WhatsApp te va ”încuraja” curând să iei legătura cu persoane cu care nu ai vorbit niciodată.

55. WhatsApp lucrează la un editor îmbunătățit pentru imagini:

  • Instrumentele de desenat sunt mutate în partea de jos
  • 24 de culori default din care poți alege ce preferi
  • Ideal de folosit pe ecrane mai mari

56. WhatsApp lucrează la un update care pare nesemnificativ, dar poate fi extrem de util: afișarea unui thumbnail atunci când un fișier media e distribuit ca fișier. Când trimiți o poză prin metoda clasică, aplicația o va comprima așa că uneori e mai bine să fie trimisă ca fișier pentru a-și păstra calitatea. Asta dacă nu o trimiți prin alte metode.

57. WhatsApp lucrează în continuare la opțiunea prin care poți trimite fișiere unei persoane din apropiere.

58. WhatsApp a lansat Chat Filters. În secțiunea de discuții din aplicație poți găsi rapid mesajele necitite, mesajele din grupuri și, evident, ai în continuare afișarea tuturor mesajelor.

59. WhatsApp a făcut o schimbare la indicatorii din chat: Online și Typing. Acum sunt scrise cu majusculă. S-a creat mult conținut pe nemulțumirea legată de schimbarea asta.

60. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care se pot genera automat rapoarte lunare pentru cont și canale.

61. WhatsApp afișează un mesaj prin care încurajează utilizatorii să invite prieteni și membrii ai familiei să intre pe platformă.

62. WhatsApp lansează pentru versiunea web un nou sidebar, care să ajute la navigarea mai rapidă în aplicație.

63. WhatsApp pregătește 2 updateuri mișto pentru status:

  • Poți menționa privat pe cineva și doar persoana respectivă va ști că ai făcut asta (nu va apărea nicăieri pentru alte contacte).
  • O altă opțiunea îți va permite să dai mute status-urilor – vei putea seta pentru un contact să nu mai fii notificat când publică un status nou sau dacă te menționează.

64. WhatsApp lucrează la o opțiune de reacție rapidă la status update.

65. WhatsApp Business are o opțiune prin care poți salva mesaje importante din discuții: Add to Note.

66. Și, dacă tot vorbim despre notițe, WhatsApp lucrează la o opțiune prin care poți adăuga notițe la contacte.

67. WhatsApp testează o nouă pagină pentru trimiterea pozelor într-o discuție.

68. WhatsApp testează o nouă opțiune prin care poți programa evenimente în Communities: membrii vor fi notificați când e creat un nou eveniment, pot accepta invitații și să primească remindere. 

69. WhatsApp lucrează la un tool prin care să te ajute să administrezi contactele favorite

70. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care proprietarii unui channel pot da reply propriilor update-uri.

71. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care poți fixa canale. Te ajută să ții la îndemână canalele favorite.

72. Tot pentru canale, WhatsApp lucrează la o opțiune prin care să ții evidența afișărilor pentru update-uri.

73. Business-urile vor putea la un moment dat să creeze canale verificate.

74. WhatsApp coboară la 13 ani vârsta minimă pentru utilizatorii din Europa.

YouTube

75. YouTube adaugă noi opțiuni.

Shopping Collections – Prin această opțiune, YouTube permite creatorilor de conținut să curatorieze produse de la brandurilor lor preferate și chiar să includă și produse proprii, iar utilizatorii să acceseze colecția și să achiziționeze produse. Colecțiile pot fi realizate pe diferite teme și vor fi afișate în lista de produse ale creatorului, în secțiunea Store și în descrierea videoului. 

Un nou Affiliate Hub – YouTube lansează în aplicație un nou Affiliate Hub pentru a ajuta creatorii de conținut să găsească informații despre cei mai noi parteneri de shopping, comisioane și coduri promoționale. YouTube declară că ideea acestui hub e pentru o planificare mai simplă a videourilor shoppable. 

YouTube extinde pentru mai mulți creatori de conținut opțiunea de a eticheta rapid produse în mai multe videouri.

Fourthwall – E un tool prin care creatorii de conținut pot construi magazine online. Și vor fi administrate din YouTube Studio. 

Cu ocazia acestor anunțuri, YouTube a mai dezvăluit că utilizatorii au vizionat peste 30 de miliarde de ore de videouri legate de shopping în 2023 și platforma a avut o creștere de 25% a timpului de vizionare pentru videourile care îi ajută pe oameni să cumpere pe YouTube. 

76. YouTube introduce o opțiune importantă în controlul parental: copiii nu vor mai putea comenta, dar vor putea citi comentariile la videouri pe YouTube.  

77. YouTube iar vrea să schimbe elemente din site: testează afișarea titlului și a comentariilor în dreapta videoului.

78. YouTube permite inserarea de reclame în Shorts pentru anumite categorii de conținut. În funcție de profilul business-ului tău, poți alege să ți se afișeze reclama între videouri din același domeniu. În felul ăsta, advertiserii au mai mult control și pot avea cea mai bună expunere prin asocierea cu conținut din aceeasi categorie cu business-ul.

79. YouTube se luptă cu toate metodele prin care blochezi reclame pe platformă. Acum acționează direct împotriva aplicațiilor care blochează reclamele. Nu vor acționa împotriva acestor aplicații, ci vor afecta experiența utilizatorului care folosește astfel de aplicații.

E posibil să îți apară mesaje care spun că acel conținut nu e disponibil pe platformă sau că sunt probleme de redare.

80. YouTube are acum puterea de a reda la rezoluția 8K în Meta Quest

81. YouTube testează în tab-ul Subscription o nouă secțiune, Most Relevant, prin care să te ajute să găsești mai ușor conținut care te interesează. Acolo vei vedea videouri relevante de la canale la care ești abonat ȘI cu care interacționezi constant, te uiți la videourile lor frecvent etc. Momentan e testată pe un număr limitat de utilizatori așa că vedem dacă o vor lansa așa sau vor modifica ceva.

Plus, YouTube introduce opțiunea Visibility când uploadezi un Short pentru a fi mai ușor să publici din stat un Short doar pentru membri.

82. YouTube testează o opțiune AI pentru abonații Premium: un fel de asistent AI care te ajută cu informații atunci când te uiți la un video. Îl poți întreba tot felul de lucruri fără să ieși din video: poți să îi ceri informații specifice, să-ți facă rezumat la video și chiar să-ți recomande alte videouri.

LinkedIn

83. LinkedIn permite companiilor să adauge postări, articole și alte formate de conținut în secțiunea Featured.

84. LinkedIn adaugă o scurtătură care te ajută să ajungi mai repede la articole colaborative la care poți contribui cu expertiza ta.

85. LinkedIn lansează opțiunea de setare a cheilor de acces pe iOS.

86. LinkedIn testează un abonament Premium Company Page și e gândit pentru business-urile mici și medii. Costă 99 de dolari pe lună și ajută business-urile să atragă clienți, să-și construiască credibilitatea și să iasă în evidență.

Mai sunt și alte beneficii interesante:

  • Poți vedea cine a vizitat pagina business-ului (bineînțeles, dacă acel user nu are vizibilitatea setată pe privat) și îi poți invita să urmărească pagina.
  • Testimoniale personalizate – business-urile care au acest abonament pot alege să afișeze un testimonial sau un citat al unui client în partea de sus a paginii
  • Buton personalizabil – poția lege ce să scrie pe el și unde să trimită utilizatorii
  • Asistent AI care te ajută să scrii postări
  • Utilizatorii care interacționeza cu pagina business-ului vor fi invitați automat să dea follow

87. LinkedIn a anunțat o nouă bifă de verificare pentru recrutori ca măsură de protejare împotriva scamurilor și înșelăciunilor. 

88. Cele mai căutate skill-uri pe LinkedIn.

89. LinkedIn evidențiază potențialul reclamelor video pentru brandurile B2B.

Twitter / X 

90. Elon Musk iar a comis-o pe Twitter / X: a decis să schimbe ”Twitter” cu ”X” în postările utilizatorilor și URL-urile nu au mai mers. Mai grav e că prin decizia asta, Twitter / X încurajează practic înșelătoriile. De exemplu, un link dintr-o postare poate să pară că trimite pe Netflix, dar de fapt te trimite pe un alt URL, un site clonă, care abia așteaptă să înregistreze încercarea ta de logare.

91. Twitter / X e posibil să fie interzis în Brazilia în urma unei decizii judecătorești de a bloca ”anumite conturi populare din Brazilia”. 

Inițial, compania a anunțat că se supune deciziei judecătorești, dar, apoi, Elon Musk a anunțat că nu va respecta decizia. Da, ce să vezi, lucrurile nu funcționează cum vrea Musk așa că se vor supune decizie.

92. Toți utilizatorii iOS au acum posibilitatea să seteze chei de acces pentru logare.

93. Elon Musk e acuzat că profită de pe urma unei tragedii după ce un studiu a descoperit că Twitter / X recompensează ura targetată asupra războiului Israel-Gaza.

94. Twitter / X va scoate opțiune prin care poți ascunde bifa pe contul tău.

95. Elon Musk vrea ca asistentul AI Grock să te ajute să scrii postări. Dar doar pentru abonații Premium.

96. Twitter / X încurajează businessurile să se înscrie la Verified Organizations (un fel de Premium, dar pentru bussinesuri): pentru o perioadă limitată de timp, businessurile care cheltuie 2.000 de dolari pe reclame se pot înscrie în program și primesc și extra credit de 2.000 de dolari. Bineînțeles, mai sunt și alte beneficii.

97. Libertatea de exprimare are un preț pe Twitter / X: Musk a anunțat că noii utilizatori vor trebui curând să plătească o taxă pentru a putea posta. Nu e noua ideea. În octombrie 2023, Twitter / X a testat taxa de 1 dolar pe an pentru utilizatorii noi din Noua Zeelandă și Filipine.

Musk a menționat recent în câteva postări mai multe detalii. Nu se știe exact cât va fi această taxă, dar se va aplica doar noilor conturi, care vor să posteze imediat după crearea contului. Altfel, după 3 luni de la crearea unui cont, vor putea să posteze.

Măsura e luată pentru a reduce spam-ul pe platformă. 

98. Grock, chatbot-ul AI de pe Twitter / X, creează știri false pe baza glumelor utilizatorilor.

99. Elon Musk se gândește (din nou!) dacă să relanseze Vine.

100. Twitter / X pregătește înlocuirea butoanelor cu gesturi:

  • Dai swipe dreapta la o postare pentru a da reply.
  • Dai swipe stânga la o postare pentru a da like. 
  • Apeși prelung pentru restul acțiunilor (repost, share etc)

Pinterest

101. Pinterest testează noi layout-uri pe aplicația iOS: Wide și Compact. Va exista și opțiunea Default.

102. Pinterest îți permite să creezi colaje direct prin aplicație. 

103. Megan Thee Stallion a declarat că aplicația ei favorită e Pinterest.

Snapchat

104. Snapchat permite adăugarea de admini pe conturile business. Hai, Instagram, copiază și opțiunea asta!

Business-urile își pot administra conturile pe business.snapchat.com. De acolo pot publica și programa conținut și mult altele.

105. Snapchat plănuiește să insereze watermark pe imaginile create prin instrumentele lor AI.

106. Atunci când dai reply la un story, Snapchat îți permite să adaugi un alt prieten.

107. Cartier a lansat pe Snapchat o nouă experiență AR: poți încerca virtual noul inel ”Trinity”.

108. Snapchat a anunțat o serie de noi parteneriate cu instrumente terțe și platforme de reclame.

Google

109. Google Drive a lansat modulul dark pentru toată lumea.

110. Google a organizat recent conferința anuală Cloud Next. Ce noutăți au fost anunțate acolo:

Gemini 1.5 Pro, cel mai capabil model de generative AI de la Google, e acum disponibil în preview public pe Vertex AI. 

Update pentru funcția ”Help me write” în aplicația Gmail – îi poți da indicații vocale și, astfel, poți trimite email-uri rapid în orice moment. 

O altă opțiunea din Gmail te ajută să convertești notițe în emailuri complete cu un singur click.

Noile opțiuni vor veni întâi pentru abonați.

Google Docs adaugă o opțiune de tab în care organizează toată informația într-un singur document în loc să trimită către alte documente sau să cauți prin Drive ce ai nevoie.

Google Sheets va avea o funcție care te va ajuta să formatezi și să organizeze informația într-un design frumos. 

Additionally, Docs is getting support for full-bleed cover images at the top, with both those features entering general availability in the coming weeks. 

Google Meet are funcția “Translate for me” care detectează și traduce automat în 52 de limbi noi

Google Vids e o nouă aplicație Workspace care servește ca ”asistent de video, scris, producție și editare”.

Imagen 2 e un instrument prin care se pot genera videouri.

Gemini in Databases reprezintă o serie de instrumente care te ajută să lucrezi mai bine cu baze de date.

Monetizarea prin AI – Google a anunțat pachete add-on de 10 dolari pe lună pentru suita de productivitate din Google Workspace.

111. Google explică modul în care procesează interogările și clasifică conținutul.

112. Google extinde accesul către toți utilizatorii la instrumente disponibile initial doar de abonații Google Photos: Photo UnBlur, Magic Eraser și Magic Editor. Sunt instrumente de editare a imaginilor, care îți pot fi utile mai ales dacă folosești activ Google Photos.

113. Google One VPN va fi închis în acest an.

114. Gmail pregătește o funcție care-și va fi utilă: un filtru ”Subscriptions”, care va pune la un loc toate emailurile care se încadrează în categoria asta. În această secțiune vei vedea cine trimite cele mai multe emailuri și, cum ar fi de așteptat, te vei putea dezabona rapid de la ce nu-ți mai e util. 

115. Dacă intri într-un video call în browser, prin Chrome pe Windows, trebuie să știi că îți va oferi opțiuni de pregătire pentru video: să verifici cum arăți și dacă merge microfonul. 

116. Google testează în căutare un nou filtru, Short Videos. Să poți vedea pe mobil rezultate video (YouTube Shorts și videouri de pe TikTok) pentru ce ai tu nevoie.

117. Cu ocazia Zilei Pământului, Google Maps sugerează alternative de deplasare cu transportul în comun sau pe jos (în funcție de distanță, de timpul estimat pentru deplasarea respectivă).

118. Remindere din Google Keep vor apărea curând și în Tasks și Calendar.

119. Google AdSense lansează un nou format de reclame pentru site-uri: convertește ușor textul existent pe site într-o scurtătură pentru căutarea din Google.

120. Google lansează o versiune pe bani a lui Chrome. Chrome Enterprise Premium oferă măsuri mai puternice de securitate, inclusiv protejarea datelor și scanare malware. Acest abonament costă 6 dolari pe lună.

121. Opțiunea Circle to Search face de acum și traduceri.

122. Chrome pe desktop va facilita accesul la Gemini

123. Google a lansat tool-uri AI pentru crearea reclamelor pentru YouTube, Discover și Gmail.

124. Google lansează Find My Device (FMD) network în SUA și Canada.

Apple

125. Apple e în discuții cu Photobucket pentru a antrena modelele AI cu imaginile disponibile pe platformă.

126. Apple antrenează un sistem AI să înțeleagă ecranele de aplicații. Asta înseamnă că e posibil să avem o Siri powered by AI. Sau chiar un asistent AI în browser-ul Safari.

127. Apple News testează un joc asemănător cu Connections, jocul disponibil pe New York Times.

128. Apple a scos din App Store-ul din China aplicațiile Threads, WhatsApp, Signal și Telegram.

129. Senatoarea Elizabeth Warren (SUA) a publicat pe Twitter / X un video în care spune că mesajele verzi ”distrug relațiile”. Prin video își arată susținerea publică a unui proces despre decizia Apple de a ține aplicația iMessage exclusiv pe iPhone. Ireal acest proces!

130. Apple va permite curând utilizatorilor din UE să downloadeze aplicații de pe site-uri, nu doar din App Store.

Microsoft

131. Windows 11 va afișa curând reclame în meniul Start

132. Microsoft Outlook pentru Android e acum o aplicație de autentificare în 2 pași

133. Microsoft lansează aplicație OneNote pentru Apple Vision Pro.

Altele

134. Blusky îți permite acum să adaugi hashtag-uri în descrierea contului.

135. Bluesky permite acum șefilor de stat să fie prezenți pe platformă.

136. Telegram adaugă funcția Sticker Editor, care te ajută să îți creezi propriile stickere și pachete de sticker.

137. Netflix a făcut o serie de anunțuri cu legate de venituri și abonați pentru primul trimestru al anului. Dar au anunțat o schimbare importantă pentru companie.

138. Spotify lansează playlisturi personalizate cu ajutorul AI, iar tu le poți construi prin indicații text, prompt-uri. Momentan va fi disponibilă în Marea Britanie și Austrlia, iar cu timpul se va extinde.

139. Spotify lucrează la opțiuni prin care utilizatorii pot remixa melodii (modificarea vitezei, mixuri din mai multe melodii și le pot edita). Și e posibil ca artiștii să aibă de câștigat.

Bineînțeles, e posibil ca aceste opțiuni să nu fie disponibile pentru oricine, ci se zvonește că e posibil să fie lansat un nou abonament, mai scump, iar remix-urile nu vor putea fi apoi folosite pe alte aplicații, cum ar fi TikTok.

140. Natura e un artist pe Spotify. Da, natura pe care o știm cu toții. E un proiect inițiat de Muzeul pentru Națiunile Unite (în colaborare cu Spotify și agenția digitală AKQA) pentru a recunoaște natura ca artist cu propriile drepturi. 

Există 3 playlist-uri:

  • Feat. NATURE – melodiile unor artiști recunoscuți remixate cu sunete din natură
  • Simfonii ale naturii ambientale în care te poți bucura de sunetele liniștitoare ale naturii (“Tropical Rain Sounds”, “Seascape Symphony”)
  • Playlisturi cu episoade din podcasturi centraste pe soluții climatice.

Câștigurile sunt donate către proiecte proiecte de conservare și restaurare a biodiversității. 

141. v8 și Nexus lansează prima lume virtuală Kaufland în Roblox.

142. Crearea și distribuirea de videoclipuri si imagini deepfake fără consimțământ va deveni infracțiune în Marea Britanie.

Conform legislației, oricine creează o astfel de imagine fără consimțământ se va confrunta cu un cazier penal și o amendă nelimitată. Ei ar putea risca, de asemenea, închisoare dacă imaginea este distribuită mai larg.

143. CEO-ul Twitch a spus într-un interviu pentru canalul TweakMusicTips că streamerii DJ vor trebui să împartă câștigurile cu casele de discuri.

144. OpenAI a anunțat că utilizatorii premium ChatGPT pot să folosească o versiune actualizată și îmbunătățită a GPT-4 Turbo, unul dintre modelele care alimentează experiența conversațională ChatGPT.

Acest nou model aduce îmbunătățiri în scriere, matematică, raționament logic și codare, precum și o bază de cunoștințe mai actualizată.  „Răspunsurile vor fi mai directe, cu mai puține cuvinte și vor folosi mai mult limbaj conversațional”, a menționat OpenAI într-o postare pe X.

145. Internet Archive va arhiva în premieră istoria unei țări, Aruba.

146. Uber Eats testează un feed video vertical (asemănător cu TikTok) pentru a încuraja descoperirea de noi restaurante. Videourile sunt cu mâncăruri de la restaurantele din zona în care ești și momentan e testat în New York, San Francisco și Toronto..

147. Dyson are o nouă funcție AR care te ajută să vezi pe unde nu ai aspirat.

148. eBay lansează o opțiune AI în aplicația iOS, Shop the look, care va fi afișată în format carusel cu sugestii de ținute pe baza istoricul utilizatorului. Pe măsură ce utilizatorul cumpără mai mult, recomandările vor fi tot mai bune.

149. DuckDuckGo lansează abonamentul Privacy Pro. Pentru 10 dolari pe lună, primești acces la VPN, servicii de ștergere a informațiilor personale și de restaurare pentru cazuri de furturi de identitate. Momentan, abonamentul e disponibil în SUA.

150. Uber a lansat o secțiune pentru toate măsurile de securitate (securitate în timpul curselor) și pot fi activate după preferințe.

151. Substack permite podcasterilor să sincronizeze și să-și distribuie episoadele pe Spotify.

152. Adobe lucrează la tool-uri AI pentru Premiere Pro prin care se pot genera videouri, includerea / ștergerea obiectelor și altele.

153. Aplicația Adobe Express a lansat pentru iOS și Android un update care include tool-ul Firefly AI, care te ajută să creezi cam orice ai nevoie.

154. Twitch se pregătește să lanseze pentru toți utilizatorii un feed Discovery (asemănător cu TikTok). Acest nou feed va avea 2 secțiuni: Live Feed și Clips Feed. 

155. CEO-ul Amazon a dezvăluit detalii despre investițiile companiei în generative AI.

156. Slack are un nou tool AI, Recap, care îți trimite zilnic un rezumat zilnic din cele mai importante discuții.

157. Heineken și Bodega au creat un telefon, The Boring Phone, care își propune să readucă accentul pe experiențele din viața reală. Se pot reda apeluri și trimite mesaje cu acest telefon, dar nu poți naviga pe internet și nu ai acces la magazin de aplicații. 

158. Netflix a fost acuzat că a folosit imagini create cu ajutorul AI pentru documentarul true crime ”What Jennifer Did”.

159. Uber îți va reaminti să îți pui centura la scurt timp după ce începe cursa

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *