Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
▪ Instagram e posibil să permită utilizatorilor să aibă acces la opțiuni experimentale. Opțiunea se numește ”Early access to features”, prin care utilizatorii se pot înscrie pentru a testa / folosi opțiuni înainte de lansarea lor oficială.
▪ Instagram a lansat opțiunea ”Made with AI” atât în postare, cât și în story, prin care poți marca dacă acel conținut e realizat cu instrumente AI.
▪ Instagram lucrează la introducerea unei opțiuni Meme atunci când editezi Reel-uri și te ajută să introduci rapid, cu efort minim, meme-uri în videoul tău.
▪ Instagram a lansat pentru unii utilizatori opțiunea ”Post quietly to profile”. E o opțiune despre care ți-am mai povestit: dacă o activezi, poți publica o postare pe profil, fără să apară în feed.
▪ Pe Instagram se pare că există un badge de responsiveness, prin care utilizatorii vor ști cât de repede răspunzi în medie la mesaje.
▪ Imaginea ”All Eyes on Rafah” a fost distribuită de 44 de milioane de ori pe Instagram în mai puțin de 48 de ore.
TikTok
▪ TikTok a lansat o platformă de management pentru creatorii de conținut, TikTok Studio. Aceasta înlocuiește TikTok Creator și Creator Center.
TikTok descrie noua platformă ca ”o platformă cuprinzătoare de creare și gestionare echipată cu instrumente pe care creatorii le poți folosi pentru a crea, edita, încărca, gestiona și analiza” contul și conținutul publicat.
Deci acolo vei găsi tot ce ai nevoie pentru a edita conținut și a-l publicat, pentru a analiza cât de bine merg videourile și tot acolo vei găsi și opțiunile de monetizare. Nu sunt instrumente noi, doar că sunt aduse la un loc prin această nouă platformă.
Poți accesa platforma pe site-ul https://www.tiktok.com/tiktokstudio. Există o aplicație beta pentru Android și urmează să apară o versiune și pentru iOS.
▪ Pe TikTok poți căuta produse similare: faci o poză produsului respectând cerințele și poți căuta produse similare cu acesta.
▪ TikTok a lansat opțiunea Business pentru Live-uri. Acolo poți selecta să afișezi produse sau serii.
▪ TikTok îți permite să lansezi concursuri live (opțiunea se numește LIVE Giveaway).
▪ Pe TikTok poți promova produse din alte shop-uri, prin link, în videouri.
▪ În TikTok Live vei putea prezenta 2 template-uri ca pe un colaj.
▪ Pe 14 mai, un grup de creatori de conținut de pe TikTok a intentat un proces pentru a bloca legea care interzice aplicația TikTok (în cazul în care aceasta nu e vândută unei alte companii, fără legături cu China).
Curtea de apel SUA pentru Districtul Columbia a decis ca acest caz să fie discutat în luna septembrie. Vedem ce se va decide atunci.
În final, guvernul Chinei va decide dacă permite companiei ByteDance să vândă TikTok unui proprietar din SUA sau se opune complet vânzării.
▪ TikTok a publicat un ghid pentru campaniile legate de evenimentele sportive (adică Jocurile Olimpice și UEFA Euro 2024).
▪ Facebook a lansat eticheta ”Made with AI” și pentru story. Nu uita, o ai și în postare. Îți arăt în poze mai jos unde le găsești.
▪ Daci ai profil profesional, Facebook te ajută să postezi conținut: atunci când atingi milestone-uri de followeri, te notifică și din notificare poți publica o postare (are deja poză și text) prin care marchezi public momentul și le mulțumești followerilor.
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
▪ Abonații Meta Verified pot alege să primească mesaje doar de la alți abonați Meta Verified.
▪ Încă un caz în care Facebook nu se obosește să închidă conturi false, care profită de oameni.
▪ Meta se pregătește să nu mai ofere reclame în mesagerie.
▪ WhatsApp crește durata videourile și mesajelor audio pentru status de la 30 de secunde la 1 minut.
▪ WhatsApp se pregătește să introducă opțiunea Imagine în mesagerie, prin care poți crea imagini cu ajutorul AI direct din fereastra de discuție.
▪ WhatsApp lucrează la o opțiune de reminder pentru evenimentele create în Community.
▪ WhatsApp lucrează la o secțiune Analytics pentru canale, disponibilă pe web, unde vei găsi date despre reach, despre followeri etc.
▪ WhatsApp are acum un nou design pentru fereastra în care sunt afișate full screen pozele și videourile. Sunt la îndemână opțiunile de reacții și de reply.
YouTube
▪ YouTube continuă lupta cu adblockerele folosite de utilizatori. Acum, utilizatorii au raportat că au fost situații în care videoul nu mai avea sunet sau se derula automat la final.
▪ YouTube lansează Playables în cadrul platformei (și pe web, și în aplicații), unde poți găsi peste 75 de jocuri. Momentan e disponibilă pentru utilizatorii din SUA, Marea Britanie, Canada și Australia.
“Playables sunt un nou mod fun, interactiv prin care poți folosi YouTube, cu jocuri ușoare, distractive ca Angry Birds Showdown, Words of Wonders, Cut the Rope, Tomb of the Mask și Trivia Crack și mult mai multe pe care le poți juca.” (sursa)
▪ YouTube lansează pentru mai mulți creatori de conținut opțiunea Self-Certification Timestamp, care oferă ma multă claritate asupra modului în care sunt verificate videourile și oferă informații sau exemple specifice despre modul în care acel video încalcă politicile (care pot limita monetizarea videoului).
▪ LinkedIn micșorează poza din preview-ul unui link distribuit pentru a încuraja mai mult conținut original și discuții. Adică să nu mai iasă utilizatorii din platformă. Cred că e o chestiune de timp până când postările cu link vor avea reach mai mic, ca pe Facebook.
În schimb, poza va fi afișată la dimensiune mai mare dacă e promovată cu bani. Și așa se dorește distingerea între postări organice și postări plătite.
X (fostul Twitter)
▪ X (fostul Twitter) testează introducerea secțiunii Communities în meniul de jos din aplicație.
Snapchat
▪ Snapchat anunță noi inițiative pentru a încuraja mersul la vot pentru utilizatorii din UE.
▪ Snapchat a publicat un nou studiu despre campanii.
▪ Google a publicat (din greșeală) documente despre cum funcționează căutarea. E vorba despre 2.500 de pagini de documentație internă.
Se pare că Google nu a fost complet sincer de-a lungul anilor. De fapt, sunt informații în contradicției cu declarații ale reprezentanților Google.
▪ În luna iulie, Google va închide opțiunea Chat pe care business-urile o au în căutarea din Google și în Maps.
▪ Google Play Store îți va permite să dezinstalezi aplicații de pe telefon prin alte device-uri.
▪ Google lansează o nouă opțiune de profil, unde sunt incluse toate review-urile publicate.
▪ Google a scos caruselul Things din secțiunea Search în aplicația Photos pe Android și iOS.
▪ Google indexează acum fișierele EPUB.
▪ Opera a încheiat un parteneriat cu OpenAI și Aria, asistentul AI al browserului, are integrate de acum modelele Gemini AI.
▪ Aplicația Find My Device de pe Android e posibil să aibă de acum opțiuni biometrice de autentificare pentru securitate.
▪ Google Images are o opțiune, See Exact Matches, prin care poți găsi cu exactitate unde a mai fost publicată o imagine. Un instrument bun dacă ți se fură poze.
Apple
▪ Apple lucrează la un program pentru iPhone (în iOS 18) prin care vei putea crea emojiuri personalizate folosind AI.
▪ Apple a dezvăluit informații noi despre Apple Hearing Study, unul din care mai mari studii despre Tinitus (țiuitul urechilor).
77,6% din participanți au avut tinitus la un moment dat în viețile lor.
Cei cu vârsta de 55 de ani și peste au de 3 ori mai multe șanse de a-l experimenta zilnic, comparativ cu participanții mai tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani.
Participanții de sex masculin au raportat o incidență ușor mai mare a tinitusului zilnic, cu 2,7% mai mult decât femeile, dar un procent mai mare de bărbați au declarat că nu au avut niciodată tinitus.
20,3% din participanți au declarat că trauma și expunerea la nivelurile crescute de zgomot sunt cauza tinitusului.
Metode prin care participanții gestionează țiuitul urechilor: folosirea dispozitivelor cu sunete albe, ascultarea de sunete din natură și meditația.
Apple recomandă:
- Aplicația Noise pentru Apple Watch – te avertizează când nivelul de zgomot îți poate afecta sănătatea
- Setarea Active Noise Cancellation și Loud Sound Reduction de la AirPods Pro și AirPods Max
- Setează o limită pentru volumul căștilor: Settings – Sounds & Haptics – Headphone Safety – Reduce Loud Audio
▪ Apple a anunțat finaliștii Apple Design Awards 2024.
Microsoft
▪ Windows 11 poate ”citi” text din imaginile de pe telefon (cu Android)..
Altele
▪ OpenAI a început deja să lucreze la un nou model.
▪ Tumblr a lansat Communities în open beta. Sunt spații ”semi-private” care au moderatori, reguli și setări de confidențialitate.
▪ Microsoft Copilot, chatbot-ul lansat de Microsoft (bazat pe GPT-4), e acum disponibil pe Telegram. E încă un proiect beta și poate fi accesat atât prin aplicația Telegram, cât și pe site. Poți porni o conversație cu el: @CopilotOfficialBot pe Telegram.
▪ Magazinul GPT e acum deschis pentru toți utilizatorii care își doresc chatboți personalizați.
▪ Helen Toner, care a făcut parte din boardul OpenAI, a dezvăluit că boardul nu a știut despre lansarea ChatGPT până nu a fost lansat în noiembrie 2022. Au aflat de pe Twitter.
▪ Netflix se pregătește să închidă aplicația Windows și se pare că pregătește o aplicație web. Și se pare că nu va avea opțiunea de download pentru vizionare offline (adică pentru momentele când nu ai acces la internet, de ex. În avion, în tren etc)
Compania încurajează utilizatorii să folosească aplicația de mobile pentru vizionare offline.
▪ Mette Frederiksen, prim ministru al Danemarcei, vrea ca UE să impună o limită de vârstă de 15 ani pentru folosirea aplicațiilor de social media.
▪ Elon Musk plănuiește construirea unui supercomputer xAI, care să susțină o versiune mai bună a chatbot-ului Grok.
▪ Elon Musk adoră controversa. Acum acuză WhatsApp că exportă datele utilizatorilor în fiecare noapte. Bineînțeles că șeful WhatsApp, Will Cathcart, a negat acest lucru.
#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.
A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter.