O evaluare periodică a tenului este primordială, mai ales într-un prezent în care pielea este agresată zi de zi. Stilul de viață din ce în ce mai haotic sau factorii nocivi din mediul înconjurător generează schimbări care se pot simți pe termen lung. Astăzi îți povestesc despre 3 device-uri tip skin scanner care te vor face să vezi adevărul gol-goluț despre tenul tău.
Până pe la vreo 20 de ani, am refuzat cu desăvârșire să îmi îngrijesc tenul ca la carte, deși aveam 2 mari modele în viața mea, de la care, practic, puteam să învăț cât de important este să te porți ireproșabil cu pielea: bunica și mama. Bunica, la cei peste 80 de ani, arată ca o femeie de 50 și a fost toată viața ei fidelă cremelor Apidermin și Doina, iar pe mama nu am văzut-o în nicio zi să sară peste cele 2 ritualuri de skincare, cel de seară și cel de dimineață. Cumva, de mică am primit educația necesară la acest capitol, dar în mintea mea de adolescentă rebelă trona ideea conform căreia, dacă aplic o cremă pe față, tot ce fac este să-mi „oblig” pielea să devină dependentă de ea. Iar când mama venea acasă cu câte un „mic dar hidratant”, pentru că „Mădălina, trebuie să îți ajuți pielea, ca să nu suporți consecințe mai târziu”, îi spuneam scurt și răspicat că nu am nevoie de așa ceva și că tenul meu e de nota 10.
Ceea ce nu vedeam eu, pentru că trăiam în bula mea minusculă, era că îngrijirea pielii este o „dependență” necesară. Și aveam să descopăr asta mai târziu, odată cu primele „izbucniri” hormonale (care la mine au cam întârziat), odată cu prima mea vizită la medicul dermatolog (când am aflat că tenul meu nu este chiar de nota 10) și odată cu intrarea în presa glossy (când am fost „asediată” de informații privind frumusețea).
Ideea este că, mai devreme sau mai târziu, tot se produce conștientizarea. Evident, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar cel mai important este ca această conștientizare să nu fie una superficială. Știu ce gândești acum: cum poate fi o conștientizare superficială? Ei bine, poate fi. Da, la un moment dat, realizezi că trebuie să-ți îngrijești pielea, ceea ce este perfect, dar asta nu înseamnă că îi oferi ceea ce are nevoie. O conștientizare veritabilă înseamnă o vizită la dermatolog, efectuarea unui diagnostic, hrănirea pielii cu ingredientele de care aceasta depinde și tot procesul realizat atât din exterior (prin aplicarea produselor de îngrijire), cât și din exterior (prin alimentație, hidratare, sport etc.). Și, din când în când, câte un tratament adecvat și un masaj realizate de către un specialist.
Conștientizarea mea pe bune a avut loc atunci când m-am lăsat „pe mâinile” unui aparat de diagnoză. Asta se întâmpla acum câțiva ani și așa s-a produs schimbarea. După ce mi-am văzut tenul scanat și mărit pe un ecran, cu toate problemele și imperfecțiunile uriașe în fața ochilor, mi-am dat seama că încăpățânarea mea adolescentină a fost sinonimă cu lipsirea pielii de nutrienți, antioxidanți, apă sau ingrediente active esențiale.
De ce este importantă realizarea unei diagnoze a tenului?
Mergem la medic pentru a trata diferite afecțiuni, uneori mergem preventiv. Dar atunci când vine vorba despre ten, adică o carte de vizită, preferăm să fim comode și să facem încercări. Azi o cremă pentru piele sensibilă, mâine una anti-age (pentru că o prietenă este foarte mulțumită de ea) și tot așa, în speranța că într-o zi o vom găsi pe aceea care ne va face tenul fericit.
Mai este și al doilea scenariu. Uneori, din dorința de a face bine, ajungem să facem exact contrariul. Ne încăpățânăm să oferim pielii toate ingredientele despre care citim, pentru că sunt esențiale sau pentru că așa ne spune intuiția, dar uităm că less is more și că trebuie să mergem direct la țintă.
Ei bine, experții de azi nu sunt numai medicii dermatologi, ci și aparatele de înaltă generație care analizează tenul pentru a oferi cea mai bună rețetă. Și, în acest fel, afli care este tipul tău de piele, care sunt problemele sale (dacă există pete, pori deschiși, deshidratare, un grad de acnee, de cuperoză, de dermatită etc.), ce se poate prefigura și unde și cum trebuie să intervii.
Fiecare device funcționează în funcție de anumiți parametri/criterii de măsurare, identificând problemele care nu se văd cu ochiul liber, iar principiul este foarte clar: o imagine valorează cât o mie de cuvinte.
Astăzi îți povestesc despre 3 aparate de diagnoză eficiente, pe care le-am descoperit în 3 locuri diferite din București, în speranța că le vei încerca și tu.
1. Skin Diagnosis de la Skeyndor
În urmă cu câteva luni am trecut pragul salonului GETT’S din Mall Vitan, pentru a testa tehnologia Skin Diagnosis, marca Skeyndor, unul dintre brandurile premium de îngrijire a pielii, disponibil numai în centre specializate.
Sistemul se bazează pe un aparat de mici dimensiuni, semiportabil, care face o „ecografie” a pielii extrem de rapid, simplu și fără disconfort. În funcție de timpul de care dispune clientul, aparatul poate funcționa în modul Express (5-10 minute, fără diagnoză în zona tester) sau Complete (20-30 de minute în cabina cosmetică, înainte de un tratament deja programat).
Device-ul profesional identifică tipul de ten, problemele cu care se confruntă, precum și tratamentul ideal, prin acționarea capătului de diagnoză la nivelul pielii și, bazându-se pe 7 criterii prestabilite, va indica dacă epiderma este normală, mixtă, uscată, grasă, cu acnee, sensibilă, cuperotică și care este condiția sa: deshidratată, sensibilă, îmbătrânită, pigmentată, comedonică etc.
6 zone-cheie ale feței mi-au fost testate: fruntea, nasul, bărbia, pomeții, colțul extern al ochiului și gâtul. Și, în urma rezultatului, am primit și o recomandare de produse ale brandului (ce fel de creme și serumuri trebuie să utilizez și cum pot combina eficient proprietăți diferite pentru tipul meu de ten).
2. Dermotest marca Amway
Un alt loc în care am avut parte de un diagnostic eficient a fost Amway Business Center (Șoseaua Pipera 48). Pe lângă dermotestul în sine, m-am bucurat și de consultanță din partea unui trainer (Mona Constantinescu), precum și de o ședință gratuită de îngrijire a tenului.
Dermotestul mi-a scanat pielea în profunzime, cu ajutorul unui aparat profesional, în toate cele 3 straturi ale sale. În urma acestui proces, am primit (în formă print și pe e-mail) un raport detaliat despre starea vaselor de sânge ale pielii, vârsta biologică, tipul de ten și problemele și nevoile sale (sub formă de procente).
Iar în cadrul ședinței de consultață, am discutat cu trainerul despre cât de important este să respecți nevoile pielii și să-i oferi îngrijirea optimă. Tenului meu îi lipseau atunci procente importante în hidratare și nutriție, lucru care s-a schimbat odată ce m-am ocupat în mod expres de aceste probleme. Și, evident, al doilea dermotest (efectuat după o perioadă de 6 luni) a ieșit mult mai bine.
3. Wood Lamp de la No+vello
Potrivit specialiștilor de la No+vello (Calea Floreasca 143), un tratament eficient pentru remedierea completă a anumitor probleme profunde ale tenului durează mai multe zile. Asta aveam să aflu după ce mi-am făcut o programare pentru a testa Wood Lamp, o inovație în diagnoza și tratarea pielii.
Practic, aparatul efectuează o analiză amănunțită a epidermei, prin expunerea la o lumină neagră-violet emisă de o lampă din interiorul acestuia. Lumina este invizibilă ochiului, deoarece face parte din spectrul ultravioletelor, având o lungime de undă mai mică, deci este complet safe.
Gadget-ul scanează pielea prin simpla trecere rapidă la o distanță considerabilă, de 20-30 cm, și funcționează pe baza luminii. De exemplu, Wood Lamp va indica o lumină albastră atunci când pielea este normală, dar vor apărea pe ecran pete albe acolo unde sunt zone de ten îngroșat, galbene în cazul sebumului în exces sau lila, acolo unde tenul este deshidratat.
După scanarea pielii și aflarea rezultatului, există 2 alternative de tratament. Fie un program complex, de 21 de zile, ce constă în proceduri efectuate atât la salon, cât și acasă, prin aplicarea unor produse speciale de curățare și îngrijire. Fie un program Flash, sinonim cu o zi de tratament, cu efect imediat.
Foto: pexels.com
1 Comment