Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Instagram anunță o serie de schimbări și ajută în sfârșit creatorii mici pentru că de acum înainte va ajuta conținutul original. 

2. În Professional Dasboard e o nouă secțiune, Inspired, care te poate ajuta cu idei, cum îi zice și numele.

Ai 2 secțiuni: Reels și Audio, unde găsești Reel-uri populare pentru urmăritorii tăi și sugestii de Reel-uri, iar la Audio ai, la fel, sugestii de audio populare. Mi-a plăcut și că ai buton de upload din fereastra asta. 

3. Instagram testează o opțiune prin care poți face live pe un canal, deci acel live va fi disponibil doar pentru abonații acelui canal. Utilă opțiunea!

4. O altă opțiune utilă testată de Instagram e una de trim care îți permite să alegi care 15 secunde din Reel-ul tău vrei să apară când acesta e distribuit pe Story. Foarte utilă!

TikTok

5. TikTok ar putea fi interzis în Europa. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a dat de înțeles că interzicerea TikTok în UE e o opțiune

6. E posibil ca TikTok să încalce regulile din App Store-ul Apple: atunci când vor să cumpere bănuți pe TikTok, unii utilizatori sunt direcționați către site-ul tiktok.com pentru a cumpăra în loc de a face achiziția prin aplicație, care are un comision extra de 30% pe iOS.

7. La finalul anului 2023, TikTok a ajuns la 500.000 comercianți în SUA

Threads

8. Meta a confirmat că rulează un program pentru creatorii de conținut de pe Threads, pentru o perioadă limitată de timp și doar pe bază de invitație, prin care aceștia primesc bonusuri pentru activitate pe platformă. Se pare că cel puțin unui creator i s-a oferit până la 5.000 de dolari pentru postări (și reply-uri) cu cel puțin 10.000 de afișări. 

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

9. Meta e din nou în atenția UE-ului. De data asta motivul e că nu sunt suficiente acțiuni pentru a contracara dezinformarea din Rusia și alte țări pe Instagram și Facebook

WhatsApp

10. WhatsApp a lansat opțiunea de forward pentru mesajele trimise pe canale.

11. WhatApp îți permite să fixezi mai multe mesaje într-o discuție. Înaintea puteai să fixezi un singur mesaj într-o discuție, dar acum poți fixa până la 3. Pe grupuri, adminii controlează dacă le permit utilizatorilor să fixeze sau nu mesaje.

12. WhatsApp devine tot mai popular în SUA: Mark Zuckerberg a declarat că aplicația a înregistrate o creștere de 2 cifre în mesaje și utilizatori activi zilnic.

13. WhatsApp lucrează la introducerea unei noi secțiuni în care să îți arate ce contacte au fost recent online.

LinkedIn

14. LinkedIn oferă date noi despre utilizatorii din UE. Platforma are acum 47,9 milioane de utilizatori activi pe lună în UE, cu 2,7 milioane mai mulți în ultimele 6 luni. 

Twitter / X 

15. Twitter / X oferă noi date despre utilizatorii din UE. În ianuarie 2024, Twitter / X avea 61,8 milioane de utilizatori în UE (logați) și 49,6 milioane de vizitatori nelogați – un total de 111,4 milioane de utilizatori în toată zona UE.

Tot cu ocazia au dezvăluit și câți moderatori au. Și așa s-a descoperit că Twitter / X are foarte puțini moderatori.

  • Meta are 264 de milioane de utilizatori în UE și 15.000 de moderatori
  • TikTok are 142 de milioane de utilizatori în UE și 6.287 moderatori
  • Twitter / X are 111,4 milioane de utilizatori în UE și 1.849 moderatori
  • LinkedIn are 47,9 milioane de utilizatori în UE și 1.150 moderatori

16. Twitter / X pregătește o schimbare semnificativă: plănuiește să ascundă toate butoanele de acțiuni de la postări, adică like-ul, share-ul etc. Singurele informații pe lângă conținutul postării vor fi: data publicării și numărul total de afișări.

Va trebui să apeși prelung pe o postare pentru a avea accesibile butoanele.

Snapchat

17. Snapchat îți permite să încarci audio din telefon.

18. Snapchat a înregistrat o creștere cu 39 de milioane de utilizatori la nivel global (pe an) și peste 90% sunt din afara SUA și Canadei.

Google

19. Câmpul de URL din Chrome (Google l-a denumit ”omnibox”) va primi curând un upgrade. Google va implementa un model de învățare automată care va învăța ce vrei și te va ajuta să obții mai repede ce vrei.

20. Google a anunțat noutăți pentru reclame.  

21. Google Drive schimbă scurtăturile pe web.

22. Google Phone a lansat opțiunea Audio Emoji. Sunt 6 emoji-uri cu efecte audio. 

Apple

23. UE consideră acum că și iPad-ul trebuie catalogat ca ”gatekeeper”. Și, ca la iPhone, Apple va trebui să permită instalarea aplicațiilor și din alte magazine de aplicații, posibilitatea de a schimba browser-ul default și altele.

24. Și dacă tot am vorbit mai sus de Apple și UE, noua posibilitate de setare a unui browser default diferit de Safari nu e completă din punctul de vedere al developerilor.

25. Safari e posibil să primească opțiuni AI în iOS 18.

26. Tot iOS 18 e posibil să schimbe design-ul a 4 aplicații: Fitness, Mail, Photos și Notes.

Microsoft

27. Microsoft lansează mod offline pentru OneDrive pe web

28. Excel îți poate transforma scrisul de mână în text

Altele

29. Telegram îți permite în sfârșit să îți vezi propriul profil public și a mai adăugat 15 noi opțiuni.

30. OpenAI a încheiat un parteneriat cu Financial Times și va folosi conținutul pentru antrenarea OpenAI.

Pe de altă parte, OpenAI (și Microsoft) e dat în judecată de 8 ziare: The New York Daily News, The Chicago Tribune, The Orlando Sentinel, The Sun Sentinel of Florida, The San Jose Mercury News, The Denver Post, The Orange County Register și The St. Paul Pioneer Press pentru că folosesc conținutul fără permisiunea lor pentru a antrena produsele AI.

31. Marea Britanie a devenit prima țară din lume care interzice setările default, ușor de ghicit pentru conectare (cum ar fi ”admin” sau ”1234”) pe device-urile IoT. Se aplică și pentru username și pentru parolă. Legea se aplică pentru toate device-urile care se conectează la internet sau rețea (telefoane, TV-uri smart, frigidere, sonerii smart și tot așa). 

”Internet of Things (IoT) reprezintă rețeaua de obiecte fizice – „lucruri” – care conțin senzori, software și alte tehnologii, în scopul conectării și schimbului de date cu alte dispozitive și sisteme de pe internet.” (sursa)

Legea va intra în vigoare și în spațiul UE.

32. OpenAI a lansat funcția Memory pentru abonații ChatGPT (din afara Europei și Coreei). Funcția permite ChatGPT-ului să rețină întrebări, indicații și alte informații. Așa ChatGPT devine mai bun pentru că nu mai trebuie să îi amintești tot felul de detalii, deja le știe.

33. Twitch lansează pentru toți utilizatorii feed-ul asemănător cu TikTok prin care acești pot descoperi conținut nou.

34. ”Fallout” e cel mai vizionat serial de pe Prime Video: 65 de milioane de persoane au vizionat serialul la nivel global în primele 16 zile.

35. Aplicația de dating Bumble lansează Opening Moves, prin care femeile au opțiunea de a seta o serie de întrebări la care să răspundă cei care se potrivesc cu ele. Pot scrie propriile întrebări sau pot alege di sugestiile aplicației.

36. Browserul Arc s-a lansat pe Windows

37. WeTransfer permite utilizatorilor să vândă direct prin platformă

38. Biz Stone, cofondatorul Twitter, face parte din boardul Mastodon.

39. Yelp a lansat un asistent AI care te ajută să găsești business-uri relevante pentru nevoile tale.

40. BeReal îți permite să dai tag prietenilor, artiștilor, sportivilor și brandurilor în postările tale.

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. Am lucrat pentru site-urile revistelor Cosmopolitan și Marie Claire (site + social media), apoi am fost Social Media Manager la Kiss FM, radioul #1 din România. Plus alte colaborări ocazionale. Numitorul comun pentru toate proiectele e contentul. Creat, planificat, editat, curatoriat, declinat pentru social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *