Utilizatori din întreaga lume au primit zilele acestea oportunitatea de a testa noua versiune Facebook pentru desktop. Compania a anunțat anul trecut că această versiune va fi lansată înainte de martie 2020, iar primele invitații au fost trimise. Totuși, multe dintre persoanele care testează noul design sunt dezamăgite.

Cum arată noul design Facebook pentru desktop și care sunt funcțiile noi

Invitația pe care unii utilizatori au primit-o promite un aspect mai curat, text mai mare, opțiunea dark mode și o viteză mai mare. 

Facebook este deja considerată o platformă „pentru bătrâni” și am presupus inițial că fontul mai mare este destinat acestora. Apoi am realizat că un text mai mare înseamnă mai puțin conținut afișat pe ecran. Astfel, utilizatorii sunt obligați să petreacă mai mult timp pe site pentru a-și lua doza zilnică de meme și conspirații geopolitice. 

Noua interfață are colțuri rotunjite și afișează conținutul pe 3 coloane, cel puțin atunci când lățimea browserului este suficient de mare. Dacă browserul este micșorat, va fi afișată doar coloana din mijloc, cu postările din feed.

Pe centrul ecranului găsim butoanele Home, Watch, Marketplace, Groups și Gaming.

Gaming se concentrează pe livestreaming, însă rămâne de văzut dacă Facebook va reuși să cucerească această nișă.

O schimbare destul de importantă pe care am observat-o a apărut la chat. Mai exact, nu se pot deschide mai multe ferestre de chat în același timp, ca în versiunea anterioară. Dacă vorbești cu mai multe persoane, va trebui să treci constant de la una la alta.

Cum arată acum profilul personal:

Dintr-un motiv care nu îmi este clar, detaliile legate de locul de muncă și educație nu mai sunt vizibile în secțiunea Intro și trebuie să le bifez din nou pentru a apărea. 

Cum arată noul design al paginilor Facebook

Dar să trecem mai departe și să aruncăm un ochi la pagini. 

Toate tab-urile de care ai nevoie în administrarea paginii sunt afișate acum în partea stângă, iar în pagina în sine are un layout nou, nu neapărat util.

Întreaga secțiunea About este afișată by default deasupra postărilor, iar tab-ul Posts din bara de meniu a dispărut. Nu mai e de găsit nici opțiunea de a adăuga Story la pagini.

Trecerea de la light la dark mode se poate face oricând din butonul de meniu din dreapta-sus. Tot de acolo se poate reveni și la versiunea anterioară a Facebook.

Ce spun utilizatorii?

Așa cum spuneam și la începutul articolului, multe persoane au fost dezamăgite când au testat versiunea nouă pentru Facebook desktop. Printre „plângeri” se numără în special fontul prea mare și spațiile goale, care duc la afișarea unui număr mai mic de postări. 

Au mai fost întâlnite și câteva bugs: în unele cazuri pozele se încarcă mai greu, iar secțiunea About ar fi dispărut de la unele pagini. Nu am întâlnit aceste probleme, însă am observat că uneori nu pot trimite poze pe chat: poza este încărcată, apăs Enter și… dispare. 

Mai mult, mulți utilizatori și-ar dori să revină la versiunea veche, dar această opțiune le lipsește.

Tu ai primit invitația pentru testarea noii versiuni Facebook desktop? Cum ți se pare?

Bonus: Vezi cum faci Story cu swipe up pe Facebook

► Abonează-te la newsletter-ul SocialWeb.ro pentru a fi la curent cu tot ce public pe site. Sau dă Like paginii de Facebook SocialWeb.ro. Dacă preferi să urmărești video-uri, dă Subscribe canalului de YouTube SocialWeb.ro.