Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Instagram testează (în sfârșit!) opțiunea de pune pauză unui Reel cu o singură apăsare. Acum, dacă apeși o dată pe ecran, oprești sunetul acelui Reel.

2. Instagram schimbă culorile? Pe unul dintre conturi am acum alb-negru Instagram. În poze îl compar cu unul obișnuit. Butoane negre sau albe cu contur negru.

3. Instagram lansează un nou sticker: Background

Sticker-ul te ajută să înlocuiești fundalul cu ajutorul AI. Te decupează din poză și apoi poți alege din sugestiile de prompt-uri (comenzi) sau scrii tu ce vrei să fie pe fundal.

4. Și se pare că va veni curând și opțiunea prin care vom putea crea stickere cu ajutorul AI.

5. Instagram e posibil să ”împrumute” din nou de la Snapchat. De data asta e vorba despre Snap Map și e posibil să avem și pe Instagram o versiune a acesteia: Friend Map. 

Vei putea alege ce prieteni pot să te vadă pe hartă și poți alege cine poate să vadă ultima locație din care ai fost activ pe Instagram.

Sursa

6. Instagram testează o opțiune prin care poți face publică pe profil o colecție de postări salvate. E posibil ca de asta să fi renunțat la ghiduri.

7. Instagram lucrează la o versiune îmbunătățită pentru ”Limited unwanted interactions”

Ce presupune setarea asta: vor fi ascunse cele mai multe comentarii noi de la postările tale și mesajele de la conturile pe care le-ai limitat. Aceste conturi nu te vor putea tăgui / menționa, nu vor putea să îți dea reply la story sau să remixeze conținutul tău.

Poți alege ce interacțiuni limitezi, ce conturi și poți seta și un reminder pentru când vrei să dezactivezi limitarea. 

Poți alege să limitezi accesul oricăui cont nu e în lista ta Close Friends, followeri recenți sau conturi pe care nu le urmăreși.

Ca interacțiuni, poți alege dacă să limitezi unele interacțiuni (cele mai multe comentarii noi de la postările tale și mesajele de la conturile limitate vor fi ascunse) sau poți alege cele mai multe interacțiuni (tag-urile, menționările, reply-urile și remix-urile nu vor fi accesibile pentru conturile limitate + cele mai multe comentarii noi și mesaje)

8. Instagram lucrează la o opțiune de efecte pe voce pentru Reel-uri.

9. Instagram lucrează la o opțiune prin care poți redenumi Reel-urile salvate ca draft.

10. Instagram testează un sticker ”Get Orders”, care permite brandurilor să creeze un stream de produse, pe care apoi să le atașeze la o postare sau un story.

11. Instagram a lansat marketplace-ul prin care conectează creatorii de conținut cu brandurile în Canada, Australia, Noua Zeelandă, Mrea Britanie, Japonia, India și Brazilia.

TikTok

12. TikTok lansează un nou buton, ”Add to music app”, în pagina unei melodii. Și așa poți adăuga rapid melodia pe Apple Music și Spotify. Și opțiunea e disponibilă oficial și în România.

13. Doar jumătate din utilizatorii TikTok (din SUA) postează pe platformă. 

Cum folosesc TikTok adulții din SUA:

  • Utilizatorii cu vârsta între 35 și 49 de ani au șanse mai mari să posteze pe TikTok față de alte grupe de vârstă.
  • Cam 50% din utilizatorii cu vârsta între 18 și 34 de ani nu au postat niciodată și 70% din utilizatori nu ai informații în bio pe conturile lor.
  • Utilizatorii care postează au publicat un total de 6 videouri publice și au primit în medie 149 de like-uri în schimb. 
  • 49% dintre utilizatori nu ai primit niciodată un link și un cont de adult e urmărit în medie de 36 de conturi.
  • Cei mai activi 25% dintre adulți publică 98% din conținutul public. 

14. UE a deschis o anchetă oficială asupra TikTok în temeiul Digital Services Act, invocând siguranța copiilor, gestionarea riscurilor, accesul la date pentru cercetători și gestionarea riscurilor de design care provoacă dependență și conținut dăunător.

​15. TikTok a publicat un nou ghid pentru strategia de marketing.

 Facebook 

16. Facebook îți permite acum să distribui un broadcast channel pe story.

17. Facebook se pare că a scos opțiunea de a publica o postare cu poll. Eu nu mai am opțiunea în aplicație. Dacă tu o mai ai undeva, te rog să îmi scrii mai jos.

Later edit: se pare că în grupuri încă e. Și în aplicație, și pe calculator.

18. Facebook pregătește opțiune de playlist-uri pentru Reel-uri.

Threads

19. Threads testează opțiune de draft pentru postări. Dar se pare că poți salva doar un draft. Să vedem cum o vor lansa.

Plus, a lansat și o opțiunea Camera la postări: poți face o poză direct din fereastra de creare a unei postări ca apoi să publici postarea. Momentan doar poză se poate face, nu și video.

20. Pe profilul Instagram ai acum o scurtătură mult mai accesibilă către Threads.

21. Threads lucrează la o modificare de design pentru postări.

22. Oversight Board-ul Meta va lucra de acum și pe Threads, nu doar pe Facebook și Instagram. Asta înseamnă că vor analiza decizii de moderare de conținut și de pe Threads.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

23. Meta testează o opțiune de cross-posting care ar permite utilizatorilor de Facebook să posteze simultan și pe Facebook, și pe Threads. Momentan, opțiunea e testată pe device-urile cu sistem de operare iOS și nu include zona UE.

WhatsApp

24. WhatsApp lucrează la o opțiune pentru web prin care poți seta un cod secret. Și doar cine are codul poate intra pe contul de WhatsApp. Pe Web asta, da?

25. WhatsApp lucrează la o opțiune prin care vei putea bloca orice utilizator din a face screenshot pozei tale de profil.

26. WhatsApp a lansat opțiuni noi de formatare a textului în aplicație: 

27. WhatsApp ar putea să te lase în curând să trimiți poze HD, fără să fie nevoie să selectezi tu de fiecare fată să se trimită HD.

28. Stickerele de pe WhatsApp e posibil să arate mai bine în curând.

29. WhatsApp lucrează la un filtru Favorites pentru chat. Acolo să ai doar discuțiile cu contactele tale setate ca favorite.

YouTube

30. Aplicația YouTube Studio acum afișează mult mai clar sursele de câștiguri. Poți vedea câși bani ți-a adus fiecare video, precum și împărțire pe videouri, short-uri și live-uri. 

31. Ai o nouă opțiunea în meniul de opțiuni de la YouTube Shorts: Comments. Acolo vei găsi comentarii (sugerate de comunitate) la care poți răspunde printr-un video Short.

32. YouTube testează layout-uri diferite prin care să te ajute să găsești mai ușor videouri relevante și să interacționezi cu comentarii.

33. YouTube a lansat pentru TV un nou design pentru canale.

34. YouTube a fost cea mai populară platformă de streaming în 2023 în SUA.

35. YouTube Music e posibil să adauge pe site opțiunea de a downloada melodii pentru a le asculta offline. 

LinkedIn

36. LinkedIn a îmbunătățit distribuirea postărilor din grupurile publice.

37. LinkedIn evidențiază oportunități pentru marketerii B2C.

  • Membrii LinkedIn au venituri mai mari decât media.
  • Stilul de viață și statutul sunt importante pentru aceștia.
  • Le place să fie la curent cu trendurile și produsele inovatoare. 61% au declarat că le place să dețină cea mai bună versiune a unui model și 58% au declarat că le place să fie primii care adoptă o tehnologie nouă

Plus, LinkedIn îi ajută să se simtă informați, conectați, motivați, productivi și încrezători.

38. LinkedIn a publicat un nou ghid B2B care te poate ajuta să îmbunătățești oportunitățile de vânzări.

Twitter / X 

39. Twitter / X afișează acum pozele în format carusel, nu grid.

40. Twitter / X lansează (treptat) apeluri audio și video pentru utilizatorii care nu sunt abonați Premium.

41. Ți-am mai menționat și săptămâna trecută că anul acesta e an electoral în foarte multe țări. Iar asta înseamnă că e o presiune mare pe social media, canalul de comunicare prin care se trimite ENORM de multă dezinformare.

India: Guvernul a cerut platformei Twitter / X să baneze utilizatorii pe care i-a identificat ca provocând nesupunere civilă.

Pakistan: Aici este blocat accesul complet la aplicația Twitter / X.

Mă repet: trăiască libertatea de exprimare pe Twitter / X. Musk se joacă foarte mult cu noțiunea asta și cu ce înțelege el prin asta. E un business, mai ales pentru cineva ca Musk care are Tesla, pe care încearcă să o lanseze în India.

Pinterest

42. Pinterest a lansat o nouă serie video (originală) în parteneriat cu Tastemade. 

43. Pinterest testează o opțiune pentru Pin-uri prin care vei putea decupa fundalul. 

Snapchat

44. Snapchat lucrează la o opțiune numită Tiny Snaps. Sunt descrise ca ”bite-sized Snaps” și se pare că le poți trimite în timp ce vorbești cu cineva. 

Google

45. Google a pus pauză abilitatea de generarea de imagini cu Gemini după ce a generat imagini istorice inexacte. Și problematice. 

46. Chrome pentru Android va avea curând opțiunea de grupare a tab-urilor într-un singur tab. Mai mult, se pare că se vor putea sincroniza grupuri de tab-uri pe mai multe device-uri. Dacă ai cont pe Chrome și îl folosești și pe calculator și pe telefon, poți avea aceleași grupuri de tab-uri pe toate device-urile.

47. Google testează pentru căutare filtre evidențiate. Acum sunt simple cu text negru pe fundal alb, dar acum testează textele puse în căsuțe gri. Găsești poze în link.

48. Google lucrează la noi moduri prin care ”să aducă la suprafață” mai mult conținut de pe Reddit cu scopul de ”a face mai ușoară participarea la comunitățile și conversațiile Reddit”. Îl vor promova în moduri prin care să fie mai ușor de găsit în mai multe produse Google. 

49. Google Keep testează pe Android o opțiune AI care te ajută să faci liste

50. Google a început distribuirea noului layout pentru pagina de logare.

51. Google a lansat 2 noi modele de limbaj

52. Gemini poate seta acum remindere prin Google Tasks.

53. Abonamentul Google One AI Premium (de 2 TB, care îți oferă primele 2 luni gratuite, apoi te costă 109,99 lei pe lună) oferă acces la chatbot-ul Gemini:

  • Te ajută să scrii în Docs și Gmail
  • Te ajută să creezi imagini originale și Slides
  • Îmbunătățește calitate video în Meet

54. Google e posibil să construiască Gemini AI direct în Chrome. În Chrome vei avea o scurtătură, Chat with Gemini, chiar în partea de sus. 

55. Google Play Store e posibil să folosească AI pentru a-ți sugera ce aplicații să instalezi.

56. Google Keep lucrează la o opțiune de acces prin ecranul de blocare. Când deblochezi ecranul, să se pornească o nouă notiță. Și inclusiv văd că au meniu în care poți selecta în ce perioadă de timp să faci asta (și să folosești ultima notiță de la deblocare). 

57. Google a livrat aproximativ 10 milioane de telefoane Pixel în 2023. 

Apple

58. Apple nu îți recomandă să pui iPhone-ul în orez dacă are apă / a curs lichid pe el / a căzut în apă etc.

Între timp chiar s-a dovedit că orezul nu e util. Poate are niște utilitate să absoarbă umezeală din exterior, dar în interiorul telefonului nu are cum să ajungă.

MacWorld a descoperit că Apple a lansat documentație nouă referitoare la situațiile astea… lichide. Apple menționează că aceste recomandări sunt pentru iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR sau modele mai noi.

Dacă ai telefonul ud, Apple specifică ce să nu faci:

  • Nu usca iPhone-ul folosind o sursă externă de căldură sau aer comprimat.
  • Nu introdu în conector (acolo unde bagi cablul) niciun obiect, cum ar fi bețișor cu vată sau prosop de hârtie, servețel etc. (dar folosește prosopul de hârtie să absorbi apa sau ce lichid amenință telefonul)
  • Nu-ți pune iPhone-ul într-o pungă de orez. Particule mici de orez ar putea strica iPhone-ul. 

Dacă iPhone-ul, cablul sau alt accesoriu e ud (și îți apare și mesaj pe telefon că e ud):

  • Scapă de excesul de lichid lovind telefonul de palmă (cu conectorul spre palmă). Apoi lasă-l la uscat, preferabil undeva unde ajunge aer la el. Să se evapore apa.
  • După cel puțin 30 de minute, încearcă să-l încarci sau să îl conectezi la alt accesoriu.
  • Dacă încă apare mesajul că a detectat umezeală, lasă-l o zi într-un loc aerisit. Și apoi să încerci iar să îl încarci sau să îl conectezi la un accesoriu. 

59. iOS 18 se pare că va aduce schimbări de design.

60. Apple Music testează o opțiune prin care să poți importa mai ușor playlist-uri din Spotify sau alt serviciu.

61. Apple Music lansează la fiecare final de an Replay, unde practic vezi ce ai ascultat mai mult tot anul. Ei bine, acum s-au decis să-l lanseze lunar și vor menține și topul de final de an. Dar acum îți poți vedea obiceiurile muzicale la fiecare final de lună.

62. Apple spune că iPhone 15 are baterie cu o durată mai lungă de viață decât s-a crezut inițial.

63. Apple se pare că lucrează la un inel smart

Microsoft

64. Microsoft Edge ia date din alte browser doar dacă îi dai tu permisiunea.  

65. Microsoft a anunțat o opțiune de radieră powered by AI în Windows Photo și te ajută să ștergi rapid și eificient orice detaliu dorești din poză.

66. În 2018, Microsoft se pare că a încercat să vândă Bing către Apple. Motivul pentru care nu s-a întâmplat achiziția e că nu calitatea căutării nu era bună

Altele

67. Companiile tech au semnat un acord prin care se angajează să implementeze ”precauții rezonabile” pentru a preveni folosirea tool-urilor AI din a fi folosite pentru a afecta alegerile.

68. Tehnologia biometrică se extinde în tot mai multe aeroporturi. Practic există un ghișeu cu un iPad. Ți se face poză (deși biometric se poate scana și amprenta) și apoi afișează actul oficial asociat cu poza ta și biletul tău de avion. E mult mai eficient. Nu mai e eroarea umană. Și nu obosește, spre deosebire de oameni. Dar asta aduce din nou în discuție aspectele de etică și privacy.

69. 7 din cele mai vândute telefoane din 2023 au fost iPhone-uri. 

70. Waze anunță acum dacă te apropii de limitatoare de viteză sau dacă ai de făcut un viraj strâns.

71. Substack a anunțat că are peste 3 milioane de abonați cu plată.

72. Substack adaugă o opțiune care ajută la descoperirea newsletterelor de către noi utilizatori: poți promova alături de newsletter-ul tău o listă de alte newslettere pe care le recomanzi. 

73. Spotify calcă pe urmele Meta, YouTube și altele și lansează AUX, o agenție in-house prin care vor facilita legătura dintre branduri și artiști pentru diverse campanii.

74. Signal lansează numele de utilizator, care te ajută să îți numărul de telefon privat. 

75. Twitch crește prețul abonamentelor pe canale în Marea Britanie, Canada, Australia și Turcia.

76. Tinder a extins verificarea prin act oficial în SUA, Marea Britanie, Brazilia și Mexic. 

77. Elon Musk spune că primul pacient Neuralink poate controla cursorul mouse-ului cu puterea minții.

78. Adobe Acrobat are acum asistent AI care te ajută să parcurgi documentele mari.

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *