În era tehnologiei, aproape orice adolescent și tânăr adult are un cont pe măcar o platformă de social media. Din păcate, mulți cercetători, dar și unii utilizatori au ajuns la concluzia că social media poate crește anxietatea și depresia, iar timpul petrecut pe Facebook sau Instagram ar trebui limitat. Totuși, un nou sondaj arată că adolescenții asociază social media cu experiențe pozitive, nu negative.
Sondajul a fost efectuat pe 734 de adolescenți din Statele Unite ale Americii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. Cel mai mare beneficiu al social media pe care aceștia l-au observat este faptul că se simt mai conectați cu prietenii, iar 81% dintre respondenți spun că acest lucru îi ajută. Mai mult, 69% au spus că aceste platforme îi ajută să interacționeze cu un grup mai mare de oameni, iar 68% simt că au persoane pe care se pot baza în momentele dificile.
Însă asta nu înseamnă că participanții nu cunosc și problemele utilizării social media. Printre cele mai comune se numără presiunea de a părea într-un anume fel și cea de a avea succes, care se măsoară prin numărul de like-uri și comentarii primite. Astfel:
- 45% dintre respondenți au mărturisit că se simt copleșiți de dramele pe care le observă sau le trăiesc în mediul online;
- 43% se simt obligați să posteze doar conținut care îi pune într-o lumină bună;
- 37% obișnuiesc să posteze doar conținut care le-ar aduce like-uri și comentarii.
Ce postează adolescenții în social media?
Cei mai mulți (49% dintre respondenți) postează conținut legat de realizările lor. Așa cum deja știm, acest lucru poate duce la invidie și tristețe, pentru că poți crede că toți prietenii tăi au mai mult succes decât tine.
Pe următorul loc, cu 44%, se află postările legat de familie, urmate de emoții și sentimente (34%). Urmează apoi viața sentimentală – doar 22%, un procent probabil mai mic decât în cazul adulților care au relații serioase și de lungă durată. Pe ultimele locuri se află problemele personale (13%), credințele religioase (11%) și postările legate de politică (9%).
Din ce grupuri online fac parte adolescenții?
Așa cum spuneam mai sus, mare parte din participanții la studiu au spus că social media le permite să interacționeze cu un grup mai mare de oameni decât ar putea să o facă în „viața reală”. Acest lucru include și grupurile online și forumurile, unde se pot împărtăși pasiuni, interese sau experiențe comune.
Printre cele mai populare astfel de grupuri sunt cele legate de hobby-uri (41%) și cele concentrate în jurul umorului (40%). Urmează apoi cultura pop și sportul (28%), moda (36%), relațiile și întâlnirile (19%) și sănătatea (15%). Și de data aceasta, religia și politica se află pe ultimele locuri.
Recomandarea noastră: Este clar că platformele social media au atât părți bune, cât și părți proaste. Pentru a evita efectele negative, nu e suficient (sau neapărat necesar) să limităm timpul petrecut aici, ci să ne concentrăm pe aspectele pozitive. De exemplu:
- Încearcă să nu mai idolatrizezi alte persoane – amintește-ți că nimeni nu este perfect, indiferent de modul în care se prezintă online.
- Nu te teme să folosești butoanele de „unfollow” sau „unfriend” când postările sau comportamentul cuiva te deranjează.
- Urmărește conturi sau pagini care te inspiră, care te înveselesc sau te învață lucruri utile.
- Nu crede tot ce citești. Știrile false sau exagerate sunt foarte populare în această perioadă – citește doar site-uri în care poți avea încredere și verifică informațiile.
- Poartă-te așa cum ți-ar dori să se poarte și alții (lasă comentarii pozitive, nu împrăștia zvonuri, nu fii fals).
Foto: pxhere
1 Comment