Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Săptămâna trecută ți-am povestit că Instagram testează acum limitarea numărului de hashtag-uri la max 5. 

@howfxr, utilizatorul la care am văzut treaba asta a publicat câteva comparații de rezultate ale postărilor înainte de limita asta și după:

sursa 1, sursa 2

2. Instagram testează postări carusel în feed-ul de Reel-uri

Am flashback-uri de când Instagram testa feed-ul pe verticală. Și a ieșit cu scandal

3. Instagram va avea pe iOS o nouă aplicație, App Clip. Prin App Clip oricine poate avea acces la feed-ul cu Reel-uri și nu e nevoie să ai aplicația Instagram instalată. 

Cum va funcționa: dacă primești un link de Reel prin mesagerie, se va deschide prin App Clip. Vei putea vedea mai multe videouri, iar, după al șaselea, aplicația îți va recomanda să instalezi Instagram.

Mai e important să știi că poți doar să te uiți la Reel-uri. Nu vei putea da like sau comenta.

4. Avem o nouă opțiune pentru sortarea comentariilor: Meta Verified, adică să vezi doar comentarii publicate de conturi verificate.

Later Edit: La mine acum sunt doar 2 opțiuni: For You și Newest First.

5. Instagram a adăugat o nouă opțiune și pentru sortarea mesajelor private: People You Follow, prin care poți să vezi doar mesaje de la conturi pe care le urmărești.

6. Instagram testează un nou design pentru zona de Story din feed: imagini mai mari, cam ca pe Facebook. 

sursa

7. Instagram lucrează la o funcție vitală pentru orice aplicație de mesagerie (mai ales mesagerie audio): să poți asculta un mesaj audio ducând telefonul la ureche

8. Instagram lucrează la o opțiune prin care poți da share la comentarii în mesaje private. Poate așa se mai reduce și numărul de screenshot-uri din telefonul meu. 

9. Instagram lucrează în continuare la o opțiune de dublaj audio cu ajutorul AI. Opțiunea asta ar putea traduce audio-ul unui Reel. 

TikTok

10. O știre extrem de ironică: Joe Biden e oficial pe TikTok! Nu e cont oficial de președinte, ci de campanie

În prima zi a înregistrat 67.000 de followeri.

11. Creative Assistant, tool AI lansat de TikTok, e acum disponibil direct în Adobe Express. 

Creative Assistant te poate ajuta să reduci timpul și efortul de a crea conținut. Ai acces la template-uri, clipuri, audio, stickere și un video creator. Ai acces la date din TikTok despre hashtag-uri în trending și tool-uri AI. ”Asistentul” te poate ajută să descoperi idei noi de conținut și chiar să îți scrie script-uri pentru videouri. 

Îți permite să programezi și să publici direct pe TikTok fără să ieși din aplicație.

12. TikTok îți permite să adaugi 3 Gifts la țelul unui live.

13. TikTok ia măsuri pentru a combate dezinformarea despre viitoarele alegeri din UE.

14. TikTok susține că e platforma nr 1 pentru descoperirea de jocuri pe mobil. Vezi și noul lor raport despre gaming-ul pe mobil.

Facebook 

15. De fiecare dată când scrollezi pe Facebook (pe iOS) se aude un ciripit? Să știi că e un bug! Sincer, nu știu dacă l-au reparat. Eu am oprite sunete în aplicație (Settings -> Preferences -> In app sounds).

E cel mai random sunet pe care putea să îl aibă scroll-ul pe Facebook. 

16. Live-ul de pe Facebook (prin aplicație) are mai multe opțiuni pentru administrarea comentariilor

  • Default – toți utilizatorii pot comenta
  • Followed – doar utilizatorii și paginile pe care le urmărești pot comenta
  • Follower – doar followerii pot comenta
  • Restricted – utilizatorii care pot comenta trebuie să aibă contul ai vechi de 2 săptămâni
  • Slow – utilizatorii pot comenta doar la fiecare 10 secunde 
  • Protected – pot comenta doar utilizatorii care te urmăresc de cel puțin 15 minute
  • Discussion – doar comentariile care au peste 100 de caractere vor fi afișate
  • Block comments with link – doar comentariile paginii și moderatorilor care includ link vor fi afișate

17. Facebook a combinat pe o singură linie toate link-urile setate pe profil (link-uri către alte conturi din social media și site, dacă ai).

Threads

18. Threads a lansat opțiunea Save la postări. Apeși pe iconița cu 3 puncte din dreptul postări și acolo găsești opțiunea Save.

Iar dacă vrei să vezi toate postările salvate, te duci pe profil, apeși pe iconița din dreapta sus și în meniu ai Saved. 

19. Threads testează o nouă opțiune, Today’s Topics, prin care utilizatorii pot găsi postări de interes și actuale grupate pe subiecte populare în acel moment. Cum e și pe Twitter / X.

Meta a anunțat săptămâna trecută că nu va mai încuraja distribuirea conținutul politic pe Threads și Instagram. Dar e posibil ca prin aceste Trends să existe conținut politic. Pentru că suntem în an electoral. 

În special e vorba de conținutul recomandat, care ajută ca postările să ajungă și mai mulți utilizatori (mai ales care nu urmăresc deja acel cont). Și, dacă e să ținem cont că e an electoral în foarte multe țări, asta nu e o decizie bună pentru noi, oamenii normali. 

Mai mult, asta înseamnă că Meta va defini ce înseamnă conținut politic. Și probabil că te gândești că limitează conținut publicat de partide politice și politicieni. Nu. Aici va intra și conținut de tip social, care e foarte important. Aici vor intra și investigații. Aici va intra și conținut educațional și informativ de care avem atât de multă nevoie.

Dar prin aceste Today’s Topics, care din păcate sunt disponibile doar pe Threads și Twitter / X, vor putea ajunge în atenția utilizatorilor postări pe teme actuale, de interes, chiar și politice.

Și de asta mi se pare mai important ca oricând ca fiecare din noi să ducă mai departe informațiile utile, importante, de interes. Știu că e foarte relativ pentru că aceste lucruri înseamnă diferit pentru fiecare din noi, dar e important să nu mai privim pasiv conținutul activ din social media, ci să îl influențăm și să-l amplificăm prin like, share, comment.

Și tot pe tema asta mai am o știre așa că o pun tot aici că e legată tot de subiect. 

Jay Graber, CEO Bluesky, a dat un interviu pentru Techmeme Ride Home Podcast și a vorbit despre decizia Meta și ce fac ei diferit la Bluesky.

A menționat că decizia Meta evidențiază problemele care pot să apară atunci când ai ”un algoritm controlat de o companie”.

”Este un fel de cutie neagră, compania poate face tot ce dorește, iar utilizatorii nu prea au de ales. Scopul de a construi alegerea algoritmică la începuturile Bluesky a fost astfel încât să poți alege întotdeauna ce fel de feed vei primi. Îți poți controla scroll-ul.”

Fiecare persoană care folosește Bluesky poate să aleagă ce fel de experiență dorește în aplicație. Poți schimba între tipuri de feed-uri. Sau teme. 

20. Threads lucrează la un program de fact-checking. Se distanțează de conținutul politic, dar e bine că fac ceva să lupte cu dezinformarea care să distribuie în social media. 

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

21. Meta va lua o taxă de 30% din postările promovate prin boost setate prin aplicația Facebook și Instagram pe iOS: treaba asta se întâmplă pentru că Apple de fapt cere procentul. 

Ei s-au plâns și au dat vina pe Apple că sunt absurzi și cer atât de multe, dar Apple a răspuns oficial acuzațiilor și menționează că e o regulă dintotdeauna și Meta de fapt ani la rând nu s-a aliniat regulilor. 

22. Mark Zuckerberg a încercat Apple Vision Pro și a făcut un video. Prima observație a videoului e că arată și se comportă extrem de uman. ;)) 

WhatsApp

23. WhatsApp îți va permite curând să protejezi discuțiile (cele la care ai activată opțiunea lock) pe toate device-urile. Practic, nu va mai trebui să activezi opțiunea pe fiecare device pe care accesezi WhatsApp. 

24. WhatsApp lucrează la o nouă opțiune pentru web, Favorites, prin care poți seta anumite discuții ca favorite și vor mai ușor de accesat (au o secțiune dedicată și le poți accesa rapid).

25. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care poate fi transferat ownership-ul unui canal.

sursa

26. WhatsApp testează o opțiune prin care poți dezactiva reacțiile pe un canal

27. WhatsApp lucrează la un design simplificat pentru secțiunea Channels.

YouTube

28. Aplicația YouTube Studio are un update important: de acum vei putea încărca videouri prin aplicație. Și vei putea inclusiv să îți setezi opțiunea dorită de monetizare (până acum nu puteai face asta de pe mobil). 

29. TikTok și Instagram trec printr-o perioadă complicată cu drepturile pe melodii. Și apare în scenă YouTube: a lansat opțiunea Sound în Remix

Cu ce te ajută? Poți folosi ORICE muzică de pe YouTube. Te duci pe videoul respectiv, apeși pe Remix, alegi Sound, apoi alegi ce porțiune din video păstrezi. Și faci Short-ul. 

30. YouTube lansează un feed doar pentru postări. E vorba despre postările publicate în feed-ul Community.

LinkedIn

31. Pentru agenții, LinkedIn a lansat un nou Media Planning API, care include tot felul de informații despre utilizatori, inclusiv demografice, job-uri, industrii și comportamente online

”API-ul Media Planning permite agențiilor să vadă estimarea de reach și frecvență pentru campaniile de brand înainte de a cheltui orice buget. Aceste informații oferă marketerilor mai multă acuratețe și permite agențiilor să planifice mai bine și să genereze rezultate măsurabile pe LinkedIn.”

Twitter / X 

32. Twitter / X testează inserarea în feed a unor remindere pentru postările pe care le ai salvate (prin opțiunea bookmark).

33. Twitter / X va permite setarea de reclame care să fie afișare alături de anumite conturi atent selecționate. Așa se va evita asocierea reclamelor cu conturi nepotrivite.

34. Twitter / X a făcut publice noi date de engagement de la SuperBowl

35. Twitter / X lucrează la Video Spaces pentru web.

36. Twitter / X caută noi moduri prin care să integreze chatbot-ul AI Grock. Acum lucrează la integrarea lui în Trending Topics și scrie automat descrieri pentru fiecare subiect din top.

37. Când bifa devine business: teroriștii se pare că au conturi verificate pe Twitter / X. 

Pinterest

38. De acum agențiile pot avea cont business pe Pinterest. Evident, puteau și înainte, dar acum în lista de opțiune e și ”Agency”.

39. Business Manager-ul Pinterest are acum o serie de îmbunătățiri

40. Pinterest a făcut publică paleta de culori pentru 2024. Au analizat pin-urile și au identificat culorile dominante. 

Reddit

41. Reddit va permite unei mari companii AI să aibă acces la conținutul publicat de utilizatori pe platformă. 

Snapchat

42. Snapchat are acum 2 opțini la Camera: Snap și Video

Google

43. Google a anunțat Gemini 1.5.

44. Google Meet a lansat opțiunea Companion Mode și pe aplicația Android și iOS.

45. Google are un nou obiectiv: depistarea și înregistrarea emisiilor de metan din spațiu.

46. Google One ascunde abonamentul de 200 GB (al doilea cel mai ieftin abonament). Se pare că e o practică tot mai des adoptată, chiar și Netflix a practicat-o. Sfatul meu e să verifici mereu toate opțiunile de abonamente. 

47. Google nu mai anunță publisherii când sunt scoase link-uri din rezultatele căutărilor. Le menționează doar că a fost șters un URL și nu e menționat URL-ul complet.  

48. Google Docs, Sheets și Slides au un redesign pentru afișarea comentariilor.

Apple

49. Apple a spus că sunt peste 1.000 de aplicații Vision Pro.

Altele

50. SkyShowtime devine primul mare serviciu de streaming care lansează în România abonamentul cu reclame.

Din luna aprilie, SkyShowtime intorduce abonamentul cu reclame și în scumpește pe cel Standard. Abonamentul cu reclame va costa 3,99 euro pe lună și 30,99 euro pe an. Abonamentul Standard va fi redenumit Standard Plus și se va scumpi de la 3,99 euro la 5,99 euro, iar pe an va costa 46,99 euro.

51. Multe companii din SUA folosesc sisteme AI pentru a-și analiza clienții în aplicații business, cum sunt Slack, Teams, Zoom. Există un model AI care pretinde că poate analiza conținut și sentiment din mesajele text și pozele publicate de angajați. Practic analizează interacțiunile dintre angajați și evaluează sentimentele lor. 

52. Telegram are o mulțime de opțiuni interesante. Dacă ai abonament Premium, poți să vezi când a fost online cineva fără să divulgi când ai fost tu ultima dată online. Evident, dacă acel utilizator are publică informația asta.

53. Clubhouse are o nouă opțiune care transformă mesajele text în mesaje audio personalizate. 

54. ChatGPT va primi în curând ”memorie”. Nu din cea care se pune la device-urile (calculatoare, telefoane etc), ci va ține minte informații despre tine și din conversațiile voastre de-a lungul timpului. Întrebarea mea e: când vor primi și bărbații upgrade-ul ăsta?

55. OpenAI a lansat Sora, modelul AI text-to-video. Cu ajutorul lui poți face videouri prin comenzi text. Vezi aici și aici câteva exemple.

56. DuckDuckGo are acum manager de parole și de acum poți sincroniza login-uri, parole ș favorite pe toate device-urile. 

57. Cercetătorii de la Amazon au antrenat cel mai mare model text-to-speech și aceștia susțin că acesta prezintă calități „emergente”. Are capacitatea de spune propoziții complexe. 

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *