Rolul pe care tehnologia îl joacă în viața noastră este în mod evident unul important, însă cu toții știm că nu vine doar cu beneficii. Folosim computerele, smartphone-urile și alte device-uri pentru a lucra, pentru a menține legătura cu prietenii și familia, pentru a cunoaște oameni noi sau pentru a afla informații relevante… dar cât de mult ne menținem în siguranță viața digitală în acest timp?
Este important să cunoaștem pericolele la care suntem expuși, dar și modurile prin care ne putem feri de acestea. În continuare, ți-am pregătit câteva lucruri pe care le poți face dacă vrei să îți menții în siguranță viața digitală.
Fii atent la cererile aplicațiilor
Tocmai ai instalat o aplicație nouă, iar aceasta îți cere acces la diferite funcții ale telefonului. Vrei să o folosești, așa că, bineînțeles, apeși pe Allow. Doar nu o să-ți facă nimic, nu? Totuși, după ceva timp citești o știre despre aplicații care pot înregistra ce vorbești prin casă sau care îți citesc mesajele private.
Acest lucru nu se întâmplă cu toate aplicațiile, însă problema apare atunci când realizezi că tu ești cel care le-a permis să facă asta. Mai ții minte când ai permis accesul la microfon, locație, mesaje, contacte și altele? Acesta este motivul pentru care ar trebui să fii mai atent la cererile de genul, mai ales dacă nu pare că ar fi necesare pentru o anumită aplicație.
Pentru a verifica la ce au acces aplicațiile din telefonul tău, urmează următorii pași:
pentru Android: Settings ► Apps ► selectezi aplicația dorită ► Permissions
pentru iOS: Settings ► Privacy ► selectezi la ce are acces aplicația (de ex. Microphone) ► se afișează toate aplicațiile care au acces la microfon. Tot de aici poți dezactiva ce aplicații au acces la microfon, cameră etc.
Alege parole puternice și schimbă-le constant
Nu degeaba îți cer anumite site-uri ca parola ta să conțină cel puțin o majusculă, cifre, simboluri și să faci un ritual dubios în timp ce asculți black metal! Lăsând gluma deoparte, parolele chiar trebuie să fie puternice și să nu fie identice pentru toate conturile.
Pentru a ține minte parolele, chiar dacă acestea sunt mai complicate, poți folosi „trucul” acesta.
Gândește-te la o parolă „de bază” – ceva important pentru tine, dar nu foarte evident. De exemplu, Copenhaga, pentru că ți-ai făcut un prieten când ai vizitat orașul. Apoi, adaugă câteva cifre sau simboluri – Copenhaga*159!.
Mai departe, personalizează parola pentru fiecare cont, adăugând un cuvânt reprezentativ.
- Pentru Facebook: Copenhaga*159!friends
- Pentru e-mail-ul de muncă: Copenhaga*159!work
- și așa mai departe…
De asemenea, încearcă să schimbi parolele odată la 2-3 luni.
Activează autentificarea multi-factor sau two-factor
Aceasta este importantă mai ales pentru conturile importante, precum cele financiare, cele legate de job, dar și social media. Cu siguranță ești deja familiar cu această metodă de logare dacă folosești online banking, unde introduci pe site numele de utilizator, dar și codul generat de token, după ce ai introdus codul PIN. Cele mai multe aplicații îți permit să te loghezi în acest fel prin introducerea unui cod pe care ți-l trimit printr-un SMS.
Vezi aici cum poți activa autentificarea în 2 pași pe Instagram:
Nu posta chiar orice online
Ne-am obișnuit să postăm pe platformele de social media aproape tot: ce mâncăm, cu cine ieșim în oraș, declarații de dragoste, poze cu copii, poze cu diplome, bilete de avion sau de concerte, numele de telefon, adrese etc. Setează-ți câteva limite, dacă nu vrei să îți pierzi intimitatea.
Nu discuta subiecte foarte personale online
Problemele de familie, financiare sau legate de viața de cuplu nu ar trebui discutate online. Dacă te afli într-o situație neplăcută și vrei să vorbești despre ea cu un prieten, alege să va întâlniți, pentru a discuta față în față. În cazul în care nu poți face asta, cel puțin optează pentru un messenger criptat, precum Whatsapp.
Folosește un antivirus
Există numeroase programe antivirus ieftine sau chiar gratuite, atât pentru computerul tău, cât și pentru smartphone. Unul dintre ele este AVG, despre care am vorbit și aici. De asemenea, nu intra pe site-uri suspicioase și nu downloada fișiere din surse necunoscute.
Nu ignora update-urile
Chiar dacă notificările legate de update-uri pot fi enervante uneori, nu le ignora! Acestea sunt importante nu doar pentru a te bucura de cele mai noi funcții, ci și dacă ții la siguranță.
Tu îți protejezi viața online în aceste moduri? Ce ai mai adăuga pe lista noastră?
Foto: Unsplash