Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Opțiunea Grid Preview e disponibilă pentru tot mai mulți utilizatori. Cu ajutorul ei poți vedea cum va arăta grid-ul după publicare (cum va arăta profilul tău).

2. Instagram se pare că rulează reclame prin care reamintește utilizatorilor că e un motor de căutare

3. Instagram a confirmat că testează Flipside, un experiment prin care Instagram transforma finsta-urile utilizatorilor (finsta-urile sunt conturi mai personale, de regulă private și separate de conturile lor principale) într-o opțiune.

”Nici nu suntem siguri dacă-l vom lansat pe Instagram. Pe de o parte, e bine să creezi un spațiu nou, curat, care se simte mai privat. Pe de altă parte, este încă o modalitate prin care poți ajunge la o audiență mai mică pe lângă conturile secundare și cei din lista Close Friends. Vom vedea cum răspunde utilizatorii la test și vom continua.”, a declarat Mosseri într-o postare pe Threads.

4. Instagram pregătește un sticker special pentru Valentine’s Day.

5. Instagram testează o opțiune prin care vei putea muta story-uri publicate normal doar pentru Close Friends.

6. Instagram continuă să lucreze la opțiunea prin care vei putea crea propriul bot AI și acum a apărut o secțiune unde se pare că îi vei putea oferi informații despre tine. What could go wrong?!

7. Instagram lucrează la funcții de accesibilitate pentru Reel-uri: să poată fi tradus atât textul, cât și audio-ul.

8. Instagram pregătește o opțiune foarte utilă: transcrierea în text a mesajelor audio.

9. Instagram lucrează la comunități de școli.

TikTok

10. Universal Music a retras muzica de pe TikTok.

11. TikTok îi încurajează pe unii creatori de conținut să publice videouri landscape. Interesantă direcția spre care se îndreaptă! După ce a schimbat complet modul în care consumăm videouri (și restul rețelelor s-a adaptat), acum merg în direcția cealaltă?!

12. TikTok testează o opțiune prin care ar putea face toate videourile shoppable cu ajutorul unei tehnologii care identifică automat obiecte prezente într-un video. După ce identifică obiectele, recomandă produse similare din TikTok Shop.

13. 5 CEO ai celor mai mari rețele sociale au depus mărturie în fața membrilor Congresului SUA. Am detaliat mai jos cum a decurs procesul pentru Mark Zuckerberg.

La audieri a fost prezent și Shou Chew, CEO TikTok, care a devenit viral pe TikTok (și nu numai) cu cel mai notabil moment: senatorul Tom Cotton îi tot putea întrebări legate de China, el fiind din Singapore.

14. TikTok e posibil să schimbe design-ul ferestrei din care pornești LIVE.

15. TikTok oferă sfaturi pentru branduri despre cum să includă umorul în marketing

 • Videourile cu hashtag-urile #funny și #comedy au 6 triliarde de afișări în aplicație.
 • ”Funny” e categoria nr 1 de videouri pe care vor să le vadă utilizatorii. 
 • 30% din utilizatorii TikTok au declarat că umorul e motivația principală pentru intenția de achiziție atunci când se uită la videouri publicate de creatorii de conținut. 
 • 7 din 10 oameni au spus că cel mai plăcut aspect în vizionarea reclamelor de pe TikTok e să-i facă să râdă. 

16. TikTok are în plan să deschidă studiouri în mari orașe, cum e Los Angeles, unde creatorii de conținut vor putea să țină livestream-uri de shopping.

17. TikTok transmite în continuare date despre utilizatorii din SUA cu angajații din China.

Facebook 

18. Facebook e departe de a fi ”pe moarte”. În decembrie, a înregistrat în medie 2,11 miliarde de utilizatori activi ZILNIC. Cu 6% mai mulți față de anul precedent.

Threads

19. Threads continuă să crească. În decembrie*, numărul de download-uri s-a triplat (12 milioane de download-uri), iar aplicația s-a aflat în top 10 aplicații ale lunii. 

Threads are acum 130 de milioane de utilizatori activi pe lună.

*Îți reamintesc că, în luna decembrie, Threads a devenit în sfârșit disponibil în UE.

20. Threads lucrează la includerea opțiunii Trends, prin care utilizatorii să descopere conținut nou și subiecte actuale. 

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

21. Mark Zuckerberg a fost din nou în fața membrilor Congresului (de data asta nu doar el, ci alături de alți 5 CEO, de la TikTok, Snap, X și Discord) pentru că nu sunt luate suficiente măsuri pentru protejarea adolescenților în social media. Minorii sunt expuși la conținut neadecvat, și, s-a dovedit prin numeroase studii, consecințele asupra lor sunt serioase și grave (risc ridicat de rănire și sinucidere).

În sală au fost prezenți părinții copiilor care s-au sinucis după ce au trecut prin experiențe de abuz online. La un moment dat, în timpul mărturiei lui, Mark Zuckerberg s-a întors către ei și a zis:”Îmi pare rău pentru toate lucrurile prin care ați trecut”. Pe The Guardian poți găsi în detaliu ce s-a întâmplat.

Zuckerberg a declarat că Apple și Google ar trebui să fie responsabile pentru verificarea vârstei utilizatorilor. Adică aceștia să aibă filtrele prin care utilizatorii minori să nu poată avea acces la aplicație. 

Raúl Torrez, procuror general în New Mexico, dă în judecată Meta și descrie compania ca fiind ”singurul și cea mai mare piață de desfacere pentru pedofili”.

Un studiu care cred că ar trebui inclus la știrea asta e unul publicat de Washington Post și e legat de controlul parental: până la sfârșitul anului 2022, mai puțin de 10% din adolescenții de pe Instagram aveau activat controlul parental. Și un procent și mai mic reprezintă părinții care au actualizat setările.

22. Meta va împărtăși date (adică informații de pe platforme) cu cercetătorii care studiază bunăstarea.

23. Meta lansează un nou metric pentru reclamele video: vor putea fi măsurate conversiile care se petrec la o zi de la vizionarea reclamei (cel puțin 10 secunde)..

WhatsApp

24. WhatsApp pregătește lansarea opțiunii de setare a unei chei de acces.

25. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care vom putea adăuga contacte pe lista de favorite pentru a fi accesibile rapid pentru apeluri.

26. WhatsApp testează opțiunea de reply pentru Community Message.

27. WhatsApp are un nou update pe iOS și ne aduce noi opțiuni de formatare pentru text: citate, liste cu bullet și numerotate.

28. WhatsApp lucrează la o secțiune pentru canale unde pot fi văzute toate rapoartele, toate notificările că au fost încălcate reguli.

29. Poți shareui conținut din canale ca status update.

YouTube

30. YouTube a anunțat 4 opțiuni noi în Studio:

 • Secțiunea Research pe desktop
 • Secțiunea Community Clips poate fi activată pe canal li va include până la 5 clipuri de top ale videoclipurilor lor realizate de alți utilizatori, organizate de cele mai populare primele.
 • Mai mulți metrici pentru playlist-uri
 • Opțiunea de a promova videourilor members-only

31. Opțiunea ”Cut this video”, prin care poți crea Short-uri folosind material dintr-un video de pe YouTube, are acum opțiuni de layout.

32. YouTube testează o opțiune prin care poți filtra conținutul după culoarea din thumbnail pentru abonații Premium. Opțiunile sunt: roșu, albastru și verde.

33. YouTube testează like-urile în Super Chat likes pentru a încuraja donațiile din timpul unui stream.

34. YouTube a lansat AdBlitz hub, unde poți găsi toate reclamele de la SuperBowl.

LinkedIn

35. LinkedIn a declarat un nivel record de engagement în cel mai recent trimestru (din nou! Și din nou fără să ofer cifre) și confirmă oficial că a ajuns la 1 miliard de membri (atenție, membri nu e același lucru cu utilizatori activi).

36. Vin schimbări pentru LinkedIn Creator Mode:

 • vor renunța la hashtag-urile de pe profil (februarie), 
 • iar în martie vor scoate opțiunea de a activa și dezactiva Creator Mode din secțiunea Resources de pe profil, 
 • secțiunea About se mută mai sus și 
 • vei putea alege dacă să ai Follow sau Connect pe profil.

37. LinkedIn lucrează la un nou design pentru secțiunea de mesaje.

38. LinkedIn a lansat o nouă opțiune de tracking pentru reclame: Website Actions.

Twitter / X 

39. În contextul audierilor din fața reprezentanților Congresului SUA, au fost dezvăluite noi informații despre utilizatorii Twitter / X.

Linda Yaccarino (CEO) a dezvăluit că mai puțin de 1% din utilizatorii de pe Twitter / X sunt reprezentați de tineri cu vârsta între 13 și 17 ani. Și a dezvăluit că platforma are 90 de milioane de utilizatori în SUA, iar asta ar însemna că Twitter / X a înregistrat o scădere a numărului de utilizatori de la an la an.

40. Twitter / X va extinde către mai mulți creatori de conținut programul de monetizare prin care e amplificat conținutul video. De fapt, videoul publicat de MrBeast a avut atât de mare succes datorită acestui program.

41. Twitter / X a lansat Topic Tags în grupuri pentru a îmbunătăți descoperirea, să fie găsite mai ușor de utilizatori.

42. Twitter / X a recunoscut că a blocat căutările care includ numele artistei Taylor Swift pentru ”a prioritiza siguranța”. Decizia a fost luată în contextul în care au devenit virale pe internet imagini virale deepfake cu artista, în ipostaze pornografice.

43. Twitter / X a făcut disponibile reclamele din feed-ul de videouri pe verticală pentru toți advertiserii.

44. Twitter / X lucrează la opțiuni noi de sortare a reply-urilor: să le poți vedea pe cele mai recente, care au cele mai multe like-uri sau Trending.

45. Căutarea avansată se pare că va deveni o opțiune pentru abonații Premium.

Pinterest

46. Pinterest oferă sfaturi utile pentru optimizarea listărilor de produse.

47. De asemenea, Pinterest a lansat un fel de revistă digitală cu tot felul de trenduri și de recomandări.

Snapchat

48. Spotify a extins parteneriatul cu Snapchat. Opțiunea Share Track Lense îți permite să faci o poză și să distribui o melodie în același timp. Va apărea peste poză titlul melodiei, numele artistului, poza melodie și un link care trimite către Spotify.

O versiune asemănătoare a fost lansată și pe BeReal. (mai multe detalii)

49. Drona Snapchat e retrasă de pe piață. Se pare că ar fi probleme cu bateria.

50. Secțiunea Chat are acum mai multe secțiuni: All, Groups, Stories, Best Friends și New.

51. Snapchat lansează o opțiune de Countdown.

Google

52. Google a declarat că YouTube Premium și Music au acum 100 de milioane de subscriberi.

53. Google a lansat ImageFX, un tool AI prin care se pot genera imagini.

54. Google afișează videouri de pe TikTok în locuri tot mai importante.

55. Google a anunțat că va lansa curând abonament cu plată pentru accesul la opțiuni mai avansate în Google Bard.

56. Google One are aproape 100 de milioane de subscriberi.

57. Google Docs are acum opțiune Pageless. Te ajută să scapi de layout-ul clasic de paginare.

58. Opțiunea Circle to Search lansată de Google pe Android (momentan doar pe S24 și Pixel 8) permite să dai zoom (evident pe zona încercuită de tine) și să muți bara Google oriunde vrei.

59. Google Photos lucrează la o nouă opțiune, My Week, care va crea automat un reel cu cele mai importante momente ale săptămânii (folosind poze și videouri), iar apoi tu le poți împărtăși cu cine dorești.

60. Google Search renunță la link-urile cache.

Apple

61. Apple are acum peste 2,2 miliarde de device-uri active în lume.

62. Apple actualizează una din cele mai vechi aplicații din iPhone: ceasul.

Apropo de ceasul de la iPhone, iOS 17 a adus o îmbunătățire imensă și super utilă: poți pune mai multe timere în același timp. Foarte util la gătit! ;)

63. Apple Card a ajuns la 12 milioane de utilizatori.

64. Developerii pot cere consultanță cu privire la modificările impuse de UE pentru App Store.

Microsoft

65. Microsoft a declarat că noile reguli impuse de Apple pentru App Store-urile third party sunt ”un pas în direcția greșită”.

Altele

66. Cele mai vizionate seriale în SUA în 2023:

 • Suits – 57,7 miliarde de minute pe Netflix (în iunie a fost adăugat pe platformă)
 • Bluey – 43,9 miliarde de minute pe Disney+
 • NCIS
 • Grey’s Anatomy
 • Cocomelon
 • The Big Bang Theory
 • Gilmore Girls
 • Friends
 • Heartland
 • Supernatural

Topul celor mai populare seriale original (lansate de servicii de streaming):

 • ”Ted Lasso” (lansat de Apple+): 16,9 milioane de minute pentru al treilea sezon (și ultimul)
 • The Night Agent
 • Ginny and Georgia
 • Virgin River și 
 • Love Is Blind.

67. Hulu și Disney+ o iau pe urmele lui Netflix și urmează să interzică și ei împărțirea contului cu persoane care nu locuiesc la aceeași adresă.

68. OpenAI a lansat o nouă opțiune pentru ChatGPT: cu ajutorul simbolului @ poți ”chema” în discuție diverse personalități AI (numite GPTs).

69. Browser-ul Arc a lancat Arc Search, o aplicație care vrea să fie și browser, și motor de căutare, și chatbot AI.

70. ChatGPT se pare că încală legile de confidențialitate din UE.

71. Substack a introduc noi metode plată pentru piețele internaționale.

72. Linktree a lansat opțiuni de programare și de arhivare a link-urilor. E foarte mișto arhivarea pentru că îți păstrează cifrele.

Pe lângă asta, afișează automat cel mai nou conținut de pe YouTube și TikTok, evident, de pe contul utilizatorului. Plus, o opțiune foarte utilă (din ce văd eu e pentru abonamentul cu plată): poți seta la anumite link-uri să fie animate, să atragă atenția celui care ți-a accesat link-ul de Linktree. Foarte utilă opțiunea asta!

73. În SUA, Amazon Prime Video a inserat reclamele pe paltformă: 3,5 minute / oră. Vor fi afișate pentru toate titlurile.

74. The New York Times va începe să construiască o echipă pentru a explora folosirea generative AI și a altor tehnici de machine-learning în redacție.

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. Am lucrat pentru site-urile revistelor Cosmopolitan și Marie Claire (site + social media), apoi am fost Social Media Manager la Kiss FM, radioul #1 din România. Plus alte colaborări ocazionale. Numitorul comun pentru toate proiectele e contentul. Creat, planificat, editat, curatoriat, declinat pentru social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *