Un studiu recent, efectuat de cercetători de la Universitățile New York și Princeton din Statele Unite ale Americii, arată că persoanele de peste 65 de ani distribuie cele mai multe știri false pe rețelele de socializare.
Rețelele de social media, în special Facebook și Twitter, reprezintă pentru multe persoane una dintre principalele surse de informații. Feed-urile ne sunt actualizate constant, deci ce rost mai are să urmărim emisiuni de știri live sau site-urile anumitor publicații? Mai mult, mulți dintre prietenii noștri virtuali distribuie constant știri, astfel că setea de cunoaștere ne este satisfăcută fără ca noi să facem vreun efort.
Totuși, problema apare atunci când multe dintre aceste știri sunt de fapt false. La prima vedere, situația nu pare să fie atât de gravă. Până la urma, ce mare lucru că am crezut că doi băieți de altar au pus iarbă în candele ca să „preafericească” enoriașii? Din păcate, alte știri pot influența opiniile publicului asupra anumitor produse sau servicii sau, mai rău, chiar alegerile politice.
Și se pare că persoanele trecute de 65 de ani distribuie cele mai multe știri false – mai exact, 11% dintre acestea o fac. Acest procent este de 2 ori mai mare decât în cazul categoriei de vârstă 45-65 de ani și de 7 ori mai mare decât în categoria 18-29 de ani.
Cercetătorii sunt de părere că persoanele mai în vârstă fac această greșeală din două posibile motive: au mai puțină experiență în mediul online și, odată cu vârsta, se instalează declinul cognitiv. Cu alte cuvinte, au o tendință mai mare spre a se lăsa păcăliți.
Rezultatele nu sunt tocmai surprinzătoare, în special pentru tinerii care au ca prieteni virtuali persoane mai în vârstă precum rude. Chiar recent am primit celebrul mesaj „de la directorul Facebook”, care spunea că acesta trebuie distribuit către toată lista de prieteni, altfel contul va fi închis. Tu ai observat până acum tendința persoanelor de peste 65 de ani de a distribui informații false pe social media?