Contact Information

SkincareAddiction a devenit o religie deja pe Reddit, nu mai este un simplu hashtag, căci milioane de useri din toată lumea împărtășesc și dezbat online rutine, secrete și probleme de beauty. Dar ce este mit și ce este realitate?

Săptămâna trecută îți povesteam despre cum acești useri își găsesc refugiul într-o comunitate online, la un click și câteva taste distanță, pe Reddit. Și nu doar refugiul, ci și răspunsurile la multe întrebări sau nelămuriri în ceea ce privește rutina de beauty, îngrijirea efectuată corect, în funcție de tipul de ten, produsele cosmetice care își fac treaba pe bune etc.

Da, și astăzi povestim despre #SkincareAddiction (ScA) și, așa cum ți-am promis, o să deconstruim câteva mituri de care ne lovim adesea atunci când întâmpinăm probleme la capitolul aspectul pielii. Am ales 2 tipuri de threads și am analizat totul urmărind întocmai parametrii pe care i-am enunțat și în postarea trecută: neutralitate, inovație, precizie, eficiență dovedită, felul în care s-a realizat comunicarea, diversitatea subiectelor. În plus, m-am ghidat și în funcție de explicațiile medicilor dermatologi și de informațiile pe care le-am găsit în cărțile de specialitate.

Când Reddit te bagă în ceață

Ceea ce vreau să-ți spun în mod special înainte de a ne avânta în această călătorie de skincare este că postările de mai jos nu sunt în totalitate greșite, nu sunt recomandări 100% eronate, căci toate se bazează pe experiențe personale – de aceea am utilizat cuvântul „mit”. În schimb, acestora le lipsesc detalii vitale în materie de îngrijire – pe care o să ți le explic în particular – și, așa cum bine știm, unele gesturi greșite, neadaptate corespunzător nevoilor specifice ale pielii, pot duce la producerea unor dezechilibre.

Mitul 1: Research-ul este de ajuns

Fals. Un diagnostic corect se dă numai în urma unei analize complete și complexe a pielii, de către un specialist din domeniu. Dacă știi că epiderma ta suferă de o anumită afecțiune, nu căuta răspunsuri pe internet, în grupul de prieteni sau pe forumuri. Nici măcar pe ScA, chiar dacă pot fi numeroși redditers care au trecut prin aceeași bătălie.

În cazul lui amfmbf12, problema este acneea fungică, un subiect pe baza căruia se poartă o mulțime de discuții. Însă acest tip de afecțiune nu face parte din umbrela generală denumită acnee, fiind, de fapt, o iritație a folicului de păr, care apare, de regulă, din cauza unor bacterii sau infecții fungice. Se manifestă sub forma unor mici puncte roșii la nivelul firelor de păr sau prin iritații ale pielii, cu preponderență atunci când suntem transpirați sau când vremea este mult prea umedă. În cazul în care nu știai deja, denumirea cea mai frecventă este foliculită.

Pe internet, la o căutare superficială, poți da peste informații eronate, cum ar fi tratarea acestui gen de afecțiune ca pe o acnee clasică. Ceea ce este complet greșit.

Un alt exemplu este cel al AzureEtherea, care cere sfaturi în legătură cu tratarea eficientă a pielii sensibile, cu pori vizibili și istoric de afecțiuni în spate. Tu ce crezi ca ar trebui să utilizeze? Retinoizi sau acizi alpha-hydrozi? Dar citește foarte bine ce a scris înainte de a conferi o soluție. Apoi oprește-te. Și oprește-te și dacă ești pe punctul de a formula o astfel de postare vreodată! Pentru că răspunsul nu este la o persoană care se află la un PC undeva în lumea asta.

Indiferent de răspunsurile pe care le primești sau găsești, ține minte că persoana respectivă îți vorbește numai și numai din propria experiență și că ceea ce funcționează la ea nu funcționează automat și la tine. Iar asta nu înseamnă research. Da, de acord, poate fi un punct de start, dar folosește-l eventual într-o discuție cu medicul dermatolog, care îți va spune dacă este o variantă OK de luat în calcul. Pentru tine. Pentru pielea ta.

Mitul 2: Ingredientul X este Sfântul Graal din beauty

Da, pentru persoana X, care are nevoie de el pentru motivele Y și Z. Așa că a dat rezultate în cazul ei. Într-adevăr, sunt anumite ingrediente care fac minuni pentru epidermă, sunt aceleași de care auzim mereu, căci ecuațiile se schimbă rar: vitaminele, aminoacizii, antioxidanții, acizii AHA și BHA, acidul hialuronic, niaminacidele, peptidele, retinolul etc.

Și pentru că tot am menționat și retinolul, am simțit nevoia să-ți povestesc puțin despre el, mai ales pentru că am dat peste o postare recentă în care era efectiv divinizat. _turboTHOT recunoaște valoarea acestei substanțe, însă nu spune nimic despre ce tip este vorba, cum a ajuns la produsul care îl încapsulează ș.a.m.d. (foto). Pentru că substanța este extrem de puternică, nefiind recomandată pentru o piele tânără, care nu se confruntă cu afecțiuni severe sau riduri profunde.

Retinolul este un derivat al vitaminei A, dar și un nutrient esențial pentru menținerea sănătății tenului. În piele, acesta eliberează acid retinoic, adică cel mai eficient ingredient anti-rid existent. Pentru că vitamina A nu acționează direct asupra pielii, ci are nevoie să treacă prin mai multe cicluri de metabolizare, transformându-se într-un acid pentru a-și „exercita” rolul. Acidul retinoic unește receptorii celulelor în schimburi intercelulare, are efect antioxidant, prin neutralizarea radicalilor liberi din oxigen, și stimulează producția de colagen, proteina care oferă elasticitate epidermei, prin activarea fibroblaștilor. De fapt, acestea sunt câteva dintre rolurile esențiale ale vitaminei A în organism.

Tentația este să optezi pentru cea mai potentă formă sau pentru cea recomandată de un apropiat, pentru rezultate mai rapide și mai spectaculoase. Dar nu uita să iei în calcul faptul că retinolul provoacă iritații. De aceea, este extrem de important să consulți medicul dermatolog înainte de a apela la proprietățile acestui ingredient puternic. Decizia se face, ca de fiecare dată, în funcție de tipul de piele și de modul în care aceasta reacționează la contact.

Foto: pexels.com, Reddit/#SkincareAddiction

Share:

Ador domeniul de beauty. De fapt, am început să-l iubesc treptat, cumva silit la început, deoarece îmi doream să fac styling (clișeic, nu-i așa?). După un internship pe departamentul de fashion la Beau Monde, în septembrie 2012, am devenit beauty editor (cam paradoxal) la aceeași revistă, unde sunt și acum. Din februarie 2017, sunt beauty editor și la Marie Claire. Mă găsești și în online: pe marieclaire.ro și, de acum, și aici - unde îți voi povesti despre cum se întrepătrund tehnologia cu frumusețea. Enjoy!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *