Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
1. Instagram testează o opțiune EXTREM de utilă: să poți trece pe un story mai multe tag-uri scriind doar un tag. Creezi un grup cu toate tag-urile pe care vrei să le pui pe story și îi dai un nume (cel mai probabil). Și când faci story-ul, dai tag acelui grup și vor fi taguite toate conturile din grup.
Mișto e că toate conturile din acel grup au acces la acest tag de grup și îl pot folosi.
Ideal pentru vacanțele cu prietenii, dar și pentru business-uri – dacă e un eveniment cu sponsori care trebuie menționați peste tot, e mult mai ușor să lucrezi cu un astfel de grup.
2. Alessandro Paluzzi a descoperit că Instagram ar lucra la un feed dedicat pentru Meta Verified, adică acolo să fie afișat conținut doar de la conturile cu bifă.
Cei de la Meta au declarat pentru TechCrunch că ei nu lucrează la un astfel de feed. Au lucrat intern, dar au decis că nu merită dezvoltată.
Eu cred că vor lucra totuși la ceva de genul ăsta, inclusiv mai multe beneficii și opțiuni pentru conturile verificate. Doar că momentan sunt ocupați cu Threads. Dar va veni un moment când vor promova mai intens Meta Verified.
3. Instagram lucrează la o opțiune prin care ai putea permite altora să adauge poze și videouri la postarea ta. Acestea vor fi vizibile doar în postarea originală, nu și pe feed-ul celor care au adăugat poze / videouri.
E important de știut că pe pozele și videourile adăugate de alte conturi vor fi afișate numele de utilizator și ziua publicării.
Cel care a publicat postarea inițială are dreptul să aprobe sau nu orice poză sau video înainte să apară public. De asemenea, are dreptul să șteargă orice poză sau video a fost adăugat de alte conturi.
4. Instagram lucrează (în continuare) la o opțiune prin care să creezi poze cu ajutorul AI direct din aplicație. Inclusiv să poți face asta prin site.
5. Instagram testează includerea pe profil a menționărilor acelui cont în story-uri. Și se pare că apar câteva iconițe.
6. Atunci când vrei să publici un carusel în care incluzi atât poze, cât și videouri, treubie să știi că poți opri sunetul videourilor incluse din pasul de editare.
7. Instagram lucrează la o opțiunea de Live Notes și prin el anunți că ești disponibil (pentru discuții și altele). Dacă pornești un live în perioada setată, oricine ți-a dat reply la Note va fi notificat.
Nu știu ce să zic de metoda asta. Mai ales că Instagram te lasă să alegi dacă ascunzi sau nu numărul de like-uri de la postări. Care ar trebui să alunge din anxietatea numerelor pe care le obții la o postare și doar să te bucuri de prezența pe Instagram. Păi dacă includ în clar și numărul de comentarii și share-uri începe goana după cifre tot mai mari că doar nu vrei să vadă cineva că ai doar 1 share (sau chiar 0).
TikTok
9. M-am pripit recent când am zis că TikTok atacă pe toate ”planurile”. Am uitat de podcasturi. Da, TikTok se pare că permite acum uploadarea de podcasturi prin feed RSS.
10. În luna august, TikTok lansează primul “Global #BookTok Challenge”. Utilizatorii sunt încurajați să creeze conținut #BookTok – review-uri, liste de recomandări de cărți și altele.
Dacă publici cel puțin 2 videouri cu hashtag-ul #BookTok, vei primi un frame tematic pentru poza de profil. Plus alte surprize.
Threads (noua rețea socială lansată de Meta)
11. Au fost lansat o serie de opțiuni și funcții noi pe Threads:
- Poți distribui o postare din Threads mult mai ușor în mesageria Instagram (o poți trimite direct cui vrei tu ca mesaj pe Instagram)
- Alt-text pentru postări
- Un nou buton Mention pe profil să poți da tag contului mai ușor într-o postare
12. Meta a lansat opțiunea de a-ți verifica profilul Threads pe Mastodon.
13. Unii admini de grupuri pe Facebook au primit notificarea să fie mai activi. Au fost invitați și să mai pună pe cineva admin în grup, dar dacă nu o faci Facebook o va face automat în 6 zile. Nu va alege random pe cineva, ci se va uita cam cât de activ e pe grupul respectiv și dacă e admin pe alte grupuri.
Poate evenimentele de la Reddit au determinat acțiunile astea din partea Facebook, cu toate că pe Reddit, subreddit-urile sunt la baza site-ului și activității. Faptul că adminii au ”sechestrat” subreddit-urile în semn de protest (pentru prețurile mari puse pe acces la API) e altceva față de cum funcționează Facebook.
Grupurile sunt importante pe Facebook și e important să existe activitate în ele (și chiar mai mult de 1 admin), dar nu să se bage Facebook și să impună el un admin. Asta nu e ok.
14. Facebook se pare că are un nou tip de notificare pentru istoricul de căutări.
Atunci când accesezi bara de căutare, poți să vezi în lista de căutări, în dreptul conturilor, dacă au apărut comentarii noi la cea mai recentă postare publicată.
Din ce îmi dau seama apare dacă ai accesat acel cont, ai văzut cea mai recentă postare și te anunță câte comentarii noi au fost publicate de atunci.
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp)
15. La anul, Meta va trimite primele 1.000 de modele de ochelari AR primilor testeri.
16. WhatsApp lansează pentru și mai mulți utilizatori ai versiunii beta opțiunea de a administra mai multe conturi. Asta chiar va fi o opțiune extrem de utilă!
18. WhatsApp a lansat pentru o parte din cei care testează aplicația în beta opțiunea de programa apeluri de grup. Foarte utilă opțiunea!
19. WhatsApp lansează în versiunea beta o nouă interfață pentru detaliile unei comunități.
YouTube
20. YouTube a actualizat secțiunea de link de pe canal și e exact ca pe Instagram.
Aici poți adăuga până la 14 (!) link-uri. Va fi afișat un link (primul) și apoi numărul link-urilor setate de tine. Când apeși pe zona de link-uri, se va deschide un meniu din partea de jos unde sunt afișate toate link-urile.
Poți seta și titluri pentru aceste link-uri.
22. Începând cu 31 august, YouTube va dezactiva link-urile din descrierea videourilor Short, cele care sunt puse în comentarii, precum și din feed-urile verticale de live-uri. Nu vor mai fi clickabile. Măsura e luată pentru limita spam-ul și înșelătoriile.
23. YouTube nu îți va mai sugera videouri dacă ai dezactivată opțiunea de istoric de vizionare.
X (fostul Twitter)
27. X (fostul Twitter) a redus foarte mult condițiile pentru a intra în programul Creator Ad Revenue Share, prin care creatorii de conținut primesc bani pentru reclamele afișate în reply-urile postărilor lor:
- să fii abonat X Premium (fostul Twitter Blue) sau verificarea pentru organizații,
- să ai peste 5 milioane de afișări la postările tale în ultimele 3 luni (când au lansat programul cereau 15 milioane de afișări) și
- să ai 500 de followeri.
28. Linda Yaccarino, CEO X (fostul Twitter), a confirmat că vor lansa curând opțiunea de apeluri video.
29. Algoritmul X a suferit modificări:
- reply-urile la postări au acum mai multă expunere ca postările distribuite (fostele retweet-uri)în feed-ul principal For You
- X încearcă să pună accent pe conținutul video, iar tag-ul “You might like” va fi înlocuit de “Popular videos” (conținutul video e peste tot și e scos în evidență în toate rețelele sociale)
- X sprijină creatorii de conținut care au activată opțiunea Subscription (prin care atrag abonați), iar postările lor sunt distribuite mult mai bine în feed-uri
- X extinde perioada de timp în care o postare e afișată în feed-ul principal – de la 24 de ore la 48 de ore
- Postările care includ link-uri o să aibă reach scăzut
- Postările care includ orice menționare a rivalilor de la Threads vor fi penalizate
Snapchat
31. Snapchat a lansat opțiunea ”After Dark”, pe care au anunțată în aprilie la Snap Partner Summit.
Cu ajutorul opțiunii poți publica conținut exclusiv pentru prieteni după ora 20. Aceștia vor putea să vadă conținutul publicat de tine doar după ce publică și ei conținut.
E un sistem asemănător cu BeReal și cum a fost și TikTok Now.
32. Snapchat lansează pentru tot mai mulți abonați Snapchat+ opțiunea ”Extended Best Friends List” prin care îți poți dubla lista cu cei mai buni prieteni și poți adăuga până la 16.
33. Căutarea din Google afișează acum o secțiune ”From publishers you like”, care include conținut de la publicațiile pe care le urmărești în Google News. În funcție de ce căutările pe care le faci în Google, vei avea această secțiune cu recomandări de conținut potrivite cu ce ai căutat tu.
34. Google a lansat ”Unknown tracker alerts” pentru Android prin care poți depista dacă pe tine sau în zona ai un tracker al altei persoane. Vezi aici mai multe detalii despre cum funcționează opțiunea și unde o poți accesa.
35. Gmail a lansat în sfârșit opțiunea de traducere și pe Android și iOS.
36. Google a adăugat în Slides o opțiune prin care poți desena pe o prezentare. Ai un fel de creion, cu 4 culori, prin care poți încercui, sublinia, poți trasa săgeți, orice ai nevoie pentru a evidenția anumite aspecte din prezentare ta.
37. Android 14 va face scrolling-ul în Chrome la fel de smooth ca pe iOS.
Apple
38. Aplicația Goodnotes a primit un update important (primul în ultimii 4 ani) și acum are funcții precum recunoașterea scrisului de mână bazat pe AI (corectează greșeli gramaticale atunci când scrii de mână), un marketplace pentru papetărie digitală (era și timpul pentru că internetul e plin de agende digitale, stickere și multe alte produse digitale compatibile cu aplicația) și un modul educațional pentru matematică.
Microsoft
40. Microsoft Edge e primul browser care permite exportarea istoricului în fișier CSV.
Altele
41. Când a început Elon Musk să pună tot mai multe opțiuni (bune) contra cost, adică doar pentru abonații care plătesc, plus accesul la API tot contra cost, am zis că va trebuie curând să plătim, mai ales noi, cei care administrăm conturi de social media. Pentru că toți vor să facă bani la final de trimestru și, mai ales, le iasă profit.
N-a durat mult și Meta și Reddit s-au inspirat de la el.
Netflix a fost intens criticat pentru măsurile luate pentru a împiedica utilizatorii să mai împartă conturile cu alte persoane, mai ales care nu locuiesc la aceeași adresă. Și deseori era comparat cu alte servicii de streaming și de ce ei nu introduc, dar Netflix o face.
Ei bine, nu mai durează mult și se va răspândi și treaba asta.
Disney a anunțat că va crește prețul abonamentelor fără reclame – atât pentru Disney+, cât și pentru Hulu. Mai mult, caută activ soluții pentru a împiedica utilizatorii să împartă conturile cu persoane care nu locuiesc la aceeași adresă.
43. Netflix merge în continuare în direcția de gaming: abonații platformei vor putea curând să se joace pe TV și telefonul lor să fie controller-ul.
46. OpenAI a lansat pentru utilizatorii versiunii gratuit posibilitatea de a crea instrucțiuni personalizate. Momentan nu e disponibil în UE, dar se va lansa curând și aici.
48. Duolingo lansează o nouă aplicație, Duolingo Music. Se pare că acolo vei găsi lecții de pian, tobe și partituri. Interesantă direcție!
49. Slack a lansat o nouă interfață.
#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.
A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter.
2 Comments