Mulți dintre noi visăm să ne transferăm conștiința într-un computer, pentru a deveni într-un fel sau altul nemuritori. Chiar dacă acest lucru este momentan imposibil, doi cercetători de la un institut de tehnologie din India se gândesc la ceva destul de asemănător: ei iau în considerare copierea digitală a personalității, pentru crearea unui chatbot.

Planul lor este să creeze un chatbot cât mai asemănător cu o persoană reală, pentru ca prietenii sau familia să mai poată vorbi cu aceasta chiar și după ce a murit. Acest lucru ar putea fi posibil cu ajutorul prezenței online a unui invidid, mai exact email-urile trimise de acesta, postările de pe platforme de social media și altele. Astfel, se speră ca entitatea virtuală să comunice la fel.

„Într-o lume în plină dezvoltare, plină de tehnologii – în special de inteligența artificială în plină expansiune – cred că acest lucru ar fi dorit. Într-o astfel de lume, nimeni nu și-ar dori să își petreacă cea mai mare parte a timpului deprimat sau în doliu asupra pierderii suferite”, spune Bhakthi Shetty, unul dintre cei doi cercetători.

Pentru acest proiect, cercetătorii lucrează cu Replika A.I., o aplicație concepută pentru a replica tiparele de comunicare ale unui individ, utilizând conversațiile sale digitale ca date pentru antrenament. Aceasta funcționează destul de simplu: cu cât discuți mai mult cu A.I.-ul, cu atât acesta te poate copia mai bine, iar replicile sale sună mai mult cu ale tale.

Deși un astfel de chatbot ar putea fi util, îmi e greu să nu îmi amintesc de unul dintre episoadele serialului Black Mirror, la care sunt sigură că și alți fani s-au gândit deja. Numit „Be Right Back”, episodul se concentrează pe Martha, o femeie care descoperă o tehnologie care îi permite să se reconecteze cu partenerul său, care decedase recent. La fel ca în cazul oricărui episod din acest serial, „Be Right Back” ne arată că o astfel de tehnologie nu este neapărat atât de minunată precum pae la prima vedere.

Tu ce părere ai: ți-ar plăcea să fii importalizat într-un chatbot A.I.?

Foto: Unsplash @rawpixel

► Abonează-te la newsletter-ul SocialWeb.ro pentru a fi la curent cu tot ce public pe site. Sau dă Like paginii de Facebook SocialWeb.ro. Dacă preferi să urmărești video-uri, dă Subscribe canalului de YouTube SocialWeb.ro.