Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

▪︎ Instagram a anunțat extra măsuri de protecție pentru conturile adolescenților (opțiunea de conturi pentru adolescenți a fost lansată anul trecut):

  • Noi restricții pentru Instagram Live – adolescenții care au sub 16 ani nu vor putea să pornească un Live fără acordul părinților
  • Imagini nedorite în mesageria privată – adolescenții care au sub 16 ani trebuie să primească permisiunea părinților pentru a vedea o imagine blurată în mesageria privată (imaginea e blurată pentru că Instagram suspectează că aceasta conține nuditate)

▪︎  Adam Mosseri, șeful Instagram, a anunțat în podcastul ”Build My Tribe” că Instagram lucrează la îmbunătățirea căutării:

„Începem să investim mai mult în căutarea pe Instagram pentru că există atât de mult conținut uimitor. Și, sincer, ceea ce numim căutare de conținut – spre deosebire de căutarea unui cont, de fapt căutarea unui tip de conținut – nu este foarte bun pe Instagram.”

Competiția cu TikTok nu e doar pe căutare îmbunătățită, ci și pe recomandarea de conținut. Instagram vrea să lucreze și la recomandări de căutări, care apar deasupra comentariilor, cum e pe TikTok.

▪︎ În 2025, Instagram s-a gândit că e momentul perfect să lucreze la o aplicație pentru iPad. Aplicația pentru iPad e dorită de foarte mult timp, dar Mosseri a zis de-a lungul timpul că nu o fac pentru că nu sunt suficienți angajați și că angajații pe care îi au sunt ocupați cu alte lucruri, iar în 2022 a declarat că nu consideră că sunt suficienți utilizatori de iPad pentru a justifica o aplicație dedicată.

TikTok

▪︎ CapCut are o nouă opțiune, AI Clipper, care-ți rearanjează automat clipurile.

Threads

▪︎ În curând, Threads e posibil să-ți permită să pui mai multe link-uri pe profil. Cum e și pe Instagram.

▪︎ Poți publica un thread din secțiunea de căutare, în tab-ul Top. Căutarea se adaugă ca tag automat.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

▪︎ Meta extinde conturile pentru adolescenți și pe Facebook și Messenger.

Aceste conturi dedicate pentru adolescenți au fost lansate inițial pe Instagram în septembrie 2024. Acum, la nivel global, Meta declară că sunt 54 de milioane de conturi active de adolescenți.

Conturile pentru adolescenți vor oferi protecție automată pentru a limita conținutul nepotrivit și contactul nedorit cu persoane străine. 

Adolescenții care au între 13 și 15 ani trebuie să folosească un cont de adolescent, iar aplicație are instrumente prin care îi depistează pe cei care mint. Conturile acestor adolescenți au nevoie de permisiunea părinților pentru a schimba orice setare. Cei peste 16 ani au flexibilitate mai mare.

Adolescenții au protecție extra – conturile lor sunt automat setate ca private și au cea mai strictă setare pentru conținut. Au notificări limitate în timpul nopții și remindere să închidă aplicația după 60 de minute și pot primi mesaje doar de la conturile pe care le urmăresc sau cu care sunt conectate deja.

Părinții pot monitoriza timpul petrecut pe telefon și lista de prieteni.

Momentan, conturile pentru adolescenți pentru Facebook și Messenger vor fi lansate acum în SUA, Marea Britanie, Australia și Canada, apoi vor extinde către tot mai multe regiuni.

▪︎ Meta profită de perioada de incertitudine prin care trece TikTok în SUA și caută modalități prin care să câștige creatorii de conținut de partea lor, să publice conținut în aplicațiile Meta

WhatsApp

▪︎ WhatsApp are o nouă setare de confidențialitate numită Avatar sticker. Opțiunea asta permite crearea de avataruri pentru ambele persoane dintr-o discuție.

▪︎ WhatsApp lansează o opțiune prin care poți adăuga stickere foto la status.

YouTube

▪︎ YouTube face schimbări în căutare prin care te ajută să ajungi mai rapid la cele mai recente videouri publicate de canalul respectiv.

▪︎ YouTube extinde accesul la opțiunile prin care poți crea muzică cu ajutorul AI.

▪︎ YouTube își dorește să clarifice scopul butoanelor Subscribe și Join. Unele persoane nu înțeleg diferența dintre cele două așa YouTube testează un nou buton Subscribe+ prin care să fie mai clare opțiunile.

▪︎ YouTube testează un nou mod prin care verifică identitatea unui creator care dorește să activeze monetizarea fără să fie nevoie de trimiterea fizică a unui PIN. Acum testează o nouă metodă, online, prin Persona, care implică verificarea unui document oficial și o scanare facială.

LinkedIn

▪︎ Metricool a publicat un nou studiu despre LinkedIn:

  • Videoul are tot mai mult succes și e afișat tot mai mult în feed-urile utilizatorilor (creșterea de consum de video a crescut cu 36% de la an la an)
  • Interacțiunea la videouri a crescut și ea, inclusiv click-urile, cu toate că, în medie, distribuirile de videouri au scăzut
  • Poll-urile au foarte mult succes pe LinkedIn – au avut o creștere de 206%. 
  • Postările au înregistrat o creștere a click-urilor cu 31% (post clicks, nu click-uri care trimit în afara platformei)
  • Like-urile la postări au scăzut
  • Engagementul pe pagina de companie e în creștere, mai puțin pentru paginile cu mai puțin de 1.000 de followeri

X (fostul Twitter) 

▪︎ X, fostul Twitter, va traduce toate postările din feed în limba ta folosind Grok.

Snapchat

▪︎ Snapchat lansează Sponsored AI Lenses pentru branduri, un nou format de reclame prin care brandurile pot interacționa cu consumatorii într-un mod imersiv. 

Altele

▪︎ În 2024, Google Maps a blocat 240 de milioane de review-uri false, 70 de milioane de editări și 12 milioane de listări false.

▪︎  ”Adolescence” a devenit al patrulea cel mai popular serial în engleză pe Netflix. A avut 114 milioane de spectatori în aproape 4 săptămâni.

Pe locul 3 e serialul ”Dahmer: Monster: The Jeffrey Dahmer Story” cu 115,6 milioane oameni care l-au vizionat. Pe 2 e sezonul 4 din  ”Stranger Things” cu 140,7 milioane de oameni, iar pe locul 1 e primul sezonul din ”Wednesday” cu 252,1 milioane de oameni.

▪︎ Minority Report nu mai e doar un film.

Ministerul Justiției din Marea Britanie a dezvoltat un algoritm care identifică persoane care ar putea deveni criminali. Instrumentul a folosit informații din baza poliției (despre 100.000 și 500.000 de persoane), plus informații despre sănătate mintală, dependențe, sinucidere și dizabilitate. 

Dar aceste sisteme nu sunt perfecte, nu fac perfect ce ar trebui să facă sau pentru ce sunt gândite, pentru că nu funcționează așa un algoritm. Mereu vor exista instrumente care au fost gândite pentru lucruri bune, dar funcționarea lor nu decurge ca pe hârtie, pentru că nu e un sistem perfect. Natura umană nu e predictibilă. Mai mult, aceste sisteme favorizează și discriminarea. 

Ministerul declară că aceste proiect e derulat doar pentru cercetare și „ne va ajuta să înțelegem mai bine riscul ca persoanele aflate în probațiune să comită violențe grave”. Dar e de așteptat ca la un moment dat în viitor să fie implementat un astfel de sistem. Poate nu în faza actuală. Pentru asta fac cercetare. Dar ceva va fi.

▪︎ S-a descoperit că Twitch face bani de urma abonaților la canale care au fost închise (creatorii au fost banați permanent și care evident nu mai primesc câștigurile, iar abonații lor nu ar trebui să li se mai tragă bani de pe carduri).

▪︎ ANCOM face precizări în legătură cu depunerea şi soluţionarea plângerilor privind campania electorală desfăşurată online.

▪︎ Clubhouse lucrează la o opțiune prin care să vezi cine ți-a intrat pe profil.

#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .

Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *