Contact Information

Două regrete am din excursia asta: am stat prea puțin și nu am multe poze reușite din cauză că ziua e prea scurtă și aparatul meu foto e prea basic ca să facă poze bune noaptea.

So, să-nceapă povestea. :)

4 zile

Am plecat marți, 21 noiembrie, înainte de răsăritul soarelui (l-am prins în avion) și ne-am întors vineri, 23 noiembrie, după apusul soarelui (și pe ăsta l-am prins în avion).

Bucharest - Zurich

4 țări

ELVEȚIA (ZURICH) (escală de 4 ore în drum spre Copenhaga)

Doar în aeroport am ajuns, dar am franci elvețieni pe care i-am primit rest când mi-am luat o salată de fructe, so it counts că măcar am monezile. Plus că am făcut și poze.

Pretty cool în aeroport. M-am plimbat prin magazine, am citit reviste, am făcut poze la somon și caviar, mi-am făcut poză cu văcuța, am cumpărat prima păpușă pentru nepoțica Alma.

Zurich Airport

În drum spre Zurich și când am decolat de acolo spre Copenhaga am zburat deasupra Alpilor. Uimitor! Să vă uitați pe poze. Pun link-ul la finalul articolului.

The Alps

La dus, spre Copenhaga am zburat cu Swiss Air și ce mi-a plăcut cel mai mult la experiență a fost că ne ofereau ciocolată înainte de aterizare. :)

DANEMARCA (COPENHAGA)

Aici am impresia că am stat cel mai puțin pentru că mereu când ajungeam în oraș era seară și mereu eram obosite.

Se ajunge foarte repede în oraș de la aeroport. Cine urmează să se ducă acolo să știe să nu se instaleze prea bine pe scaun în tren că o să coboare repede.

Am apucat să văd simbolul Danemarcei, Mica Sirenă (Den Lille Havfrue). Singurul obiectiv turistic pe care l-am prins cât de cât pe lumină, deși era o super-ceață. Apa era foarte agitată și foarte umezeală pe pietre, așa că am ezitat să cobor lângă ea. I-am făcut poza dintr-un loc mai safe. Da, mi-e frică de apa adâncă.

Copenhagen

Mica Sirenă se “odihnește” în Langelinie (debarcader, promenadă și parc în centrul orașului). Zona este de secole un loc popular de plimbare în Copenhaga. Cred că vara e superb să te plimbi pe acolo. Când am fost noi pe acolo, am înghețat de frig. Am citit că în acest port se opresc navele de croazieră, Copenhaga fiind o destinație și un port popular.

Copenhagen

Toldboden este zona din port de unde familia regală daneză se îmbarcă în yachtul regal, Dannebrog, și pleacă în călătoria anuală de vară în jurul țării.

Copenhagen

Apoi am început să o luăm spre centru. Aproape de Langelinie, am văzut Gefion Fountain. Este foarte frumoasă și mama mi-a povestit că vara, când i se dă drumul la apă este și mai frumoasă (ea a ajuns și vara în Copenhaga). Puteți vedea poze aici.

Apoi am ajuns la Amalienborg Palace – The Royal Residence. Când am ajuns noi aici era deja noapte așa că din păcate nu am nici o poză bună, dar am văzut gărzile. Sunt multe, câte una în fiecare capăt de trotoar.

Copenhagen

După asta, în drum spre centru, am trecut pe lângă multe clădiri în care erau birouri, fără perdele la geamuri, așa că voyeurista de mine și-a sucit gâtu’ și mărit ochii la birourile lor frumoase și albe și bineînțeles ‘merele’ lor pe care lucrau.

Am ajuns și la Magasin du Nord. Din 1868, acesta este cel mai vechi și cel mai cunoscut magazin din Danemarca. Foarte cool magazinul, multe chestii faine am găsit acolo. Și tot acolo am fost și la Joe & the Juice. Un loc foarte fain, cu tipi hot care fac suc proaspăt de fructe pe loc. Am luat ceva cu struguri. Celelalte 2 ingrediente nu știu care erau că în meniu erau scrise în daneză :) E destul de popular locul ăsta pe acolo și l-am văzut peste tot, inclusiv în aeroport.

Copenhagen

Copenhagen

După aceea am pornit spre hotel. Trebuia să luăm metroul o stație și apoi trenul o stație. La metrou ni s-a demonstrat din nou cât de buni și săritori sunt danezii.

După o anumită oră, îți poți lua cartelă doar de la automate, însă alea merg doar cu card. Așa că m-am dus după o doamnă care își lua atunci bilet și am rugat-o să ne ajute și să ne ia ea cu cardul ei și îi dăm cash. Apoi ne-a zis și ce metrou trebuie să luăm.

O chestie altfel în metroul lor e că au perete de geam de-a lungul peronului și uși în dreptul ușilor metroului, care se deschid după ce se deschid ușile metroului.

Numa’ bine că după asta, când ne-am dus la tren, s-a anunțat că nu mai merge trenul așa că a trebuit să o luăm pe jos spre hotel (era doar o stație de tren), pe strada cu magazine :D:D:D Așa am avut ocazia să îmi iau magneți, să îmi fac poze cu pinguinii dintr-o vitrină și să suspin la magazinele LEGO.

Copenhagen

Apoi am ajuns în City Hall Square, unde se află Primăria (Copenhagen City Hall) și statuia lui Hans Christian Andersen.

Copenhagen

Apoi am ajuns în față la Tivoli (gradină și parc de distracții), unde am văzut doar intrarea. Dar mă gândesc că dacă intrarea arată așa, înăuntru cred că era fantastic. O altă atracție care nu trebuie ratată dacă ajungi în Copenhaga.

Copenhagen

Miercuri dimineață ne-am pornit spre Suedia (Malmo), însă joi seară ne-am întors în Copenhaga pentru că de aici aveam avion vineri dimineață.

SUEDIA (MALMO)

De ani buni sunt fascinată de podul Øresund dintre Copenhaga și Malmo. Ei bine, miercuri mi s-a îndeplinit un vis și am mers pe el cu trenul. Călătoria a durat 35 de minute. Jumătate din pod este deasupra apei și este o experiență inedită. Cu mașina cred că e și mai fain. Să căutați poze cu el că e superb. Oricum eu sunt fană mare Suedia și a simțului estetic al nordicilor.

Denmark to Sweden on Øresund Bridge

Am ajuns la Gara Centrală din Malmo care, din nou, este superbă. Noi am stat peste drum de ea, și nu departe de noi era și portul.

Malmö

De aici a pornit întâlnirea pentru care venise mama și a început și aventura mea solo prin Malmo. Miercuri a fost o nouă zi cu multă ceață așa că a înghețat sufletu’ în mine până m-am cazat la hotel și am reușit să îmi iau haine mai groase pe mine.

Am ajuns la castelul Malmo (Malmöhus Castle) și parcul lui. Din nou poze nu prea reușite. Am reușit să văd și o moară de aproape (altă ‘boală’ de-a mea). Primul castel a fost construit în 1434 de către regele Eric of Pomerania. Castelul original a fost demolat în secolul 16 și în locul lui a fost construit unul nou de către regele Christian III of Denmark. Din punct de vedere istoric, această fortăreață a fost una din cele mai importante cetăți ale Danemarcei. Acum în cadrul lui se află muzeul orașului.

Malmö

Slottsparken e parcul din jurul castelului. Aici am văzut și eu prima moară de aproape, care se numește aici – Slottsmöllan. Un parc foarte fain, unde am văzut rațe sălbatice superbe. Ei bine, era așa de frumos că m-am cam rătăcit în el. Și ce-mi place mie cel mai mult când sunt într-un loc străin e când dau peste semne cu nume de străzi pe care eu nu le am pe hartă.

Malmö

Malmö

Dar numai bine, la cât m-am învârtit pe acolo am ajuns în zona rezidențială cu blocuri foarte faine în stil suedez. Am făcut poze la câteva.

Malmö

Malmö

Am ajuns pe acolo pentru că eu vroiam să ajung la Turning Torso, o clădire răsucită la 90 de grade. În fine, să vă uitați la poze. Vara se poate urca la ultimul etaj. Ce priveliște cred că se vede de sus! Clădirea asta e a treia cea mai înaltă din Europa și se vede de oriunde din oraș, doar că din cauză că era ceață joasă eu nu o vedem de nicăieri.

Malmö

Așa că la un moment dat am zis gata, eram epuizată și îmi venea să mă așez oriunde (doar că era prea rece) așa că m-am oprit în prima cafenea cu wireless și m-am răsplătit cu cafea caldă și o triple chocolate cookie. :)

Malmö

Dupa vreo oră m-am cazat, așa că după am pornit din nou prin Malmo, de data asta în centru.

Centrul este format din 3 piețe: Gustav Adolfs torg, Stortorget și Lilla Torg. Multe clădiri frumoase și magazine. În Stortorget se află și frumoasa clădire a Primăriei. Am fost și la H&M, la el acasă, unde am găsit multe lucruri faine și la prețuri accesibile, dar deh! nu puteam să ne luăm de toate. Next time ;) Și, nu știu cum se face că oriunde mă duc îmi ies in cale magazine cu lucruri pentru bucătărie și sunt heaven pentru mine. (Am o slăbicune pentru cele de bucătărie, jucării și dulciuri.)

Malmö

A doua zi la prânz, după ce a terminat și mama treaba și s-a înseninat, ne-am plimbat prin oraș și în piețele din centru și am făcut poze mult mai reușite.

AUSTRIA (VIENA)

În drum spre poarta de unde urma să luăm avionul spre București, am apucat să mâncăm ștrudel cu mere de la el de-acasă – Apfelstrudel.

Vienna

Și după asta a început ghinionu’. De fapt, a pornit fix după ce-am coborât din avion. Pe tabela de plecări apărea un singur avion spre București așa că noi ne-am dus la poarta aia, cu verificări, scanări și tot.

Ei bine, când a început îmbarcarea la poarta respectivă (D32) ni s-a zis că nu e compania cu care zburăm noi și că avionul nostru e la altă poartă (G26). Așa că a început “distracția”. Un domn de la verificare ne-a scos pe ieșirea de urgență, am alergat până la G. Cel mai lung drum din viața mea! Plus că am fost verificate din nou. Și atunci când te grăbești încep să găsească toate chestiile prin bagaje. În fine, am scăpat și de aia și a pornit alergarea până la G. Și am ajuns… Și nici nu începuse îmbarcarea.

Așa că mulțumim îngerilor noștri păzitori că am reușit să prindem avionu’ spre România și vineri noaptea am dormit în patul meu de acasă.

Unde am stat

În Copenhaga am stat la City Hotel Nebo. Îl recomand pentru cei on a budget. E foarte aproape de Gara Centrală și micul dejun e foarte bun (chiflele și pâinea cu morcovi sunt un deliciu; plus pateul).

În Malmo am stat la un hotel super – Comfort Hotel. Să zicem că am pășit cu dreptu’ în el (și la propriu și la figurat). Când am intrat în recepția hotelului răsuna Muse cu Supermassive Black Hole. Internet for free și mic dejun impecabil (omletă, bacon, gemuri, fructe, iaurt și cea mai variată gamă de cereale, semințe și fructe uscate).

Food on a budget în Copenhaga

Dacă ajungeți pe acolo și nu prea aveți bănuți, vă recomand Sunset Boulevard: cartofi cu rozmarin, piept de pui la grătar și legume bune într-o focacia bună și suc la discreție.

Copenhagen

Copenhagen

În concluzie: excursia a fost prea scurtă :), mi-a plăcut mult acolo și m-am simțit ca acasă. Numai în Anglia m-am mai simțit așa de bine. Toată lumea vorbește engleză și te ajută când ai nevoie. Deja eram fană a design-ului lor, peisajele sunt foarte frumoase și tipii mega hot ;)

Malmö

Mulțumesc mama că mă iei cu tine în locuri așa de frumoase! Datorită ție am ajuns să văd anul ăsta 3 țări superbe, să explorez locuri extraordinare și să îmi încânt papilele gustative cu mâncare bună!

Mulțumesc tata că s-a suprapus călătoria ta în Portugalia cu excursia în Suedia și m-am dus eu cu mama în locul tău! :)

POZE

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. Am făcut de toate: administrat site-uri, scris articole, coordonat colaboratori, research, organizat evenimente, campanii de marketing, de AdWords, brief-uri and so on. În prezent sunt Social Media Manager pentru Kiss FM. Trecutul meu profesional include joburi ca: Online Coordinator pentru revista Marie Claire, editor colaborator CTRL-D, Social Media Manager și Content Manager pentru www.cosmopolitan.ro.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *