Contact Information

Social media face parte din viața aproape oricărei persoane din lumea civilizată. Ne începem ziua verificând notificările primite în timpul nopții, postăm cea mai frumoasă versiune a noastră, îi admirăm sau invidiem pe cei care merg în vacanțe mai des decât noi, ne amuzăm la clipuri cu pisici sau meme, aflăm noutăți, socializăm și ne facem prieteni.

Nu este de mirare că cercetătorii au efectuat de-a lungul timpului numeroase studii privind modul în care social media ne influențează viața de zi cu zi, preferințele și comportamentul. Însă studiul despre care vom vorbi azi se referă la ce spun postările despre sănătatea noastră mentală.

Studiul, efectuat de cercetători din Statele Unite ale Americii, a durat 26 de luni și a accesat 2 forme personale de informații: conturi de Facebook și dosare medicale în format electronic. Din mai mult de 11.000 pacienți, 1.200 au fost de acord să participe la cercetare.

Dintre aceștia, 114 aveau dosare medicale care indicau un diagnostic depresiv. Astfel, pentru a reproduce acest raport, cercetătorii au ales 683 de participanți, câte 5 persoane fără depresie pentru fiecare persoană care suferea de această tulburare.

Folosind peste o jumătate de million de statusuri postate pe Facebook, cercetătorii au putut determina care sunt cele mai utilizate cuvinte și fraze și au dezvoltat un algoritm pentru a detecta ceea ce ei numesc markeri de limbă asociați depresiei.

Iată cele mai importante rezultate ale studiului: persoanele care suferă de depresie postează mai multe statusuri scrise la persoana I singular; de asemenea, în lunile care au precedat diagnosticului clinic, cei care sufereau de depresie au folosit des cuvinte care reflectă ostilitate și singurătate. Prin formarea algoritmului de identificare a acestor tipare de limbaj, cercetătorii au fost capabili să prezică diagnostice viitoare de depresie cu 3 luni înainte de apariția în dosarele medicale.

Depresia este o tulburare care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau statut social. Printre cele mai importante simptome se numără tristețea puternică (sau stările emoționale plate – ai impresia că nu simți nimic), pierderea interesului pentru activități care înainte îți făceau plăcere, sentimente de neputință, irascibilitate, episoade de plâns, oboseală puternică și lipsă de energie. Dacă și tu consideri că suferi de depresie, discută despre asta cu prietenii și familia și nu ezita să ceri ajutor specializat.

Foto: Picjumbo

Share:

editor

Sunt content writer din 2011, iar în prezent coordonez echipele de online ale Burda România. În timpul liber îmi place să joc board games, să citesc SF, horror & mistery și să ajung la zi cu prea multe seriale. Am 3 pisici care au pagină de Facebook, iar când vreau „să mă răsfăț” îmi cheltui banii pe ceaiuri și craft beers pe care încă nu le-am încercat. Pe SocialWeb voi scrie despre aplicații pe care le-am testat, voi recomanda tot felul de lucruri interesante și îți voi prezenta știrile momentului din online.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *