Contact Information

Probabil te numeri și tu printre cei care au probleme cu muzica pe Instagram. Fie pe story, fie în Reel. Hai să-ți zic ce se întâmplă!

Zilele astea o tipă (Amy Marietta) a dezvălui pe TikTok recomandări primite într-un call recent cu cei de la Instagram. Găsești aici lista de recomandări.

Printre aceste recomandări, una se refera la Original Audio. Instagram nu recomandă folosirea audio-ul catalogat astfel. Hai să-ți zic de ce!

Original Audio e catalogat audio-ul unui video încărcat de tine. Și poți să ai ca audio vocea ta sau muzică. Și aici lui Instagram nu îi place. Pentru că așa se piratează muzică. 

TikTok funcționează după alte reguli, plus sunt din China. Instagram însă e în SUA. Și sunt convinsă că au fost probleme cu casele de discuri, producătorii etc. 

Instagram în acel call a recomandat folosirea muzicii din catalogul oferit în aplicație, pe care evident sunt drepturi de distribuție. 

Problemele cu muzica pe care le avem acum cred că sunt temporare. 

Cred că cei de la Instagram fac în primul rând curățenie în muzica piratată. 

Și apoi cred că în perioada asta se stabilesc noi termeni cu case de discuri și alții cu privire la drepturi de distribuție, adică ce muzică pot include în catalogul de muzică de pe Instagram.

Cel mai public scandal e cu SIAE (Societatea Italiană a Autorilor și a Publisherilor), care reprezintă drepturile a aproximativ 5,7 milioane de opere muzicale din Italia, însă ei nu sunt singuri în lupta asta. Reprezentanții SIAE au dezvăluit problemele de comunicare pe care le au cu cei de la Meta.

Practic, Meta vrea să cheltuie mai puțini bani pe aceste acorduri de licențe, iar SIAE a cerut să vadă cum e folosită muzica, cum e monetizată, pentru a-și da seama dacă prețul oferit de cei de la Meta e cel corect pentru acele opere muzicale. Doar că Meta a făcut o ofertă finală. Nu a lăsat loc de negocieri. Cei de la SIAE nu au fost de acord cu ce se întâmplă și cu lipsa lor de comunicare, așa că (cei de la Meta) au scos muzica de pe Instagram și de pe Facebook.

Deci vom vedea de acum ce rezultate au negocierile și sper să se rezolve situația, însă sunt convinsă că Meta vrea să fie cât mai eficient din punct de vedere financiar, iar publisherii și autorii și oricine deține drepturi pe muzică vrea să fie un contract corect pentru toată lumea. Și îi înțeleg.

Problemele astea cu muzica sunt convinsă că sunt și motivul pentru care dispar story-uri cu muzică din repere. Deci răbdare până se rezolvă situația, pentru că sunt destul de sigură că sunt legate.

De asemenea, am publicat un video separat în care îți arăt cum poți înlocui audio indisponibil de la Reel-uri. Singura chestie e că îți recomand să salvezi videoul. Poți înlocui o singură dată aceast audio indisponibil și cel mai bine aștepți să revină muzica în aplicație, să ai cu ce să înlocuiești ca lumea, pentru că ai o singură șansă să o locuiești.

Și din păcate merge să înlocuiești doar muzica. Dacă ai voice over și muzică pe același Reel, din păcate nu ai cum să refaci voice over-ul, doar muzică poți să pui. Atât.

Și te țin la curent cu ce noutăți mai apar.

Later edit: Se pare că au început să mai apară din melodii. Clar nu sunt toate, dar parcă ai mai multe din care să alegi.

Photo by Porapak Apichodilok

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. Am lucrat pentru site-urile revistelor Cosmopolitan și Marie Claire (site + social media), apoi am fost Social Media Manager la Kiss FM, radioul #1 din România. Plus alte colaborări ocazionale. Numitorul comun pentru toate proiectele e contentul. Creat, planificat, editat, curatoriat, declinat pentru social media.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *