Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Instagram se pare că testează un feed de inspirație în secțiunea de Reel-uri. 

2. Instagram lucrează la introducerea unei opțiuni utile în grupuri: blocarea sau restricționarea unui utilizator din grup

3. Instagram introduce în story (în fereastra de creare a unui story) o scurtătură pentru template-urile Add Yours.

4. Instagram introduce o nouă opțiunea în fereastra de upload a unei postări: Post as a template. Numele tău va fi afișat atunci când cineva folosește template-ul postării tale în story.

Ai opțiunea la postare și după publicare prin meniul de la 3 puncte (din dreapta sus). 

5. Instagram face mai mulți bani din reclame decât YouTube. 32,4 miliarde de dolari au făcut în 2021. În comparație, YouTube a câștigat 28,8 miliarde de dolari. 

Instagram a produs 22 de miliarde de dolari în 2020 (26% din vânzările totale ale Meta). Veniturile Instagram au crescut la 32,4 miliarde de dolari în 2021 (27% din vânzările Meta). În prima jumătate a anului 2022, Instagram a adus 16,5 miliarde de dolari (aproape 30% din veniturile Meta).

6. Instagram a adăugat opțiunea de a adăuga un Reel (din cele publicate de tine) ca draft.

7. Instagram testează pentru Broadcast Channel opțiunea prin care adminii să își creeze propria temă, adică să decidă ai cum să arate fereastra de discuție, ce fundal, ce culori pe baza unei imagini pe care admin-ul o uploadează. 

8. Instagram îți va permite să folosești avatar-ul prietenului menționat în story.

9. Instagram lucrează la introducerea în mesageria privată a stickerelor realizate prin Cut Out.

TikTok

10. TikTok pregătește o nouă aplicație: TikTok Notes. Postările foto (actuale și viitoare) vor apărea în această nouă aplicație în cazul în care nu dezactivezi opțiunea.

Notificarea va apărea când deschizi o postare foto de pe contul tău. 

11. TikTok a lansat în sfârșit o opțiune foarte utilă: secțiunea Recently deleted. Acolo vei găsi videourile pe care le-ai șters în ultimele 30 de zile.

12. TikTok lansează feed-ul STEM în Europa.

13. TikTok lansează campanie prin care se opune legii propuse de SUA prin care ar trebui să vândă compania.

14. Un articol interesant de pe The Next Web despre probabilitatea ca UE să interzică TikTok

Facebook 

15. Facebook lansează un feed video în care va fi inclus tot conținutul video. Acolo vei putea vedea Reel-uri, videouri lungi și live-uri.

Facebook actualizează (în sfârșit) playerul de video și oferă o experiență similară indiferent de formatul de video vizionat. Noua interfață va afișa videoul pe tot ecranul (chiar și cele landscape) și vei avea acces rapid și la butoane de control. Videourile vor porni automat vertical, iar când rotești ecranul îți va permite să vezi videoul pe tot ecranul. 

Mai mult, feed-ul e asemănător cu cel al TikTok-ului și cel de Reel-uri de pe Instagram. E un feed vertical în care scrollezi din video în video și sistemul îți va face recomandări pe baza conținutului preferat de tine.

16. Facebook a lansat un nou sticker în story: Feeling. Îl apeși, alegi cum te simți și apoi va apărea un sticker cu mai multe opțiuni de design. 

Threads

17. Meta testează un nou program de bonusuri pentru creatorii de pe Threads. Momentan accesul în acest program e doar pe bază de invitație.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

18. Meta neagă că i-ar fi dat lui Netflix acces la mesajele private ale utilizatorilor. 

Ghicești de unde a venit zvonul? De la Elon Musk, iubitorul de drame. Musk a amplificat niște postări de pe Twitter / X. Acest postări făceau referire la niște descoperiri realizate într-un proces ce vizează practicile de confidențialitate dintre Meta și un grup de consumatori. 

Acest document susține că Facebook și Netflix aveau o relație specială și că Facebook a redus finanțarea programelor pentru Facebook Watch pentru a nu fi în competiție cu Netflix. În același document e menționat că Netflix are acces la Inbox API a lui Meta, care oferă acces la mesajele private ale utilizatorilor. 

Andy Stone, directorul de comunicare de la Meta, e șocat de aceste dezvăluiri: „Meta nu a distribuit mesajele private ale oamenilor cu Netflix. Acordul a permis oamenilor să-și trimită mesaje prietenilor de pe Facebook despre ceea ce urmăreau pe Netflix, direct din aplicația Netflix. Astfel de acorduri sunt obișnuite în industrie.” Meta susține că Netflix a avut acces programatic la mesageria privată a utilizatorilor, dar nu a folosit acest acces pentru a citi mesajele private.

19. Începând cu luna mai, Meta va începe să eticheteze cu ”Made with AI” (”Făcut cu AI”) o gamă mai largă de conținut video, audio și text. Inclusiv, deepfake-urile vor fi etichetate

Mai ales că deepfake-urile vor fi marcate doar dacă folosesc indicatorii standard din industrie (că altfel nu au cum să le detecteze) sau utilizatorul care le-a uploadat marchează că e un conținut creat cu ajutorul AI.

Problema e că deepfake-urile nu sunt doar videouri fun, ci unele sunt și dăunătoare, răspândesc informații false. Meta în loc să se ocupe de curățarea conținutului, se spală pe mâni și alege doar să-l eticheteze. 

Facebook e cea mai mare rețea socială, deci locul de joacă perfect pentru manipulare și dezinformare. 

20. Sistemele AI au nevoie de date pentru a deveni tot mai… bune. Meta caută tot felul de soluții prin care să acceseze cât mai multă informație (s-au gândit chiar să cumpere compania de publishing Simon & Schuster), dar iau în considerare și să folosească ilegal date și să se descurce apoi cu procesele. Oricum un sistem AI le-ar aduce multe avantaje, mai ales financiare. 

E o goană acum după date, informație cu care să fie hrănite aceste sisteme AI. Mai găsești și mai jos ce practică restul companiilor. 

21. Meta adaugă noi insights și opțiuni de targetare pentru campaniile de shopping Advantage+.

22. Meta a încheiat un parteneriat cu Stanford pentru a strânge feedback de la utilizatori reali cu privire la așteptările și îngrijorările lor despre dezvoltarea responsabilă a AI-ului.

23. Generatorul de imagini cu ajutorul AI creat de Meta are probleme la generarea imaginilor cu cupluri mixte.

24. Meta a blocat pentru scurt timp o organizație locală de știri care a publicat un material criticând Facebook. Link-urile către site eram marcate ca spam sau conținut dăunător.

25. Meta sărbătorește 10 ani de dezvoltare VR.

26. Meta implementează verificări de vârstă pentru utilizatorii VR.

WhatsApp

27. WhatsApp ar putea oferi curând Chat Lock și pentru opțiunea de device-uri conectate. Astfel, ai mesajele protejate pe toate device-urile.

28. WhatsApp îmbunătățește reacțiile cu emoji pentru poze și videouri.

29. WhatsApp lansează o opțiune care-ți va permite să dezactivezi preview-ul pentru link-uri.

30. WhatsApp plănuiește să lanseze opțiunea picture-in-picture pentru videouri.

31. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care poți menționa privat o persoană din lista ta de contacte în status. Acea persoană va fi notificată. 

32. WhatsApp lucrează la o funcție prin care îți recomandă canale similare.

33. WhatsApp lucrează la introducerea notificărilor pentru schimbări de status.

34. WhatsApp pe Android va avea în curând și partea de sus pe fundal alb.

YouTube

35. YouTube testează live noul mod prin care vei putea sări rapid la părțile cele mai bune din videouri și vor face asta cu ajutorul unui proces AI care analizează elementele cele mai vizionate dintr-un video. 

Pentru live-uri, YouTube a lansat reacții și poi vedea în analytics ce reacții ai primit în timpul unui live și când. Pe lângă asta, acum ai capacitatea de stream HDR.

36. YouTube a lansat un update în Insights, cu ajutorul căruia poți să vezi numărul de afișări împărțit pe noi și returning. E util că poți să vezi asta pentru fiecare video pe care îl publici. Așa poți identifica ce videouri te ajută să ajungi la noi utilizatori (pe care apoi să muncești să îi câștigi ca abonați), dar să vezi și cu ce videouri rezonează abonații tăi.

37. Creatorii de Short-uri pot de acum să facă un Remix la alt Remix.

38. YouTube anunță o secțiune, Podcasts For You, în aplicația de mobil. 

Tot legat de podcasturi, pe 26 aprilie, YouTube organizează un workshop gratuit – YouTube Podcasting 101.

39. În martie, Mira Murati (CTO OpenAI) a declarat pentru The Wall Street Journal că nu e sigură dacă Sora (noul tool cu ajutorul căror se pot face videouri prin comenzi text) ia informație din conținutul de pe YouTube, Instagram sau Facebook. 

CEO-ul YouTube a răspuns acum declarațiie și avertizează OpenAI că folosirea conținutul de pe YouTube pentru a antrena Sora încalcă regulile

40. Tot pe tema asta, The New York Times a publicat un alt material prin care arată că OpenAI și Google și-au antrenat modelele AI cu textele transcrise din videourile de pe YouTube, încălcând potențial drepturile de autor ale creatorilor de conținut.

LinkedIn

41. LinkedIn a lansat propria versiune de reclame CTV (connected TV) și Live Events Ads, care ajută la promovarea viitoarelor evenimente live.

Twitter / X 

42. Edison Research a publicat un raport din care reiese că rata persoanelor care indică folosirea Twitter / X a scăzut cu 30% de la an la an.

43. Elon Musk iar amplifică popularitatea Twitter / X după cum îi convine lui. De data asta a afirmat că traficul pe Twitter / X e mai sus ca oricând. E extrem de deranjant să văd un grafic fără sursă. Orice informație de oriunde despre orice trebuie să aibă sursă. 

Social Media Today a identificat că SEMRush e sursa informației, doar că arată traficul de pe site, nu include și date despre folosirea aplicației. Mai mult, se pare că acea creștere de trafic din aprilie a reprezentat de fapt o schimbare în metodologia de raportare. 

44. Twitter / X oferă bifa conturilor influente, adică acelor conturi care au mai mult 2.500 de conturi verificate ca followeri. Problema e că Musk a transformat în business bifa atunci când a lansat-o contra cost, iar acum utilizatorilor nu le convine să pară că ar fi plătit pentru ea când nu au făcut-o.

Să nu mai menționez că Musk s-a supărat inițial pe utilizatorii cu bifă dinainte să preia el Twitter pentru că au refuzat să o cumpere. A dat-o el preferențial cui a dorit, iar apoi conturile mari au primit-o. Iar acum dă bife cu forța. Musk love drama!

Partea interesantă e alta: acești utilizatori care primesc automat bifa, au acces și la toate beneficiile oferite de abonamentul Premium. Fără să plătească. Atunci de ce ar mai plăti un utilizator pentru bifă? Sigur, nu e ușor să crești un cont, dar e doable. 

45. Twitter / X va lansa curând o secțiune Explore updatată.

46. Twitter / X face ”curățenie” așa că e posibil să ai mai puțini followeri. Elon Musk se pare că a suferit cea mai mare ”pierdere”: 43.733 de followeri, adică boți.

47. Twitter / X va face disponibil chatbot-ul Grock pentru abonații Premium.

48. xAI lansează Grock 1.5

Pinterest

49. Pinterest oferă informații despre algoritm.

Snapchat

50. Snapchat se inspiră și el de la TikTok și acum oferă utilizatorilor opțiunea de a face videouri mai lungi.

51. Snapchat îți permite să fixezi videouri în primele 3 poziții din secțiunea Spotlight.

52. Snapchat face schimbări pentru opțiunea Solar System. Cu ajutorul ei, sunt afișați prietenii cu care un utilizatori comunică cel mai des în sistemul solar. Opțiunea e populară, dar are și conotație negativă pentru că afișează o ierarhie a prieteniilor. Snapchat a luat decizia de a nu o mai lăsa default, ci va fi o opțiune pe care utilizatorul o alege. 

53. Snapchat oferă acces timpuriu la opțiunea Best Friend Poses, unde poți să vezi Bitmoji poses doar cu cei mai buni prieteni. Opțiunea e disponibilă pentru abonații Snapchat+.

54. Snapchat lansează un nou “Advanced Partner Program”, care va oferi agențiilor o nouă modalitate de a lucra cu Snapchat.

Google

55. Google a fost dat în judecată pentru că s-a descoperit că încă mai colectează date în modulul Incognito. S-a ajuns la un acord, iar acum Google va trebui să șteargă datele colectate în Incognito (sunt de ordinul miliardelor).

56. Search Generative Experience (SGE) împlinește în curând 1 an (în mai) și se pare că Google se gândește să o introducă în abonamente, contra cost. Mai exact, e vorba de abonamentul Google One AI Premium. 

57. Google vrea să te ajute să identifici apelurile de la numere necunoscute. Practic, ar fi o versiune simplificată a procesului de căutare pe Google a numărului de telefon. Știu sigur că nu sunt singura care face asta.

Tot pe The Verge am citit și că Google pregătește introducerea unui buton ”Summerize this email”, practic. Gemini te va ajuta să faci rezumate la emailuri. 

58. Google testează o soluție de organizare a tab-urilor în Chrome pe Android. Vei putea să schimbi culoarea grupului de taburi și numele. 

59. Noua bară de căutare din Google Drive se ”plimbă” după tine pe măsură ce scrollezi.

60. Google a închis Google Podcasts pe 2 aprilie în SUA. În Europa se va închide pe 24 iunie 2024. Deci, mai ai niște timp să migrezi pe altă platformă podcasturile pe care le asculți.

Apple

61. Cu iOS 17.4, Apple a început să susțină piețe alternative de aplicații în UE. 

Sunt mai multe alternative care vor fi lansate, printre ele e și AltStore, care va accepta plăți prin Patreon.  

62. Apple Maps va adapta curând indicațiile pe baza tipului de mașină.

63. În a doua jumătate a anului, Apple va lansa AirPods Lite, versiuni mai ietine ale cunoscutelor căști.

64. UE e posibil să îi ceara lui Apple să permită utillizatorilor de iPhone să șteargă aplicația Photos.

65. Apple permite emulatoarele de jocuri retro în App Store.

Microsoft

66. Dropbox e în sfârșit disponibil în Microsoft Store.

67. Microsoft a separat Teams de Office în opțiunile de abonamente.

68. Începând de anul viitor, va trebui să plătești pentru update-urile Windows 10. În octombrie 2025, Microsoft nu va mai oferi suport pentru Windows 10.  

69. Windows 3.1 a fost lansat acum 32 de ani. E sistemul de operare care a introdus clasicul joc Minesweeper. 

Altele

70. Telegram lansează opțiuni pentru business-uri. Telegram Business are opțiuni de personalizare pentru pagina de start, setarea unui program, setare de template-uri pentru reply-uri și alte tipuri de mesaje, chatbot-uri, tag-uri pentru discuții și altele. 

Canalele publice de pe Telegram, care au mai mult de 1.000 de abonați, pot genera acum 50% din venituri din reclamele afișate pe canalele lor.

71. Discord a fost mult timp împotriva reclamelor, dar nevoia… Începând de săptămâna trecută, Discord va permite creatorilor de jocuri video să facă reclamă.  

72. Tot legat de Discord, a realizat un nou record pe YouTube. Pe 1 aprilie a publicat un video (de 17 secunde) cu titlul ”Discord Loot Boxes are here”. În 24 de ore a ajuns la 1,4 miliarde de afișări și a detronat-o pe Adele.

Videoul are în realitate mult mai puține afișări (acum are 3,3 milioane). În articol e detaliat cum au realizat miliardul de afișări. 

73. Disney+ începe să blocheze distribuirea de parole, adică, așa cum a impus și Netflix, un cont să poată fi folosit doar de către cei care locuiesc la aceeași adresă (sau care se loghează constant la acel WiFi ;)).

74. ChatGTP îți permite acum să-l folosești fără să te loghezi.

75. Yahoo a cumpărat Artifact, aplicația de știri (powered by AI) lansată de co-fondatorii Instagram.

76. Se pregătește lansarea primului muzeu dedicat jocurilor video în București: Video Games Museum. 

77. Amazon renunță la tehnologia Just Walk Out din magazinele Fresh din SUA. Tehnologia a avut tot felul de probleme de-a lungul timpul, dar, cel mai important, nu e complet automatizată, ci magazinele sunt supravegheate de 1.000 de oameni reali în India care urmăresc achizițiile pe camere.

78. Opera permite utilizatorilor să downloadeze și să folosească LLM-uri (Large Language Models) local, pe propriul calculator. 

79. Spotify crește prețul abonamentelor în câteva țări (Marea Britanie, Australia, Pakistan și 2 țări care nu au fost dezvăluite și în SUA, cândva anul ăsta). Prețul abonamentului va crește cu 1 dolar pe lună, iar abonamentul Duo și Family cu 2 dolari pe lună.

Pe lângă creșterea prețurilor, Spotify plănuiește introducerea unor noi tipuri de abonamente.

80. Alex Mashrabov, fostul șef pe generative AI la Snap, a lansat Higgsfield AI. E o aplicație prin care poți crea și edita videouri cu ajutorul AI, creată pentru rezultate mai customizate, personalizate. De exemplu, îi poți da un selfie și aplicația creată un întreg video cu persoana din selfie.

81. De acum poți edita cu ChatGPT imagini create cu DALL-E.

82. Patreon lansează o nouă opțiune de moderare: creatorii de conținut vor putea seta moderatori (dintre membrii comunității lor).

83. Cele mai confuze emoji-uri din lume, adică cele mai căutate pe Google pentru a se afla semnificația lor.

84. Acum un an, Spotify a închis aplicația Spotify Live, dar nu a reunțat la tehnologia din spatele ei. O refolosește pentru a conecta fanii și artiștii prin opțiunea ”Listening Party”. Opțiunea permite fanilor cei mai activi să participe la evenimente, cum ar fi o lansare de album, și pot pune întrebări artiștilor.

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *