Contact Information

SkincareAddiction a devenit o religie deja pe Reddit, nu mai este un simplu hashtag, căci milioane de useri din toată lumea împărtășesc și dezbat online rutine, secrete și probleme de beauty. Dar ce este mit și ce este realitate?

Deși cele mai bune tipsuri de frumusețe, mai ales în ceea ce privește îngrijirea pielii, vin, de regulă, de la specialiști, nu puține sunt momentele în care ni s-a întâmplat ca, în urma unei discuții cu cineva, să-i împrumutăm pași din rutină. Și apoi să constatăm că ni se potrivesc. Recunosc că eu, una, am mai „furat” de ici, colo, după ce am vorbit cu mai multe vedete de la noi pe subiectul frumuseții. Dar de net m-am ferit cât de mult am putut. Când zic net, mă refer în mod special la forumuri, nu la conversații generale despre acest domeniu, disponibile pe site-uri sau bloguri arhicunoscute. Ca să ne înțelegem, e important să știi ce tip de piele ai și care sunt nevoile sale specifice înainte de a te arunca cu capul înainte în ritualul altcuiva, pentru că ce funcționează la persoana respectivă nu funcționează neapărat și la tine. Frumusețea, dincolo de altele, înseamnă și unicitate, iar unicitatea se referă și la felul în care sunt aplicate produsele cosmetice, alături de categoria din care fac parte.

Revenind la povestea mea, trebuie să spun că de curând m-am aventurat într-o călătorie online, diferită față de altele, pentru că am ajuns pe Reddit. În secțiunea dedicată de frumusețe, SkincareAddiction (ScA). Ai ghicit, aici poți posta sau afla detalii despre produse, ingrediente, probleme, descoperiri, rutine etc. care au un target precis: îngijirea pielii. OK, nu o să te „lovești” de un site tipic, știi deja formatul Reddit, dar interesant aici este conținutul. O să descoperi subiecte de beauty la care nici nu te-ai gândit până acum. ScA nu este doar un compendiu de sfaturi pentru consumatoare, ci și o comunitate online în care issues precum acneea sau afecțiuni (chiar mai rare) ale tenului fac parte din lumina reflectoarelor. Încă ceva: chiar și dermatologi sau chimiști au ajuns aici și, uneori, își împărtășesc experiențele sau sfaturile.

Reddit a găzduit mult timp o variatate de postări beauty related, dar totul a fost mai pe silent până anul trecut. Dar totul s-a schimbat apoi. De exemplu, până în aprilie 2018, se adunaseră câte circa 20.000 de postări pe lună numai despre îngrijirea pielii, cu 81% mai multe decât în 2017 – probabil rediters-ii au fost stimulați și de explozia de lansări/vânzări din acest domeniu, un soi de Sfântul Graal al industriei de frumusețe.

Prin urmare, sunt o mulțime de lucruri pe care le poți învăța aici, dar eu am dat și peste câteva mituri. De accea, am decis să fac o scanare a informațiilor corecte și a celor mai puțin corecte și să le demontez pe cele cu iz de mit. Astăzi îți prezint zona „DA” a acestei comunități, iar săptămâna viitoare îți voi prezenta săpăturile printre cele eronate – zona „NU”.

Când Reddit vine cu sfaturi bune

După ce m-am înfundat extrem de mult în mai toate conversațiile de pe această platformă – pentru că o postare/o întrebare/un apel la ajutor primește foarte multe răspunsuri -, am ales să distilez cât mai eficient informațiile citite, așa că m-am oprit asupra a 3 dintre ele. Apoi mi-am setat și câțiva parametri generali și ideali, pentru a filtra totul: neutralitate, inovație, precizie, eficiență dovedită și felul în care s-a realizat comunicarea. Încă ceva: am luat în calcul și diversitatea subiectelor. Altfel spus, am avut grijă să fie 3 zone diferite de dialog și „acțiune”. Iată ce a ieșit!

Lecția 1: Uneori less is more

În toată avalanșa de informații și de produse care vine dinspre Asia – într-adevăr, epicentrul inovațiilor cosmetice -, unele dintre noi se lovesc de ambiguitate. Pentru că atâtea detalii, atâția pași în rutina zilnică pot naște derută. De exemplu, japonezele sunt recunoscute în toată lumea pentru ritualul de îngrijire în 10 pași, care se învață din mamă-n fiică. Da, putem spune că funcționează, având în vedere că aceste femei ne impresionează încontinuu cu aspectul tenului. Însă uneori less is more, mai ales dacă știi cu exactitate care sunt tipurile de produse de care are nevoie epiderma ta – un diagnostic îți poate oferi informații vitale în acest sens. Pielea are nevoie, în primul și-n primul rând, de o curățare temeinică, efectuată zilnic, de o îngrijire targetată și de protecție solară (zi de zi, indiferent de anotimp, pentru că o cremă cu FPS este cea mai bună armă anti-age de care poți dispune). Apoi, în funcție de capriciile sale, îți updatezi ritualul cu acele ingrediente care regenerează, repară, previn etc. Un cocktail mult prea încărcat în substanțe de toate felurile, extrase din toate locurile, este sinonim cu o explozie pentru epidermă, iar țesuturile nu vor mai ști încotro să o apuce. Există o diferență clară între piele deshidratată (lipsită de apă) și piele uscată (lipsită de lipide). Iar lista poate continua. Cel mai bun sfat? Mergi întotdeauna la țintă! Asta punctează perfect și penguinhugs (foto).

Lecția 2: Produsele puternice nu garantează (întotdeauna) perfecțiunea

Imaginează-ți că pielea ta este ca un burete mic, care este scufundat într-o mare și lăsat acolo. Ce se va întâmpla cu el? Va absorbi tot ceea ce primește și nu va mai avea timp să „respire”, căci este bombardat cu apă din belșug din toate părțile. Fix așa funcționează ecuația și în cazul îngrijirii. Nu ai nevoie de concentrate sau tratamente mult prea complexe sau cu ingrediente mult prea puternice decât dacă ai primit undă verde de la medicul dermatolog. Acele linii fine care s-au conturat este posibil să fie doar semnale de alarmă pe care ți le transmite organismul. Nu ai nevoie de retinol la 20 de ani, iar hidratarea este cheia, indiferent de vârstă – un ten însetat este un ten mai sensibil, iar bariera sa de hidratare cedează cel mai repede. Axează-te, deci, pe formule blânde (în termeni de funcționare, nu de cumul de ingrediente) și asigură-te că pielea ta este mereu pregătită să primească elementele după care tânjește – asta se poate întâmpla dacă o exfoliezi regulat. Andiisaliitlestrange a postat recent rutina sa zilnică de îngrijire – da, sunt mai multe etape pe care le parcurge și dimineața, și seara, însă este rețeta basic: exfoliere – curățare – tonifiere – hidratare – protecție solară (foto). Userul explică foarte clar faptul că abordarea spre texturi mai light a ajutat-o să corecteze afecțiunile cu care se lupta. Ai grijă însă! Nu te apuca să cumperi toate produsele pe care le aplică aceasta, la finalul postării scrie clar motivele pentru care a apelat la mai multe!

Lecția 3: Nu crede în mituri, crede în ceea ce-ți comunică pielea

O regulă de aur: indiferent de tipul tenului tău, exfolierea nu trebuie omisă. Când spun „exfoliere” nu mă refer la scrubul facial clasic (chiar dacă par fine, particulele granulate tot pot agresa pielea), ci la varianta cu acizi naturali (AHA sau BHA), mult mai safe. O altă regulă de aur: dacă ești posesoarea unui ten gras, asta nu înseamnă că acesta nu are nevoie de hidratare – există un motiv pentru care secretă acel sebum, dar trucul constă în ținerea lui sub control, nu în privarea epidermei de un lucru vital, apa. De exemplu, redditerul MakeupAddiction a cerut ajutorul în acest sens, spunând că pielea sa se îngrașă la o zi după exfoliere.

Răspunsurile altor useri au fost perfecte: unul a întrebat ce folosește pentru exfoliere, altul a identificat o posibilă problemă (lipsa hidratării corespunzătoare, dar și a unui exfoliant benefic), altul a vorbit din proprie experiență (tot deshidratarea era factor decisiv) și ultimul a oferit și o bază teoretică.

Ce am învățat eu de la Paula Begoun, beauty guru și fondatoarea brandului Paula’s Choice, la ultima sa vizită în România? În cazul pielii seboreice, tipul produsului hidratant este cheia – de exemplu, o loțiune nu va fi benefică în acest caz, dar un produs care hidratează prin intermediul ingredientelor active (antioxidanți, pentru a ține la distanță efectele nocive ale mediului înconjurător, elemente de refacere și cell-communicating, care refac și întăresc procesul firesc de reînnoire a celulelor) poate face o diferență notabilă.

Foto: pexels.com, www.reddit.com/#SkincareAddiction

Share:

Ador domeniul de beauty. De fapt, am început să-l iubesc treptat, cumva silit la început, deoarece îmi doream să fac styling (clișeic, nu-i așa?). După un internship pe departamentul de fashion la Beau Monde, în septembrie 2012, am devenit beauty editor (cam paradoxal) la aceeași revistă, unde sunt și acum. Din februarie 2017, sunt beauty editor și la Marie Claire. Mă găsești și în online: pe marieclaire.ro și, de acum, și aici - unde îți voi povesti despre cum se întrepătrund tehnologia cu frumusețea. Enjoy!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *