Știrile zilei pe scurt:
- Threads lansează mesagerie privată pentru toți utilizatorii care au peste 18 ani.
- Oracle, Blackstone și a16z fac parte din potențialul grup de cumpărători pentru TikTok.
- Facebook îți va permite să adaugi muzică la postările text, cele cu background colorat.
Funcții noi pe rețelele sociale
▪︎ Threads lansează mesageria privată pentru toți utilizatorii.
▪︎ Threads a anunțat și o opțiune highligher. Un element vizual, text cu fundal galben, care va apărea în feed-ul For You prin care evidențiază perspective și conversații. Sunt Trending Topics (subiecte de interes, discutate intens).
▪︎ Facebook îți va permite să adăugi muzică la postările text, cele cu background colorat.
▪︎ YouTube îți va spune de acum mai multe despre persoanele care se uită la videourile tale: vei putea să vezi câți sunt noi, casual (cei care se uită ocazional la videourile tale, între 1 și 5 luni în ultimul an) și regular (care se uită constant la videourile tale, peste 6 luni în ultimul an). Metricul anterior, returning viewers s-a transformat acum în casual viewers și regular viewers.
▪︎ YouTube extinde accesul la filtrul de comentarii Most relevant, prin care evidențiază comentarii relevante cu care ar trebui să interacționezi.
▪︎ YouTube extinde accesul și la leaderboard-ul pentru live-uri unde poți vedea utilizatorii cei mai engaged pe fiecare live.
▪︎ În afara UE, Instagram a inclus Meta AI și în câmpul unde scrii descrierea unei postări.
▪︎ WhatsApp lansează pentru companiile mari (prin WhatsApp Business) opțiunea ca acestea să contacteze clienții prin apeluri vocale. Opțiunea e deja disponibilă pentru companiile mici. În curând, vor adăuga opțiunea prin care clienții pot trimite și primi mesaje audio de la companii.
▪︎ În Ads Manager vei putea seta de acum și reclamele din WhatsApp.
▪︎ Meta extinde accesul la tool-urile AI pentru companii, prin care acestea pot crea chatboți AI personalizați. Cu ajutorul acestora, companiile pot face recomandări personalizate de produse și pot facilita vânzările pe site.
▪︎ X, fostul Twitter, va avea Community Notes scrise de AI. Momentan e în teste și va avea nevoie de aprobare umană înainte de publicare. Vor fi marcate va fiind scrise de AI și vor fi doar la postărlle la care oamenii au cerut notițe.
Noutăți din internet & tech
▪︎ Oracle, Blackstone, a16z fac parte din potențialul grup de cumpărători pentru TikTok. Rămâne de văzut dacă președintele Chinei, Xi Jinping, va aproba vânzarea.
▪︎ În fiecare zi, 1,5 miliarde de persoane deschid și interacționează cu secțiunea Updates de pe WhatsApp.
▪︎ Mark Zuckerberg a frustrat de lipsa de progres pe care o are compania în cursa AI așa că folosește tot felul de metode pentru a atrage oameni de la competiție. Cum ar fi bonusuri de 100 de milioane de dolari la semnare pentru angajați de top de la OpenAI și oferte între 10 și 40 de milioane de dolari pe an pentru angajați de la Apple. Meta a negat.
▪︎ Nu uita să-ți faci backup la Google Timeline.
▪︎ Automattic a oprit migrarea Tumblr pe Wordpress. Pe o perioadă nedefinită.
▪︎ Meta ar putea fi amendată cu 150 de milioane de dolari pe săptămână pentru că încalcă Digital Market Act (DMA) în UE. Motivul: utilizatorii din UE au opțiunea de a alege dacă să le fie folosite datele pentru a primi reclame personalizare sau plătesc un abonament de 9,99 euro pe lună și nu mai văd nicio reclamă.
▪︎ Nikita Bier e noul Head of Product la X, fostul Twitter. A fondat câteva aplicații pentru tineri (controversele nu l-au ocolit) și e numit ”Regele viralității”. Să vedem dacă va avea succes în a atrage utilizatorii tineri pe X, fostul Twitter.
▪︎ În Londra a avut loc o întâlnire între secretarul de justiție pentru justiție, Shabana Mahmood, și mai multe companii tech (printre care Google, Amazon, Microsoft, Palantir). Scopul? Idei pentru utilizarea tehnologiilor purtabile, a monitorizării comportamentului și a geolocalizării pentru a crea o „închisoare în afara închisorii”.
Mahmood vrea o abordare a justiție condusă de tech. Prin colaborarea cu aceste companii își dorește să rezolva aglomerația din închisori, reducerea recidivelor pentru a face comunitățile mai sigure. Vrea să îmbunătățească reabilitarea și să reducă infracțiunile.
Idei care s-au vehiculat la întâlnire:
- Monitorizarea comportamentelor în timp real
- Tracking introdus sub piele
- Behaviour management pentru persoanele aflate sub controlul sistemului de justiție
- Consilieri AI pentru pentru a sprijini reabilitarea infractorilor
- robotică „utilizată pentru a gestiona mișcarea și tinerea sub control a deținuților”, inclusiv „vehicule autonome pentru transportul deținuților”.
Dar asta nu e tot. Se pare că la întâlnire s-a adus în discuție și utilizarea unor computere cuantice de mare putere pentru a „analiza datele din trecut pentru a prezice comportamente viitoare și a crea căi de deviere” și pentru a automatiza calculele de stabilire a pedepselor în cadrul serviciului de probațiune care e suprasolicitat.
▪︎ Senatul SUA a respins o propunere de interdicție de 10 ani privind reglementarea modelelor AI de către state. Asta înseamnă că, la nivel de stat, pot fi luate reglementări privind AI. New York-ul deja are un proiect de lege care impune companiilor mari să publice rapoarte de siguranță și securitate.
Însă ieri toată lumea se aștepta ca propunerea să fie acceptată și, timp de 10 ani, statele SUA să nu poată reglementa modelele AI. Între timp s-au propus și modificări.
▪︎ Apple ia în calcul colaborarea cu alte modele AI (OpenAI, Anthropic) pentru a îmbunătăți chatbot-ul Siri.
▪︎ Google a semnat un acord pentru a cumpăra energie generată prin fuziune nucleară.
▪︎ Apple acuză un fost angajat că a furat mii de documente de design și de dezvoltare pentru Vision Pro.
▪︎ Cum a fost filmat ”28 Years Later” pe iPhone.
▪︎ Amazon are acum 1 milion de roboți în depozitele sale. Și, în curând, raportul om – robot va fi la egalitate (acum sunt 1,56 milioane de angajați). Amazon are acum 670 de persoane per depozit, cei mai puțini în ultimele două decenii. 75% din livrări au fost asistate la un moment dat de roboți. Numărul de pachete livrate per angajat al unui depozit a crescut de la 175 în 2015 la 3.870.
Unul din noii roboți poate lua obiecte de pe numeroase rafturi și compania lucrează la conectarea roboților să realizeze comenzile în paralel cu oamenii.
Amazon a dezvoltat și un nou model AI generativ, DeepFleet, pentru a face mai deștepți și eficienți roboții care se ocupă de livrare. Compania estimează că acest nou model va îmbunătăți timpul de livrare cu 10%.
▪︎ Centrele de date Google consumă dublu față de acum 4 ani.
Ce se întâmplă pe internet
▪︎ Campanie nouă de la McDonald’s: compania a reactivat grupul de Facebook din 2012 pe care l-au creat pentru Filet-O-Fish. Grupul nu a avut succes și avea doar 6 membri. 13 ani mai târziu are 5.800 de membri.
▪︎ Un articol interesant despre revolta AI de la Wikipedia.
▪︎ Există o trupă de succes pe Spotify care e foarte posibil să fie generată cu AI.
▪︎ Microsoft spune că AI poate pune diagnostice mai bine decât doctorii.
▪︎ Mai puțin de jumătate din tinerii din SUA care au sub 30 de ani folosesc contul altcuiva de pe platformele de streaming. În ciuda eforturilor constante ale acestor platforme de a limita distribuirea de parole cu persoane care nu locuiesc în aceeași casă.
▪︎ Hackerii folosesc abuziv un tool popular de AI generativ pentru a crea site-uri de phishing în 30 de secunde.
▪︎ Hollywood-ul se confruntă cu hosul creat în Washington cu drepturilor de autor care nu mai au importanță atunci când trebuie antrenate modelele AI.
▪︎ Cloudflare introduce blocare automată pentru boții online care extrag datele de pe siteuri. Clienții noi vor putea alege dacă permit astfel de boți. Pe lângă asta, au lansat și programul ”Pay Per Crawl” prin care publisherii pot seta un preț pentru acest boți, să le permită să extragă date de pe site contra unui cost.
▪︎ În SUA, cinematografele AMC avertizează că filmele încep după 25-30 de minute de reclame. E bine că știi dinainte cât timp poți întârzia la film. ;)
#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .
Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.