Contact Information

Ieri am făcut un rezumat cât am putut de concis cu tot ce se întâmplă acum în Australia cu site-urile de știri.

Datele furnizate de Chartbeat arată impactul deciziei celor de la Facebook. De ieri și până azi, traficul total al siteurile de stiri din Australia a scăzut cu 13% după ce Facebook a blocat distribuirea lor.

Traficul total către siteurile australiene realizat din afara țării a scăzut cu 30%. 30%!

Sursa: abc.net.au

Google, care a fost și el inițial împotriva plătirii pentru găzduirea conținutului de știri, a cedat în cele din urmă și a semnat contracte cu 3 companii de presă. Iar acest lucru se vede și în cifre (furnizate tot de Chartbeat): procentul de trafic în Australia către siteurile de știri din Google Search a crescut de la 26% (în ziua dinaintea blocării conținutului) până la 34%, în timp ce traficul din Facebook a scăzut de la 21% la 2%.

Iar traficul către siteurile de știri australiene accesate din afara țării a avut și el de suferit: traficul venit din Facebook a scăzut de la 30% la 4%, în timp ce traficul din Google Search a crescut de la 38% la 52%.

Un studiu realizat în 2020 de Universitatea din Canberra a descoperit că 21% din australieni folosesc social media ca principala sursă de știri și 39% din populație folosește Facebook pentru a citi știri.

Australienii au încercat chiar să fenteze sistemul de blocare a conținutului distribuind știri prin tweet-uri publicate ca postări pe Facebook.

Nu am nici o idee ce decizie va lua Facebook. Google și Facebook sunt diferite totuși. Google are nevoie și mai multă de conținut mai ales pentru Search. Dar Facebook e rețea de socializare. Distribuirea de știri nu e așa de importantă pentru ei.

Photo by Anton from Pexels

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. În prezent sunt Social Media Manager pentru Kiss FM, dar am lucrat și pentru revista Marie Claire, CTRL-D, revista Cosmopolitan, plus alte proiecte în regim freelance. Numitorul comun pentru toate proiectele e contentul. Creat, planificat, editat, curatoriat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *