Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
▪︎ Instagram îți permite să setezi cât de mult conținut politic vrei să vezi.
TikTok
▪︎ Genul programului: soap opera / telenovelă. Cu TikTok în prim plan.
Duminică e ultima zi în care TikTok mai e disponibil în SUA și e atât de dramatică situația. Se zvonește că e posibil să le fie prelungit din nou termenul, cu 270 de zile. Că Trump va interveni. Că Elon Musk e în discuții cu oficialii chinezi să cumpere aplicația – asta a fost informată chiar de China. Apoi că MrBeast și-a exprimat și el interesul de a o cumpăra.
Dacă rămâne valabil termenul inițial, aplicația nu va mai fi disponibilă deloc în SUA, nu doar scoasă din magazinele de aplicații. Nu știu cât de corect e articolul ăsta despre ce se va întâmpla în momentul în care aplicația nu va mai fi disponibilă.
Ce vremuri trăim! Și o zic din toate punctele de vedere. Urmărim live cum o țară interzice o rețea socială. Cum utilizatorii TikTok migrează către altă aplicație chinezească, RedNote. Că învață mandarina (am mai jos niște cifre de la Duolingo).
▪︎ Un articol interesant despre modurile în care a influențat TikTok cultura.
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
▪︎ Meta a dezvoltat un sistem de traducere avansat numit Seamless, care poate traduce vorbirea și textul în timp real între 36 de limbi.
▪︎ Mark Zuckerberg a anunțat că Meta va concedia mai mult de 3.600 de angajați, adică aproximativ 5% din cei considerați „cei mai slabi performeri” ai companiei.
▪︎ Se pare că nu mulți angajați Meta vor trebui să se mute în Texas, până la urmă.
▪︎ Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a folosit exemplul luptei YouTube împotriva conținutului piratat pentru a apăra utilizarea de către Meta a unui set de date ce conține ebook-uri protejate de drepturi de autor.
Documentele recente susțin că Meta a folosit LibGen și alte surse precum Z-Library pentru a antrena modelele Llama 3 și viitorul Llama 4, în ciuda riscurilor legale.
▪︎ WhatsApp a anunțat 4 îmbunătățiri:
Efecte pentru Camera: Ai 30 de opțiuni de fundal, filtre și efecte când faci o poză sau un video în ferestra de discuție.
Stickere pentru selfie-uri: Poți transforma selfie-urile în stickere. Prin iconița de stickere poți face asta.
Distribuie un pachet de stickere: Poți trimite oricui un pachet de stickere direct în fereastra de discuție.
Reacții rapide: La apăsare dublă pe un mesaj pe vei putea reacționa și să scrollezi între cele mai folosite reacții.
▪︎ LinkedIn adaugă 2 instrumente AI gratuite pentru recrutori și pentru cei care caută joburi.
Jobs Match Tool – îți va oferi sfaturi despre cât de potrivit e un job pentru tine. Tool-ul e destinat celor 5 milioane de utilizatori care au activat funcția “Open to Work” și milioanelor care caută joburi săptămânal.
Recruitment AI Agent – Conceput pentru afaceri mici, acest agent AI simulează funcțiile unui manager de recrutare, ajutând la trierea aplicațiilor și identificarea candidaților potriviți.
Ambele instrumente sunt disponibile gratuit în versiunea de bază și au fost dezvoltate cu tehnologie proprie LinkedIn și date primare, fără a depinde de OpenAI.
▪︎ LinkedIn a publicat o nouă ediție a raportului ”Jobs on the Rise”.
Snapchat
▪︎ Snapchat a lansat o campanie, “Find Your Favorites on Snapchat”, în SUA prin care o serie de creatori de conținut prezintă ce fel de content publică pentru a atrage utilizatori pe platformă, mai ales utilizatori din SUA care folosesc TikTok și în curând vor rămâne fără acces la aplicație.
▪︎ Google Search a scăzut sub 90% cotă de piață la nivel global în ultimele trei luni, marcând cel mai mic nivel din ultimul deceniu, conform datelor de la StatCounter.
▪︎ Google colaborează cu The Associated Press pentru a integra un flux de informații în timp real în aplicația Gemini, transformând-o într-o platformă completă.
Microsoft
▪︎ Microsoft lansează un plan pay-as-you-go pentru clienții corporate, care include mai multe funcții de productivitate bazate pe AI din Microsoft 365.
▪︎ Microsoft a eliminat recent o interfață falsă de Google pe care o folosea pentru a induce în eroare utilizatorii Bing, făcându-i să creadă că folosesc Google.
Altele
▪︎ Hinge a lansat Prompt Feedback, o funcție AI care oferă utilizatorilor feedback personalizat pentru răspunsurile la întrebările din profil, fără a sugera direct ce să scrie.
Scopul e de a reduce răspunsurile banale și de a încuraja originalitatea, deoarece răspunsurile unice la întrebări sunt cu 47% mai eficiente în a genera întâlniri decât like-urile la fotografii.
▪︎ OpenAI testează o funcție care permite înscrierea la ChatGPT doar cu număr de telefon, disponibilă momentan în SUA și India. Utilizatorii nu pot accesa planuri plătite sau activarea autentificării multi-factor fără e-mail. Funcția nu va fi extinsă în alte regiuni și un număr de telefon poate fi folosit o singură dată pentru crearea unui singur cont..
▪︎ Un dezvoltator independent creează o aplicație foto pentru Bluesky, Flashes.
▪︎ Un studiu realizat de Gallup și Telescope arată că, deși majoritatea americanilor utilizează produse susținute de AI săptămânal, 64% dintre ei nu conștientizează acest lucru. Deși majoritatea recunosc că asistenții personali ca Siri sau Alexa folosesc AI, puțini știu că aplicațiile meteo, hărțile și serviciile de streaming utilizează și ele această tehnologie.
▪︎ În contextul iminentei interdicții a TikTok în SUA, utilizatorii americani au început să se îndrepte în număr mare spre aplicația chineză RedNote (Xiaohongshu), ceea ce a generat o creștere a interesului pentru învățarea limbii chineze pe Duolingo.
De la mijlocul lunii ianuarie, Duolingo a raportat o creștere de 216% a utilizatorilor americani care învață mandarina, în timp ce numărul descărcărilor aplicației a crescut cu 36%.
▪︎ Un sondaj recent realizat de Pew Research Center arată că tinerii din generația Z din SUA folosesc din ce în ce mai mult ChatGPT pentru teme și alte proiecte școlare.
- 26% dintre adolescenții între 13 și 17 ani au declarat că au folosit ChatGPT pentru școală, dublu față de acum doi ani.
- Totuși, doar 54% dintre ei consideră că utilizarea ChatGPT pentru a învăța despre subiecte noi.
- 29% au spus că folosirea tool-ului e accetabilă pentru probleme de matematică.
- 18% sunt ok să folosească ChatGPT pentru a scrie eseuri.
#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .
Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.