Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
1. E o nebunie imensă cu muzica pe platformele de social media. TikTok pierde drepturi pe tot mai multe melodii. YouTube a lansat Remix prin care poți folosi orice melodie de pe YouTube ca audio pe Short-ul tău.
Acum însă intră în scenă UMG care are programe pe bază de abonament prin care îți permite să câștigi TU drepturi pentru folosirea muzicii.
2. Instagram a anunțat oficial lansarea opțiuni de editare a unui mesaj (ai timp până la 15 minute de la trimitere să îl editezi). Pe contul meu a apărut acum câteva luni mesajul că pot edita mesaje, dar nu a fost funcțional. Acum se pare că au și lansat opțiunea.
Pe lângă editare, de acum poți fixa până la 3 discuții în Inbox. Să ai mereu la îndemână discuțiile cele mai frecvente și să vezi mereu dacă ai un mesaj noi în acele discuții.
3. Instagram a lansat 3 noi opțiuni disponibile atunci când apeși pe poza de profil a unui cont prin care poți distribui un profil: Share profile, Copy Link și QR code.
4. Instagram adaugă noi măsuri prin care să protejeze utilizatorii de activități suspicioase: atenționare când un cont suspicios încearcă să te contacteze, dar și când îți dă tag un cont suspicios.
Nu uita că multe situații se întâmplă prin conturi ale unor persoane pe care le cunoști care au fost hacked. Deci recomand prudență mereu.
5. Instagram e un hidden gem: mergi la o postare carusel și ține apăsat pe zona unde sunt punctele de sub postare. Vei putea scrolla vertical în ele. Vezi aici și aici două demonstrații simpatice.
6. Instagram adaugă etichetă mesajelor forwardate din channel și include și numele canalului de unde a fost trimis.
7. Instagram îți oferă acum opțiunea să alegi pentru crosspost un profil în loc de pagină de Facebook. Și poți face switch rapid din aplicație.
8. Instagram permite boost-uirea postărilor cu muzică dacă ești de acord să renunți la muzica setată la postare.
9. Instagram lucrează la opțiunea prin care poți transforma o poză în avatar pe care apoi să-l folosești ca sticker.
10. Instagram lansează un widget iOS (pe ecranul blocat) prin care poți deschide direct camera din Story.
TikTok
11. TikTok pierde și mai multe melodii în disputa cu Universal Music Group.
12. TikTok a lansat un live test pentru opțiunea prin care identifică automat produse prezente într-un Live și le recomandă pentru cumpărare din shop.
13. TikTok a publicat un nou raport lunar despre trenduri.
14. CapCut are acum puterea să editeze fișiere din Dropbox.
15. Facebook plănuiește să închidă secțiunea de știri în SUA și Australia.
16. Facebook a scos limita lunară de plată pentru creatorii de conținut eligibili.
17. Facebook lansează opțiunea Playlists (prin care faci playlist-uri pentru Reel-uri) pentru conturile Professional.
Threads
18. Threads a înregistrat o triplare a numărului de download-uri pe iOS și uneori mai mult decât dublu (uneori chiar triplu) instalări pe Google Play.
19. Adam Mosseri readuce în discuție opțiunea de auto-arhivare a postărilor de pe Threads.
A publicat un poll pe contul lui prin care cere utilizatorilor să voteze la cât timp să fie arhivate automat postările: la o săptămână, 1 lună sau 1 an.
20. Threads a adăugat o nouă opțiune prin care poți crea o nouă postare de la un tag.
21. Threads a început testarea API-ului și se pare că va fi disponibil pentru developeri în luna iunie.
22. Threads trimite acum notificări cu rezultatele obținute la poll-uri.
23. Opțiunea de traducere a unei postări s-a mutat acum în meniul de la iconița cu 3 puncte.
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
24. Meta actualizează programul Creator Bonus.
25. Meta se pare că ne va arăta anul acesta Meta Glasses, ”adevărații ochelari AR”.
26. UE are întrebări pentru Meta despre soluția propusă de ei pentru utilizatorii care nu vor să fie trackuiți pe platformele Meta. E vorba de acel abonament care te scapă de reclame. Doar că legea menționează că acest consimțământ trebuie dat informat, specific și dat gratuit.
27. WhatsApp a lansat pe device-urile cu sistem de operare Android opțiunea de căutare după dată. Opțiunea e deja disponibilă pe iOS, Mac-uri și WhatsApp Web.
28. WhatsApp lucrează la o funcție prin care pot fi administrate discuțiile third-party. De acolo vei putea activa opțiunea și poți selecta cu ce aplicații.
29. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care îți pot fi sugerate canale similare atunci când dai follow unui canal.
30. WhatsApp lucrează la o funcție de pop-out prin care vei putea ”detașa” o discuție într-o nouă fereastră.
31. WhatsApp testează o opțiune de Copy Link (care îți permite să copiezi un link) de la orice mesaj de pe un canal.
32. WhatsApp lucrează pe Android la o serie de iconițe noi pentru meniul dintr-o discuție.
33. WhatsApp lucrează la includerea unui buton în fereastra de discuții prin care poți accesa rapid codul QR pentru shareuire.
YouTube
34. YouTube lansează YouTube Create în mai multe țări: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Finlanda, Hong Kong, Irlanda, Olanda, Noua Zeelandă, Spania, Taiwanm Tailanda, Turcia.
YouTube Create e o aplicație pentru creatorii de conținut și îi ajută să producă mai ușor și rapid Short-uri, dar și videouri lungi. Conține tool-uri de editare, efecte, stickere, GIF-uri și acces la muzică royalty-free.
35. Se pare că opțiunea picture-in-picture e disponibilă pentru tot mai mulți utilizatori.
36. Google închide aplicația YouTube Kids pentru TV.
37. YouTube Music are o nouă scurtătură pentru ”Create a radio” și a adăugat sortare pentru podcasturi.
38. LinkedIn oferă detalii despre cel mai recent update al algoritmului.
Dan Roth (redactor-șef LinkedIn) și Tim Jurka (senior director of engineering) au fost invitați la podcastul “Problem Solvers” și au vorbit despre aceste noutăți:
- LinkedIn prelungește acum perioada în care îți recomandă postările. Algoritmul identifică dacă postarea ta este utilă într-un mod unic și oricând utilizatorii arată un interes pe subiectul postării tale, algoritmul e posibil să le sugereze postarea ta, iar asta ar putea prelungi ”durata de viață” (și de interes) pentru mult timp.
- Aceștia recomandă să nu te concentrezi așa de mult pe cel mai bun moment de a posta și lungimea perfectă a postării, design-ul etc, ci să faci postări mai complexe, aprofundate pe domeniul tău, în care să incluzi informații pe care oamenii nu le pot obține nicăieri altundeva.
- LinkedIn nu mai ține cont de click-ul pe ”Read more”, ca reper că acea postare e de interes. Și recomandă să nu mai folosim tactici prin care să determinăm utilizatorii să apese pe Read More.
Pe lânga noutățile astea, au mai vorbit și despre cum LinkedIn se îndepărtează de termentul de Creator pentru că pe platformă sunt specialiști în diverse domenii și într-un context profesional (cum e LinkedIn), profesia contează mai mult.
Anul acesta vor dezvolta mai mult zona de newsletter și lucrează la noi opțiuni de call-to-action pentru butonul de pe profil.
39. În luna martie, LinkedIn rulează o campanie de promovare pentru LinkedIn Premium. O premieră… premium :))
40. LinkedIn lansează mai multe opțiuni AI pentru platforma Recruiter HR.
- elemente AI care face mai ușor procesul de targetare a candidaților și cerințelor potrivite, chiar dacă nu sunt cunoscuți toți termenii și abilitățile tehnice
- sugestii de filtre generate de AI pentru candidați, ca un alt mijloc de a simplifica procesul de descoperire și angajare
- “flexible pipeline statuses” vor oferi o altă modalitate de a urmări unde se află fiecare candidat în procesul de recrutare
Twitter / X
41. Musk a anunțat un update foarte interesant: toate postările pinned (adică fixate) vor fi văzute de toți followerii tăi. Acest boost e valabil 48 de ore și se aplică doar pentru o postare o dată.
42. Twitter / X a introdus un nou tab, Monetization, pentru abonații Premium. Acolo poți ține evidența veniturilor câștigate prin platformă.
43. Twitter / X a adăugat acum pentru videouri opțiunea Video Quality prin care poți alege la ce calitate să fie videoul la care te uiți.
44. E testată liva noua opțiune de video pentru Spaces. Twitter / X a anunțat că zilnic sunt 80.000 de discuții în Spaces.
Spaces sunt discuții live. Cam ce era pe Clubhouse. Și pentru acestea testează integrarea unei opțiuni de video.
45. Twitter / X e posibil să crească limita de poze și videouri care pot fi uploadate. Acum limita maximă e de 4.
46. Twitter / X se pare că lucrează la o funcție nativă de traducere a postărilor.
47. Twitter / X lucrează la o funcție prin care vei putea shareui o conversație cu Grock (AI-ul platformei) într-o postare, iar abonații Premium vor putea să continue conversația. Asta da funcție!
48. Elon Musk se ”ceartă” iar cu Community Notes.
În cazul în care nu știi ce sunt Community Notes, acestea sunt un tool prin care sunt verificate informațiile dintr-o postare. Se adaugă context, mai ales dacă poate crea confuzii sau alt înțeles. Orice utilizator cu cont mai vechi de 6 luni și care nu a încălcat recent regulile comunității poate contribui.
Ei bine, Musk a publicat o postare în care spunea că a cumpărat un laptop nou și nu-l lasă să îl acceseze fără un cont Microsoft. Postare are Community Note prin care se menționează că poți folosi o nouă versiune de Windows fără cont Microsoft. Apoi a răspuns prin criticarea tool-ului de pe platforma lui.
49. Sunt peste 1 milion de anunțuri de joburi pe Twitter / X.
50. Twitter / X a actualizat politicile de abuz și hărțuire.
51. Chrome pentru Android îți va permite să copiezi și să salvezi cadre din videouri de pe YouTube. Așa cum e și pe desktop.
52. Google Docs are un update foarte interesant pe Android: dacă ai tabletă cu stylus poți faci notițe cu ajutorul lui – poți sublinia, poți scrie pe margini, poți încerci cuvinte.
53. Google testează includerea în Search a unui carusel numit ”Most-read articles” (”Cele mai citite articole”).
54. Google Drive a îmbunătățit redarea videourilor și căutarea pe mobil.
55. Chrome adaugă îmbunătățiri pentru căutarea prin Google.
56. Google Calendar a lansat pe iPhone widget-uri pentru lockscreen.
57. Google îmbunătățește sugestiile de căutăre prin Chrome.
58. Google Wallet arhivează automat passes / permise (carduri cadou, bilete de avion, carduri de transport) odată ce acestea au expirat, dar aplicația a adăugat acum o opțiune manuală de arhivare și dezarhivare.
59. Google Maps lansează o nouă setare ”Glanceable directions while navigating” / ”Indicații vizibile în timpul navigării”. Google Maps îți va afișa indicații de traseu, va furniza acel timpul estimativ (și se va actualiza live) și va actualiza automat traseul dacă o iei pe altă rută. Parte mișto a acestei opțiuni e că nu mai e nevoie să interacționezi cu ecranul atunci când conduci.
60. Google Maps testează marcarea pe hărtă a intrării în cladire. Pin-ul e fixat exact unde e intrarea în clădire.
61. Google Photos adaugă personalizări bazate pe activitate: ține cont cum interacționezi cu Memories, adică poze mai vechi. Așa va învăța să îți arate poze care îți oferă amintiri dragi. Poți activa și dezactiva opțiunea asta din setări.
Nu uita că ai și setări prin care poți ascunde pozele cu anumite persoane sau animale.
62. Google plătește ”o mână” de publisheri independenți să publice articole (pe site-urile lor) folosind un tool AI care nu e lansat încă.
63. Sundar Pichai a trimis un memo intern și a adresat problemele recente cu Gemini.
64. Nu uita că Google închide Google Podcasts. Vezi în articolul de pe Wired cum poți transfera podcasturile.
65. Dacă ți-ai făcut site cu Google Business Profiles, trebuie să știi că în martie acestea vor fi închise și utilizatorii vor fi redirecționați către Business Profile. Acest redirect va funcționa până pe 10 iunie 2024.
Apple
66. Apple AI ar putea fi rebranduit în Apple Acount.
67. Apple anulează decizia de blocare a aplicațiilor web pe iPhone-uri în UE.
68. Apple renunță la planurile de a construi o mașină electrică autonomă.
Se pare că Apple și Tesla au fost în discuții de achiziție. Apple să cumpere Tesla, dar Elon Musk a cerut să fie CEO pentru Apple. Plus alte informații pe care le găsești în articolul de pe New York Times.
69. Apple Music a lansat un nou playlist personalizat, Heavy Rotation. Este actualizat zilnic cu melodiile pe care le asculți cel mai des.
70. Setapp va fi disponibil în aprilie ca primul magazin alternativ cu aplicații pentru iPhone.
Microsoft
71. Windows 11 va avea noi opțiuni în curând.
Altele
72. Pavel Durov (CEO și fondator Telegram) a anunțat că lansează platforma publicitară Telegram Ad Platform luna viitoare în aproape 100 de țări. Astfel, va permite proprietarilor de canale să câștige venituri. Acești vor primi 50% din veniturile realizate din afișarea reclamelor pe canelele lor și vor fi plătiți în toncoin.
Durov a mai spus că aceste canale de pe Telegram generează un trilion de vizualizări în fiecare lună și doar 10% dintre aceste vizionări sunt monetizate cu Telegram Ads.
73. Telegram îți permite să controlezi calitatea unui story.
74. Bluesky permite acum includerea hashtag-urilor în postări.
75. Dacă ești abonat la Netflix prin Apple și ai abonamentul Basic, e posibil să trebuiască să actualizezi metoda prin care plătești. Netflix nu mai dorește să plătească 15% din prețul abonamentului către Apple.
Netflix nu menționează în ce țări e luată această măsură, dar nu ar strica să actualizezi metoda. Cel mai simplu mi se pare să te abonezi direct prin platforma Netflix.
76. Spotify lansează un abonament de 9,99 de dolari pe lună pentru a permite utilizatorilor care nu plătesc abonament (pe Spotify) să acceseze colecția de audiobook-uri. Abonamentul e disponibil în SUA și utilizatorii pot accesa 15 ore de ascultare din catalogul de 200.000 de audiobook-uri.
Faza e că abonații Spotify Premium au acces prin abonamentul de 10,99 de dolari pe lună la aceste 15 ore.
77. Substack devine și mai… social pentru că acum lansează mesaje private.
78. Postările de pe Tumblr și WordPress vor fi folosite pentru antrenarea OpenAI și Midjourney. Pe Mashable găsești mai multe detalii.
79. Adobe a anunțat Project Music GenAI Control, o platformă prin care poți genera muzică prin descrieri text.
80. La sfârșitul anului 2023, 48% din site-urile de știri de top (după reach), din 10 țări au blocat crawlerele OpenAI, în timp ce aproape un sfert (24%) au blocat crawler-ul AI al lui Google.
Tot mai multe organizații de știri au dat în judecată Microsoft și OpenAI pentru că copyright infringement (încălcarea drepturilor de autor). The Intercept, Raw Story și AlterNet au intentat procese separate și acuză ChatGPT că a reprodus conținut „verbatim sau aproape literal”, în timp ce elimină atribuții importante (numele autorului).
82. Un fost angajat Snapchat, Darya Sesitskaya (care a dezvoltata camera AR, Lens Studio, Lens Cloud și altele), a lansat Shader, un tool de creare AR fără cod, care generează efecte personalizate, măști 2D și lentile în câteva minute.
83. Samsung a arătat Galaxy Ring pentru prima dată la Mobile World Congress. Se pare că nu va fi compatibil cu iPhone.
#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.
A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter.