Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
▪︎ Instagram testează o opțiune la reclame prin care îți arată ce conturi (din cele pe care le urmărești) urmăresc de asemenea contul a cărui reclamă o vezi.
▪︎ Instagram testează un nou sticker, Draw Yours. Poți da comenzi prin care AI-ul desenează ceva și o poți transforma în leapșă.
▪︎ Instagram se gândește să schimbe fontul în aplicație.
TikTok
▪︎ Se pare că TikTok limitează câte conturi poți vedea din lista de urmăritori – e limitat la 50.
▪︎ TikTok include pe profil o scurtătură prin care poți vedea istoricul tău de vizionări (tot conținutul pe care l-ai văzut).
▪︎ Poți edita link-ul promovat într-un Reel după publicarea acestuia.
Threads
▪︎ Threads testează opțiuni de sortare pentru comentarii: Top și Recent.
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
▪︎ Compania Meta e îngrijorată că Llama 4 are o tendință politică de stânga. Și vrea să schimbe asta.
De observat aici cum a pus Zuckerberg problema legată de modelul AI. Putea să o formuleze oricum, dar a decis să o facă politică. Și ideea că ar exista 2 tabere în orice problemă. Schimbările climatice, de exemplu, nu au 2 tabere.
Și cred că dezinformarea va fi mai mult răspândită prin astfel de modele, care nu sunt biased.
▪︎ Meta a anunțat un webinar despre Reel-uri pentru 24 aprilie.
▪︎ Sarah Wynn-Williams a depus mărturie în fața Senatului SUA și a făcut o serie de dezvăluiri:
Meta țintește activ copiii cu reclame pe baza stării lor emoționale. Copii cu vârsta între 13 și 17 ani au fost targetați cu reclame în momentele când erau triști sau deprimați. Compania putea să identifice când aceștia se simțeau de parcă nu au nicio valoare sau se simt fără speranță sau simt că nu fac nimic bine. Compania lua informațiile astea și le dădeau mai departe celor care setau reclame. Aceștia la rândul lor știau că o persoană vulnerabilă e mult mai deschisă să cheltuie bani.
Probabil te întrebi cum știau toate astea despre copii? De exemplu, ștergerea unui selfie era semnal că acea persoană nu are o părere bună despre ea, nu le place cum arată, așa că îi livreau reclame cu produse de beauty care ar ajuta-o să arate mai bine și să se simtă mai bine.
Și un executiv chiar i-a zis autoarei că Facebook știe asta și că are ”cel mai valoros segment al populației”, plus era mândru, considera că Meta ar trebuie să declare sus și tare că are acces la acest public.
Mai mult, în timpul audierii a fost arătat un screenshot dintr-o discuție internă în care era practic confirmat că se analizează mamele tinere și starea lor emoțională.
Alt lucru important de știut și chiar dat mai departe: executivii Meta nu își lăsau copii să folosească produsele, adică să fie pe rețelele sociale ale companiei. Pentru că ei știu cât de mult rău le fac copiilor.
Subiectul principal al audierii a fost relația din Meta și China. Autoarea a dezvăluit că Meta a lucrat direct cu Partidul Comunist din China pentru ”a submina securitatea națională a SUA și a trăda valorile americane”. Ea susține că Facebook a creat instrumente de cenzură personalizate pentru China, prin care aveau putere supremă asupra conținutului și aveau chiar putea să închidă complet serviciul în anumite regiuni sau sa blocheze un anumit tip de conținut.
Meta bineînțeles că neagă tot.
Sarah Wynn-Williams e fosta directoare a departamentului de politici publice globale la Facebook și a scris o carte, ”Careless People”, în care a vorbit despre interacțiuni ale executivilor Meta cu lideri și reprezentanți guvernamentali din toată lumea la începutul anilor 2010.
Meta a încercat să blocheze publicarea cărții, dar a reușit doar s-o împiedice pe autoare să facă promovare cărții. Dar au ajutat-o alți creatori de conținut de pe internet.
▪︎ Utilizatorii din Marea Britanie vor primi de astăzi funcții AI avansate pentru ochelarii Ray-Ban Meta.
▪︎ Stanford Deliberative Democracy Lab a realizat o cercetare cu Meta pentru a vedea ce părere au oamenii despre impactul interacțiunii cu AI și ce limite ar trebui implementate în interacțiunea cu AI (și dacă ar trebui să fie implementată vreuna).
- Majoritatea oamenilor văd potențiale beneficii de eficiență în utilizarea AI, dar mai puțin în relație.
- În legătură cu armata de boți AI pe care Meta vrea să îi lanseze pe Facebook și Instagram, respondenții sugerează că oamenii vor să fie informați clar în loc să fie lăsați să treacă de parcă ar fi oameni reali.
- Oamenii nu par confortabili cu ideea de relație romantică cu chatbot AI.
▪︎ WhatsApp anunță noi opțiuni pentru discuții, apeluri și canale:
În grupurile de discuții, WhatsApp a adăugat un indicator ”Online”, care apare în partea de sus și îți arată câte persoane sunt online și disponibile.
Dacă te obosesc notificările de la grupuri, poți alege ce notificări vrei să primești și cât de des. Poți alege ”Highlights” pentru a limita notificările pentru menționări, reply-uri și mesaje sau ”All” dacă vrei să primești tot.
Poți reacționa mai repede la mesaje – apeși pe reacția altcuiva și trimiți acea reacție
Pe iPhone, poți scana și trimite documente (e în opțiunea de atașament). Tot pe iPhone, poți seta WhatsApp ca aplicație default pentru mesaje și apeluri și poți apropia degetele pe un apel video pentru a mări imaginea.
WhatsApp a anunțat că a îmbunătățit tehnologia pentru a face apelurile video mai stabile și la o calitate mai bună.
Evenimentele pe WhatsApp nu mai sunt doar pentru discuțiile de grup, de acum pot fi setate și pentru conversații între 2 persoane.
Evenimentele au acum ca opțiune de răspuns ”Poate”, pe lângă ”Da” și ”Nu”, îți permit să inviți pe cineva, să adaugi un final pentru evenimente (ziua și ora) și să fixezi evenimente pentru a fi mai ușor de găsit.
Poți adăuga pe cineva dintr-o discuție atunci când ești într-un apel cu o altă pesoană (apeși pe iconița de apel din discuție și vei avea opțiunea ”Add to call”).
Adminul unui canal de WhatsApp poate întregistra și distribui un video către followeri + să distribuie coduri QR unice care poate promova canalul pentru a atrage noi followeri + să ofere transcrieri pentru mesaje audio pentru followerii care nu pot asculta
▪︎ WhatsApp testează introducerea unei noi categorii de stickere cu avatarul Meta: să poți trimite stickere în care e avatarul tău împreună cu avatarul persoanei cu care discuți în acel chat.
YouTube
▪︎ YouTube a lansat un tool gratuit prin care creatorii de conținut pot crea muzică cu ajutorul AI.
▪︎ Reddit a lansat o nouă pagină Partners prin care agențiile pot colabora cu alte business-uri pe platformă.
Snapchat
▪︎ Snapchat a publicat un nou raport despre trendurile legate de călătorii.
▪︎ Snapchat lansează o nouă opțiune de reclame prin care business-urile pot sponsoriza ”Snap Schools”, care sunt evenimente educative pentru creatorii Snap. Sunt webinarii unde creatorii de conținut învață bune practici, se conectează cu alți creatori de conținut și învață mai multe despre aplicație.
Altele
▪︎ OpenAI îl dă în judecată pe Elon Musk acuzându-l că a orchestrat atacuri în presă și campanii rău intenționate pe rețeaua socială ”pe care o controlează”, precum și că a formulat acuzații legale abuzive și a făcut o ofertă falsă pentru preluarea activelor OpenAI.
▪︎ Bluesky a lansat reacții pentru mesajele private și a îmbunătățit secțiunea Explore prin care poți descoperi trenduri, conturi noi, Starter Packs și altele.
▪︎ Din septembrie, elevii din Franța (cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani) trebuie să renunțe la telefoane cât sunt la ore. Le pun în dulap, într-o cutie sau într-o geantă care e închisă și la sfârșitul orelor le pot recupera. Școlile primare interzic complet telefoanele.
▪︎ CEO-ul Amazon spune că AI-ul generativ va reinventa fiecare experiență cu clienții și va genera unele noi, care până acum nu puteau fi realizate.
▪︎ BeReal lansează reclamele în SUA. Vara trecută le-au lansat în Europa și Japonia.
Aplicația susține că are 40 de milioane de utilizatori la nivel global, cu 5 milioane de utilizatori în SUA.
▪︎ Sunetul de pornire a lui Windows 95 are oficial importanță istorică. A fost inclus în National Recording Registry, care e o bibliotecă de sunete cu importanță culturală sau istorică.
▪︎ OpenAI a început lansarea unei noi opțiuni de memorie în ChatGPT care îi permite să-ți ofere răspunsuri personalizate folosind conținut din toate discuțiile voastre anterioare.
Opțiunea va fi disponibilă pentru abonații Plus și Pro.
▪︎ Canva a anunțat o mulțime de noutăți și cel mai mare redesign din ultimii 13 ani:
- Visual Suite 2.0 update te ajută să lucrezi pe documente, prezentări, animații și site-uri într-un singur deigns
- Canva AI te ajută să faci task-uri de la creare de imagini la idei de design
- Canva Code te ajută să creezi mini aplicații, cum ar fi hărți interactive sau calculatoare personalizate, pe care apoi să le integrezi în design-uri
- Opțiuni noi AI în editorul foto
- Canva Sheets e versiunea de excel a aplicației (îmbunătățită cu AI) și are tool-uri cool, cum ar fi Magic Insights și Magic Charts + poți importa date din HubSpot, Statista, Google Analytics ș.a.
- Template-uri de videouri pentru LinkedIn
▪︎ Opera a prezentat viitorul browsingului pe internet cu AI Browser Operator. Acest operator face mai mult decât să caute lucruri pe internet pentru tine – poate să interacționeze cu elemente dintr-un site și să controleze experiența pentru tine.
▪︎ Anthropic a făcut o nouă cercetare pe modelele cu raționament simulat (SR), precum R1 de la DeepSeek și au descoperit că aceste modele omit frecvent să menționeze când au apelat la surse externe sau au folosit scurtături, chiar dacă dispun de mecanisme special concepute pentru a-și expune procesul de „raționare”.
▪︎ Microsoft începe să lanseze Recall, funcția care face capturi ecranului și ”vede” tot ce faci pe calculator Copilot Plus și apoi, când ai nevoie să găsești ceva, cauți în tot ce a înregistrat.
Anul trecut, experții în securitate au etichetat funcția ca dezastru de securitate.
▪︎ O aplicație de shopping powered by AI de fapt era ”powered by” mulți oameni din Filipine.
Fondatorul a strâns investiții de 50 de milioane pentru o aplicație care face cumpărături pentru tine. AI-ul se ocupa de finalizarea unei comenzi – alegerea numărului corect la pantofi, completarea adresei de livrare, de facturare. Fondatorul a achiziționat tehnologia, dar în realitate folosea sute de oameni dintr-un call center din Filipine.
▪︎ Pe 30 aprilie, OpenAI renunța la GPT-4.
#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .
Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.