Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

▪︎ Instagram renunță la opțiunea Content Note, prin care puteai adăuga Note-uri la postări și Reel-uri.

Anul trecut, în iulie, au lansat opțiunea asta, dar se pare că acum renunță la ea pentru că aplicația e prea încărcată de opțiuni (ceea ce e adevărat). Ce făcea bine opțiunea asta e că puteai promova postări cu ajutorul ei: scriai un Note la o postare și urmăritorii tău vedeau acea postarea, chiar dacă nu urmăreau contul respectiv. Dar, din păcate, opțiunea nu e prins.

Altă obervație e că Instagram a extins opțiunea Note pentru că mergea foarte bine în mesageria privată, dar asta nu se traduce automat în succes și în partea publică a aplicației. De-a lungul anilor, Instagram s-a restras mult în zona mai privată (mesagerie, conturi private).

“Am lansat-o acum câteva luni, dintr-o dorință de a face Instagram mai social și mai distractiv, [dar], în practică, pur și simplu nu a fost adoptat de atât de mulți oameni. Știm că Instagram a devenit prea complicat de-a lungul anilor și una dintre modalitățile prin care vrem să rezolvăm acest lucru este să fim dispuși să dezactivăm funcțiile care nu sunt folosite de suficient de mulți oameni. Și Note-urile la conținut reprezintă una dintre aceste caracteristici.” – Adam Mosseri, șeful Instagram.

▪︎ Instagram lucrează la o opțiune prin care vei putea alege dacă sa-ți apară like-urile în Friends Tab în secțiunea de Reel-uri. Știi, că în tab-ul ăsta poți vedea la ce Reel-uri au dat like prietenii tăi, iar prin opțiunea asta vei putea ascunde like-urile de ei.

▪︎ Instagram mai pregătește o opțiune interesantă: să-ți transcrie mesajele audio

▪︎ Instagram lucrează la opțiunea de a customiza rapid o imagine și de a o retrimite.

TikTok

▪︎ Pew Research Center a realizat un studiu pe 5.000 de adulți din SUA despre interzicerea TikTok în SUA. Doar 34% dintre aceștia susțin interzicerea aplicației. Compania a făcut un studiu similar în 2023 și atunci 50% dintre respondenți susțineau interzicerea ei.

În 2023, 23% dintre respondenți se opuneau interzicerii, iar acum procentul a crescut la 32%.

Americanii care nu folosesc aplicația au avut aproape de 4 ori mai multe șanse să susțină interzicerea aplicația față de cei care folosesc aplicația – 12% dintre cei care folosesc aplicația susțin interzicerea ei și 45% din cei care nu folosesc aplicația susțin interzicerea ei.

▪︎ Deadline-ul verdictului TikTok în SUA se apropie – 5 aprilie – și Trump vrea aplicația atât de mult încât a sugerat reducerea tarifelor pentru bunurile din China în schimbul aplicației.

„În ceea ce privește TikTok, și China va trebui să joace un rol în asta, poate sub forma unei aprobări, și cred că vor face asta”, a spus Trump miercuri reporterilor.

 A mai menționat și că e dispus să extindă deadline-ul, dar se așteaptă să fie măcar până pe 5 aprilie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat că Beijingul „și-a declarat în mod repetat poziția”.

Trump a folosit și în trecut tarifele în negocierea pentru TikTok. Chiar din prima lui zi de mandat.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

▪︎ Meta adaugă instrumente îmbunătățite pentru a ajuta business-urile să găsească creatori de conținut potriviți pentru campanii.

  • În Partnership Ads Hub în Ads Manager vei găsi evidențiat conținut relevant care menționează business-ul și care ar putea obține rezultate bune în campanii plătite.
  • În Creator Marketplace pe Instagram vei găsi căutare după cuvinte cheie.
  • Tot în Creator Marketplace vei găsi mai mulți metrici de performanță pe profilurile creatorilor de conținut (frecvența postărilor, engagement).
  • Instagram Creator Marketplace va include, de asemenea, carduri de creatori cu Reel-uri care pot fi vizionate rapid și cu acces rapid și la email pentru a contacta acel creator.
  • Meta extinde și suportul API de marketing pentru reclamele de parteneriat.

▪︎ UE presează compania Meta să creeze o versiune separată pentru Marketplace sau să ofere utilizatorilor o modalitate de a accesa serviciile rivale.

▪︎ Meta riscă o amendă de 887,6 milioane de euro în Italia pentru presupusa evaziune fiscală. Alături de Meta, e și X (fostul Twitter) (12,5 milioane de euro) și LinkedIn (140 de milioane de euro).

În ultimii ani, Meta a fost amendată cu peste un miliard de dolari, pe an, de către autoritățile UE. Și nu doar în UE. Compania a cerut guvernului SUA să-l ajute să respingă reglementările străine și sancțiunile de acest tip. 

WhatsApp

▪︎ WhatsApp lansează opțiunea de a crea imagine AI ca poză de profil.

YouTube

▪︎ Începând cu 31 martie, YouTube schimbă modul în care sunt contorizate afișările pentru Shorts.

Afișările pentru Shorts vor contoriza de câte ori un video e pornit sau repornit. Contorizează o afișare dacă ți-a apărut in feed, dar dupa 1 secundă ai trecut la următorul și contorizează iar o afișare dacă te-ai uitat la tot videoul și a luat-o de la capăt.

În trecut, o afișare era contorizată după un anumit număr de secunde. YouTube nu a specificat niciodată numărul de secunde, dar era mai puțin de la 30 de secunde necesare pentru videourile clasice. 

YouTube motivează schimbarea pentru că cei care publică videouri își doresc să știe de câte ori videourile lor sunt văzute în realitate. Așa că ar trebui ca de acum înainte să arate reach-ul real al acelui Short. Și așa YouTube se aliniază cu metricii raportați de TikTok și Instagram (pentru Reel-uri).

Partea bună e că vei putea să vezi și afișările reale făcute de cei care chiar s-au uitat la Short. În Analytics, la Advanced Mode găsești Engaged Views.

Deci, pregătește-te să vezi cifre mai mari pentru Shorts.

Și, mai e important de menționat că această schimbare nu va afecta câștigurile sau eligibilitatea pentru YouTube Partner Program. Pentru ambele situații vor fi luate în considerare afișările engaged.

▪︎ YouTube testează introducerea de videouri recomandate în lista de videouri ”Now Playing”. 

Listele astea pot fi create de tine – alegi ce videouri vrei să vezi și ordinea lor. Un fel de playlist de videouri. În cadrul acestei liste de videouri, YouTube testează inserarea de videouri recomandate de ei.

Opțiunea e disponibilă pentru abonații Premium, în secțiunea Experimental Features.

▪︎ YouTube aduce pe mobil o opțiunea care era disponibilă doar pe desktop: să poți vedea lista de subscriberi pentru canalul tău. Cei care au dat subscribe public.

În plus, YouTube a lansat un mic update și în Analytics pe mobil: atunci când te uiți la informații despre cum a mers un video, în partea de sus de acum se afișează și thumbnail-ul acelui video lângă titlu.

Și a lansat și pentru live-uri opțiunea de a lua pauză (“Take a break”) pentru 1, 3 sau 5 minute.

▪︎ YouTube testează o opțiune prin care abonații unui canal să nu fie copleșiți de notificări (în special cele push, care apar pe telefon).

Cei de la YouTube spun că mulți utilizatori activează toate notificările de la canal, dar devin agasați de volumul de notificări sau îți pierd interesul față de acel canal, dar în loc să modifice frecvența notificărilor le opresc de tot pe YouTube. 

Așa că acum testează o schimbare prin care să reducă volumul de notificări. Noul sistem gândit de ei ține cont de interacțiunile recente ale utilizatorului cu acel canal:

  • Dacă nu a interacționat recent cu acel canal cu toate că a primit noficări, nu va mai primi notificări de la acel canal. Notificările vor fi disponibile în aplicație și pot fi accesate de acolo, dar nu va primi pe telefon. Canalele care publica rar videouri nu vor avea modificări la nivelul notificărilor.
  • Dacă interacționezi activ cu videourile unui canal cu notificări push activate pe telefon atunci vei continua să le primești.

YouTube își dorește ca prin acest experiment să limiteze evitarea notificărilor în timp ce menține engagementul utilizatorilor. Atunci când un utilizator dezactivează toate notificările, nu mai poate interacționa cu creatorii de conținut pe care îi preferă pe YouTube.

Momentan e în stadiul de experiment, dar cred că e o idee binevenită. Într-o lume în care primim atât de multe notificări inutile, mi se pare că au gândit foarte bine cum să le facă eficiente.

LinkedIn

▪︎ LinkedIn a anunțat noutăți pentru aplicația Campaign Manager, care te vor ajuta să îmbunătățești campaniile de pe platformă.

X (fostul Twitter) 

▪︎ X, fostul Twitter, lansează opțiunea “React with video” prin care poți publica un răspuns video la o postare.

▪︎ Advertiserii se pare că revin pe X și să înregistreze pentru prima dată creșterei după ce platforma a fost achiziționată de Musk.

▪︎ Chatbot-ul Grok e acum disponibil pe Telegram.

Altele

▪︎ Sez Us e o nouă rețea socială folosește un alt sistem: utilizatorii primesc note (rating-uri) și acestea determină reputația și vizibilitatea unui cont. Cu cât ai un scor mai mare, cu atât postările vor ajunge la mulți oameni.

Utilizatorii care trollează sau instigă vor primi rating mai mic. Nu există ban sau moderatori – comunitatea decide ce postări trec. 

▪︎ Google începe lansarea AI Overviews în Europa. Momentan în 9 țări: Austria, Belgia, Elveția, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia și Spania.

AI Overviews e noua secțiune din căutarea Google prin care, cu ajutorul AI, vei găsi răspunsuri rapide și succinte despre căutarea ta. Problema e că nu sunt corecte mereu.

▪︎ Tinerii din SUA preferă creatorii de conținut de pe TikTok și YouTube în locul filmelor și serialelor, conform raportului 2025 Digital Media Trends realizat de Deloitte.

  • 52% din Gen Z declară că simt ”o legătură personală puternică” cu influencerii decât cu vedete sau actori. 
  • 56% spun că pentru ei e ”mai relevant” conținutul din social media decât filmele sau serialele
  • Mileniallii sunt și ei pe aproape: 45% au declarat că se simt mai apropiați de influenceri și 43% preferă conținutul din social media
  • 54% din Gen Z petrec cu 54% mai mult timp (cu aprox. 50 de minute mai mult) pe rețelele sociale (urmărind conținut UGC, user generated content) și 26% mai puțin timp (cu aprox. 44 de minute mai puțin) uitându-se la TV și la filme față de consumatorul obișnuit 

▪︎ Popularul joc GeoGuesser se lansează pe Steam în aprilie. Îl joc constant și am descoperit locuri foarte mișto cu ajutorul lui.

▪︎ 23andMe și-a declarat falimentul. Dacă ai folosit și tu serviciul lor de testare ADN, poți găsi aici cum să îți ștergi datele de pe platformă.

▪︎ Modelele mai noi de Kindle primesc un update util: poți da pagina apăsând de 2 ori pe marginea sau pe spate.

▪︎ Browser-ul Opera One îți permite să administrezi și să controlezi tab-urile cu ajutorul AI.

▪︎ Noua opțiune din ChatGPT, care te poate ajuta să uploadezi și să modifici imagini, e întârziată pentru utilizatorii free

▪︎  Utah a devenit primul stat din SUA care a trecut o lege prin care cere magazinelor de aplicații (App Store, Google Play) să verifice vârsta utilizatorilor. Sub această lege, locuitorii din Utah trebuie să aibă peste 18 ani pentru a-și face un cont nou în magazinul de aplicații, iar minorii vor trebui să îți conecteze contul de cel al unui părinte pentru că părintele să își dea permisiunea pentru copil să folosească anumite aplicații.

Meta, Snap și X, fostul Twitter, sprijină această măsură, iar Google s-a opus.

Însă adolescenții declară că interzicerea lor pe rețelele sociale nu e o soluție ”nici practică, nici eficientă”.

#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .

Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *