Finalul de an se apropie cu pași repezi, așa că ne-am gândit să facem o retrospectivă a lui 2018 în materie de lansări ce îmbină domeniul de beauty cu cel al tehnologiei. Astăzi îți povestim despre cea mai apreciată și mai căutată procedură cosmetică și medicală: crioterapia.
Crioterapia nu este o noutate absolută în domeniu, fiind folosită des mai ales în medicina sportivă. Dacă până de curând auzeai mereu termenul de „criosaună”, 2018 s-a remarcat în mod special printr-o altă alternativă de tratament prin frig. Este vorba despre crioterapie, așa cum am scris și mai sus, care înglobează, la rândul ei, mai multe ramuri, cum ar fi procedurile cu azot lichid sau cele medicinale – metodele prin care sunt înlăturate imperfecțiunile (negi, de exemplu) sau celulele canceroase. De altfel, crioterapia se utilizează și în cazul reducerilor de celulită, pentru obținerea unui aspect mai neted și mai ferm al pielii. Ceea ce mai trebuie să reții este că se focalizează și pe alte beneficii, cum ar fi recuperarea musculară, vindecarea rănilor, diminuarea semnelor de îmbătrânire sau eliminarea toxinelor. Deci este o metodă cosmetică multitasking.
De ce o terapie prin frig?
Se pare că frigul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în tratarea diverselor afecțiuni corporale sau ale organismului. Pe undeva prin 1800, medicii au recurs la gheață, combinată cu sare și alte soluții terapeutice, pentru a trata inflamații sau chiar boli. Tehnicile moderne au apărut în anii 1960, iar, în 1970, potrivit Mind Body Green, crioterapia era deja o metodă pe care specialiștii o practicau cu regularitate. La începutul anilor 2000, cercetătorii au început să o folosească pe post de soluție împotriva durerilor cauzate de artrită. În prezent, crioterapia este populară și în rândul procedurilor de înfrumusețare.
Despre ce este vorba?
Ei bine, în prim-plan se află un aparat în care temperatura este foarte scăzută, sub 0 grade Celsius (de obicei între -100 și -140 de grade), acționându-se cu azotul lichid care este pulverizat sub formă de spray. Evident, nu trebuie să porți haine, doar lenjerie intimă (poate doar mănuși, ciorapi și, câteodată, o mască pentru a acoperi nasul și gura), iar tratamentul variază între 2 și 5 minute (maximum!), în funcție de nevoi. Pe măsură ce corpul se răcește, sângele se va duce spre inimă și alte organe vitale, pentru a le menține în siguranță. Astfel, pentru a se încălzi la loc, organismul va începe să pompeze mai mult sânge și oxigen. În clipa în care se iese din „camera înghețată” și se revine la temperatura normală, sângele este foarte oxigenat și se va duce din nou către extremități, stimulând, aprin urmare, vindecarea, regenerarea și chiar întinerirea țesuturilor.
Ce simți în timpul ședinței?
He, he, he, într-o primă instanță nu o să știi ce te-a lovit, cum s-ar spune. E ca și cum ai sări într-un bazin cu apă gheață sau în mijlocul mării pe timp de iarnă. Crioterapia induce, inițial, o reacție puternică de stres. Explicația este: adrenalina începe să circule prin corp ca să facă inima să bată mai repede, să ajute plămânii să absoarbă mai mult aer și să crească presiunea sângelui. Pupilele se dilată, apoi endorfinele îți liniștesc nervii, deci nu te mai gândești la durere – de aceea, multe persoane sunt euforice după acest proces.
După reacția inițială, care e universală, frigul poate afecta corpurile diferite în moduri diferite, pe care doctorii încă nu și le pot explica, potrivit spuselor lui Naomi Collier, doctorandă în fiziologia sportului la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie. Dar chiar dacă nu știm de ce variază reacțiile, știm destul de bine care pot fi reacțiile corpului. „General vorbind, crioterapia corpului e un tratament antiinflamator puternic”, a spus Giuseppe Banfi, director științific al Institutului Ortopedic IRCCS Galeazzi din Milano, autor al mai multor studii despre efectele crioterapiei la atleți.
În centrele cosmetice se practică, de ceva timp, și împachetările cu ajutorul crioterapiei, un tratament de curățare și înfrumusețare corporală a pielii, care ajută la reducerea aspectului de celulită și piele care atârnă. Această procedură detoxifică organismul și oferă echilibru metabolic, prin eliminarea excesului de lichid. Celulita va fi diminuată și se va stimula microcirculația pentru ca pielea să fie mai fermă. Tehnica este eficientă pentru persoanele care au piele căzută ca urmare a îmbătrânii, a pierderii în greutate sau după o liposucție. Împachetările cu ajutorul crioterapiei oferă un aspect ferm, tonifică pielea și îmbunătățesc elasticitatea pielii.
Crioterapia este însă într-o fază teoretică la nivel de riscuri, fiind numeroși specialiști care nu o recomandă din varii motive. Unele studii arată că rezultatele sunt slabe, iar FDA consideră crioterapia o metodă dubioasă și ineficientă. De aceea, cel mai bine ar fi să te consulți cu un medic înainte de a apela la tratament.
Când este 100% de evitat: în situații cu antecedente medicale, gen infarct sau crize de epilepsie, claustrofobie, sarcină, alăptare etc.
În România, crioterapia se efectuează în numeroase centre cosmetice și cabinete dermatologice. Important este să știi tu care este nevoia pe care o dorești tu îndeplinită. Dacă îți dorești un rezultat mai luminos al pielii, de exemplu, atunci poți trece pragul unui centru de înfrumusețare. În cazul în care te confrunți cu afecțiuni dermatologice, atunci este clar că drumul tău este către medicul specialist.
Foto: pexels.com