Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
▪︎ Instagram îți permite să publici un Reel pe story automat după publicarea lui.
▪︎ Instagram lucrează la o nouă opțiune în story, Storyline. Va funcționa probabil ca Add Yours, doar că e posibil să fie puse în ordine cronologică story-urile, astfel încât să creeze o poveste.
▪︎ Instagram îți permite să reacționezi cu un sticker la un mesaj privat.
▪︎ Dacă vezi un Reel care ți-a fost trimis prin aplicație externă, Instagram afișează un banner în partea de jos și te încurajează să urmărești acea persoană (mai ales dacă nu o urmărești deja).
▪︎ Instagram a lansat opțiunea de încărca o imagine pentru Meta AI (fie o imagine din telefon, fie să faci o poză pe loc).
TikTok
▪︎ TikTok a concediat departamentul de ecommerce din SUA.
▪︎ Messenger permite trimiterea de fișiere de până la 100 MB.
▪︎ Facebook testează afișarea imaginii unei piese (cover art) atunci când e distribuită în Notes.
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
▪︎ Azi începe procesul în care se decide soarta Meta de către Comisia Federală pentru Comerț din SUA, mai exact dacă va pierde WhatsApp și Instagram. De ce? Pentru că prin achiziția acestor 2 rețele sociale (Instagram în 2012 și WhatsApp în 2014), compania a pus monopol în social media și și-a eliminat competiția.
Administrația Trump a pornit acest proces în decembrie 2020 și tot la Trump se pare că Zuckeberg s-a dus pentru o înțelegere de ultim moment. Pentru a evita acest proces. N-a mers.
De fapt unde e problema? Comisia Federală de Comerț din SUA trebuie să demonstreze că Facebook deține de mult timp monopol în ”furnizarea de servicii persoanele de rețele sociale în SUA”. Diferența vine că în această categorie de monopol mai sunt Snapchat, dar sunt excluse YouTube, TikTok și alte platforme pe care Comisia le vede ca platforme prin care se consumă video. Meta în schimb are rețele sociale prin care oamenii țin legătura cu familia și prietenii. Și așa e. E complet diferit comportamentul din categoriile astea de rețele sociale.
Din 2012 până în 2020, Facebook a ocupat peste 80% din timpul anual al utilizatorilor. (Wired)
Apoi Comisia trebuie să demonstreze că achizițiile Instagram și WhatsApp au dăunat competiției. Conform procesului, Facebook se temea de competiția cu aceste rețele sociale. Zuckerberg chiar a scris într-un mail care e probă în proces că ”e mai bine să cumperi decât să fii în competiție”. În felul ăsta descuraja și aplicații viitoare care i-ar fi putut deveni competiție.
Prin acest proces, Comisia își dorește să readucă competiția. Și de aici și posibilitatea ca Meta să piardă Instagram și WhatsApp.
Zuckerberg evident că nu vrea să piardă cele 2 rețele sociale, mai ales că Instagram îi aduce câștiguri semnificative. Compania a transmis și un comunicat în legătură cu acest proces ”sfidează realitatea”.
Pe lângă asta, procesul e posibil să decidă viitorul companiilor Big Tech și cum se pot extinde.
Un factor important e că Zuckerberg a relaxat politicile (mai ales în ce privește libertatea de exprimare), a rezolvat un proces cu Turmp (de când a fost blocat pe Facebook în 2021) și a donat și pentru Trump. Mai mult, Trump a făcut schimbări și în Comisia Federală de Comerț. Deci, vedem ce final va avea procesul.
▪︎ Un grup de avocați specializați în drepturilor de autor a depus un memoriu amicus curiae în sprijinul autorilor care au dat în judecată Meta pentru că ar fi antrenat modelele AI Llama cu ebook-uri fără permisiune.
▪︎ Diana Powell McCormick, fosta consilieră a lui Trump, face acum parte din board-ul Meta.
▪︎ Meta a publicat un raport interesant despre obiceiurile de consum ale generației Z (din Brazilia, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA):
- 67% din utilizatorii Gen Z de pe Facebook și Instagram au distribuit videouri în aceste aplicații către familie și prieteni
- 81% din utilizatorii Instagram îl folosesc pentru dezvoltare personală
- 78% declară că e cel mai probabil să descopere produse sau branduri noi în videouri
▪︎ WhatsApp a lansat opțiunea de încărca o imagine pentru Meta AI (fie o imagine din telefon, fie să faci o poză pe loc).
▪︎ WhatsApp lucrează la o opțiune prin care să te notifice atunci când cineva îți setează username, îl schimbă sau în șterge.
YouTube
▪︎ YouTube testează introducerea unei opțiuni de timer zilnic prin care să poți seta o limită de timp pe care-l petreci uitându-te la Short-uri. Așa cum au și TikTok și Instagram.
Dacă ai atins limita nu înseamnă că se blochează aplicația. Poți în continuare să te uiți la orice. Ideea e să fii conștient când a trecut timpul.
▪︎ YouTube are un nou tool AI care generează gratuit muzică pentru videouri.
▪︎ Linkedin a lansat un mini-site, Create on Linkedin, și include sfaturi, bune practici, exemple și altele.
X (fostul Twitter)
▪︎ Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda anchetează X, fostul Twitter, pentru modul în care au fost folosite postările publice ale utilizatorilor din Europa pentru a antrena chatbot-ul AI Grok.
Altele
▪︎ OpenAI ar putea să-ți ceară un document oficial în viitor dacă vrei să accesezi modele AI.
▪︎ ChatGPT a fost cea mai downloadată aplicație în martie.
▪︎ Netflix testează o căutare powered by OpenAI prin care să te ajute să găsești filme și seriale la care să te uiți.
Vei putea să cauți după termeni diferiți de titlu, actori sau gen. Vei putea să îii zici ce dispoziție ai, ce ai chef să vezi și să te ajute să îți sorteze opțiunile.
Netflix deja folosește machine learning în modul în care îți ordonează și îți recomandă titlurile, în ce imagini sunt puse la titluri și altele. Cu ajutorul OpenAI cred că ar putea trece la nivelul următor. Și avem nevoie de asta. E atât de mult conținut pe care nu-l vedem sau de care uităm.
Momentan opțiunea e testată în Australia și Noua Zeelandă pe iOS. În lunile următoare vor extinde testul și în SUA, tot pe iOS (și nu au planuri să extindă și pentru alte sisteme de operare).
▪︎ Bluesky are acum reacții la mesajele private și o nouă pagină de căutare.
▪︎ Spotify investește 1 milion de euro pentru a ajuta autorii și publisherii să publice mai multe cărți audio care nu sunt în limba engleză.
În Franța, 3% din cărțile în franceză sunt disponibile în format audio.
▪︎ OpenAI nu mai are răbdare așa că a redus semnificativ timpul petrecut pentru a testa siguranța modelelor AI.
▪︎ Digg se pregătește de relansare și, contra sumei de 5 dolari, poți să-ți rezervi username-ul.
▪︎ Cercetătorii au descoperit extensii Chrome dubioase care au 4 milioane de instalări.
▪︎ Google a început să includă mai multe link-uri în secțiunea AI Overview. Când cauți ceva, deasupra rezultatelor căutării (care te trimit pe alte site-uri), e secțiunea AI Overview, în care AI-ul îți oferă răspunsuri. Ei bine, Google acum include link-uri pe cuvinte pentru ca tu să cauți mai ușor ce ai nevoie mai departe, să cauți tot pe Google, nu pe site-uri externe.
▪︎ Google se gândește să includă în Gboard un generator de meme-uri.
▪︎ OpenAI va renunța curând la GPT-4.
▪︎ iPad-urile e posibil să primească mai mulți funcții care sunt acum pe Mac-uri.
▪︎ Jack Dorsey, cofondatorul Twitter, a pornit o dezbatere în weekend despre proprietatea intelectuală și despre cum toate legile care o privesc să fie șterse. Cum era de așteptat, Musk îl susține.
▪︎ Pentru prima dată, inteligența artificială e folosită la o centrală nucleară.
#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .
Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.