Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
▪︎ Instagram îți permite să adaugi o melodie pe profil direct din pagina unui audio.
▪︎ Instagram a adăugat opțiunea ”Fade” pentru muzica pe care o selectezi pentru Reel.
▪︎ Instagram îți permite să distribui comentarii pe Threads, alături de postea inițială.
▪︎ Instagram îți permite să menționezi o pagina de Facebook în descrierea unei postări.
▪︎ Instagram testează un buton Mute pentru story-uri.
▪︎ Instagram îți permite să creezi o scurtătură unde să adaugi conturi cărora le distribui constant postări.
TikTok
▪︎ TkTok îți permite să salvezi videourile fără watermark.
▪︎ TikTok testează o opțiune prin care vei putea crea cu ajutorul AI poze de grup cu prietenii tăi.
▪︎ Procurorul General din Utah, Sean Reyes, a intentat un proces împotriva TikTok, acuzând platforma că a exploatat copii prin intermediul live-urilor din aplicație. Potrivit procesului, TikTok știa că minorii erau expuși la mesaje inadecvate din partea adulților și că platforma a profitat financiar de pe urma acestora prin sistemul său de “cadouri virtuale”.
O investigație internă a TikTok, numită “Project Meramec,” a dezvăluit că sute de mii de copii evitau restricțiile de vârstă ale platformei pentru a găzdui live-uri și interacționa cu adulți. De asemenea, algoritmul TikTok favoriza live-urile cu schimburi de cadouri virtuale, ceea ce a dus la o distribuire mai largă a unor conținuturi exploatative. Mai mult, TikTok păstrează o parte din vânzare cadourilor virtuale așa că au făcut bani din ”nuditate și activitate sexuală” care s-a întâmplat în timpul live-urilor.
Procesul menționează și o altă investigație, “Project Jupiter,” care a descoperit utilizarea funcției de cadouri pentru spălare de bani, inclusiv prin vânzarea de droguri și operațiuni de fraudă.
TikTok a respins acuzațiile, susținând că procesul omite măsurile proactive luate pentru siguranța comunității, precum protecții pentru conturile adolescenților, unelte de supraveghere pentru părinți și aplicarea strictă a regulilor comunității.
▪︎ CapCut testează o opțiune prin care să poți distribui un proiect altcuiva și are permisiuni de vizionare și editare.
▪︎ Facebook oferă pagina dedicată pentru hashtag de unde poți urmări acel hashtag, poți sorta postări (populare și recente), poți vedea videouri și Reel-uri cu acel hashtag,
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
▪︎ O investigație WIRED a dezvăluit că mii de reclame pe Facebook și Instagram promovează „filtre de combustibil” care pot fi modificate în mod ilegal în amortizoare de sunet pentru arme. Deși Meta interzice explicit astfel de reclame, multe au rulat ani de zile, generate de o rețea aparent bazată în China, utilizând scheme de drop-shipping.
Reclamele exploatează lacunele de supraveghere a Meta, fiind susținute de pagini și site-uri interconectate. Deși Meta a eliminat unele reclame după sesizarea WIRED, altele similare au reapărut rapid.
▪︎ Săptămâna trecută ți-am vorbit despre cum Meta e gata să lanseze sute de mii profiluri AI.
EI bine, utilizatorii au găsit câteva profiluri AI încă disponibile, care au fost lansate la finalul lunii septembrie 2023. Aceste conturi au fost teoretic oprite în vara anului trecut, dar cineva nu și-a făcut treaba până la capăt pentru că au fost descoperite câteva din aceste conturi. Și sunt abandonate. Aici găsești o lită cu toate aceste profiluri.
Cum era de așteptat, au fost șterse între timp. Ce au observat însă e că acest conturi nu pot fi blocate sau restricționate, limitate în vreun fel. Nu aveau nici foarte mulți următori și nici interacțiune foarte mari la postările existente.
Ținând cont că descoperirile astea au fost făcute în aceeași perioadă în care Meta declară că lansează anul ăsta și mai multe profiluri AI e posibil
Reprezentanții Meta au oferit un răspuns pentru Fast Company:
„Există o confuzie: articolul recent din Financial Times se referea la viziunea noastră privind existența personajelor AI pe platformele noastre pe termen lung, nu la anunțarea unui produs nou. Conturile menționate fac parte dintr-un test pe care l-am lansat la Connect în 2023. Acestea erau gestionate de oameni și făceau parte dintr-un experiment timpuriu pe care l-am realizat cu personaje AI. Am identificat eroarea care afecta capacitatea utilizatorilor de a bloca aceste AI-uri și eliminăm acele conturi pentru a remedia problema.”
Extra, informații furnizate de Connor Hayes, Vicepreședinte de produs pentru gen AI la Meta, într-un interviu de anul trecut pentru engadget:
„La începutul aplicațiilor de socializare, volumul de conținut pe care îl puteai vedea într-o zi era cumva limitat de cine urmăreai sau cu cine erai prieten. În ultimii cinci sau șase ani, multe aplicații — inclusiv noi — au început să relaxeze această limitare și să recomande conținut de la conturi pe care nu le urmărești. (…) Cred că următorul salt care se va întâmpla va fi relaxarea limitei privind ceea ce pot crea oamenii și trecerea către feed-uri care combină conținut creat de oameni cu conținut generat în întregime de mașini.”
Problema reală e că devine că e inevitabil ca feed-urile noastre să fie tot mai invadate de AI – atât de conținut, cât și de profiluri (vezi planurile Meta). Social media se îndepărtează tot mai mult de partea socială, de comunicare și conexiune între oameni. Aș ține să menționez și faptul că Meta a ascuns tot mai adânc eticheta ”Made with AI” de la postări. Deci știm deja ce fel de viitor va fi pe platformele Meta.
La fel de important e modul în care va fi afectată publicitatea – business-urile plătesc pentru a ajunge la oameni, nu la conturi automatizate.
▪︎ WhatsApp lucrează la o opțiune prin care poți alege dacă vrei sau nu animație la GIF-uri, emoji-uri și stickere.
X (fostul Twitter)
▪︎ Elon Musk anunță o modificare de algoritm pe platforma X: ”O modificare a algoritmului va fi lansată în curând pentru a promova mai mult conținut informativ/distractiv.”
Ironic să vină declarația asta de la Musk, al cărui conținut e fix opusul.
Apple
▪︎ Apple Intelligence are nevoie acum de spațiu dublu pe iPhone – 7 GB spațiu liber pe fiecare device în parte.
Altele
▪︎ E oficial: Comisia Europeană a adoptat standardul pentru modelul unic de încărcător pentru device-uri.
▪︎ Există un trend în care oamenii folosesc Google Earth ca un fel de album foto. Imaginile surprinse de camerele Google îi ajută să revadă case și oameni dragi.
▪︎ Apple a acceptat să plătească 95 de milioane de dolari pentru a închide un proces care acuza compania că dispozitivele sale, prin asistentul virtual Siri, ascultau utilizatorii fără permisiune și ofereau acces și advertiserilor la aceste înregistrări vocale.
Apple neagă orice ilegalitate, afirmând că datele Siri nu sunt folosite pentru reclame și că a rezolvat deja aceste probleme în 2019. Totuși, reclamanții susțin că Siri a înregistrat accidental conversații, iar advertiserii au folosit cuvinte-cheie pentru a personaliza reclame.
▪︎ ”House of the Dragon” a fost cel mai piratat film al anului 2024.
▪︎ CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a declarat într-o postare pe blogul personal că OpenAI știe cum să construiască inteligență generală artificială (AGI) și își concentrează acum eforturile pe „superinteligență.” Altman susține că superinteligența ar putea accelera descoperirile științifice și inovațiile, aducând prosperitate semnificativă. El estimează că superinteligența ar putea fi realizată în câțiva ani.
▪︎ Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a declarat că abonamentul ChatGPT Pro de 200 de dolari pe lună provoacă pierderi companiei pentru că oamenii îl folosesc mai mult decât se așteptau.
▪︎ Zilele astea în SUA are loc Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare eveniment tech. Îmi place mereu să citesc ce produse noi mai sunt create așa că m-am gândit să includ în articol și câteva produse prezentate acolo care mi-au atras atenția:
Hormometer – E un dispozitiv prin care poți testa oricând nivelurile de cortizol și progesteron
Omnia (încă la nivel de concept) – E o ”experiență transformativă care reimaginează posibilitățile sănătății digitale”. Produsul ar oferi scanări 360 de grade ale corpului, oferind informații legate de greutate, alături de informații legate de sănătatea inimii și plămânilor. Va colecta și date de la alte device-uri de sănătate și, astfel, informațiile oferite pot deveni și mai complexe. Oglinda va fi interactivă prin atingere. Și nu doar atât: oglinda ar servi și ca portal de telemedicină, medicii având acces la toate datele tale.
Samsung Food – Samsung a anunțat la CES lansarea unei noi funcții, Samsung Food, pentru TV-uri, care folosește procesorul AI pentru a recunoaște mâncăruri de pe ecran și găsește rețeta pentru ea.
Live Translate – Samsung lansează pe TV-uri funcția disponibilă deja pe telefoane și tablete: traduceri în timp real pentru transmisiuni live.
Electronic Salt Spoon – E o lingură electronică ce face mâncarea să pară mai sărată. Lingura folosește un curent electric slab pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu din mâncare, intensificând gustul alimentelor cu un conținut scăzut de sodiu.
Halliday – Compania a anunțat la CES o pereche de ochelari smart ce combină trei tendințe majore: ochelari inteligenți, inele smart și inteligența artificială. Ochelarii Halliday AI Glasses, fără cameră pentru a evita problemele de confidențialitate, includ un ecran mic integrat numit DigiWindow ce proiectează informații direct în ochii utilizatorului. Controlul principal se face printr-un inel inteligent, eliminând nevoia de a atinge ramele ochelarilor. AI-ul este “proactiv”, intervenind în conversații pentru a oferi informații relevante fără a fi solicitat. Totuși, această funcție ridică întrebări etice și de confidențialitate.
Mirumi – E o mascotă robot, pe care o poți atașa la geantă sau rucsac, și are senzori care îl ajută să observe persoane și obiecte, pentru ca apoi să reacționeze curios și să se întoarcă spre ce observă.
Cell BioPrint – L’Oreal a anuțat Cell BioPrint la CES. E un device care analizează pielea și oferă sfaturi personalizate despre încetinirea semnelor de îmbătrânire.
#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .
Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.