Te-ai fi gândit vreodată cât de important poate fi un simplu font? Nici noi, dar cercetătorii de la Universitatea RMIT au făcut-o, colaborând cu o echipă de designeri pentru a crea acest font.

Scopul fontului, numit iconic Sans Forgetica, este de a face cititul mai dificil. Știm, sună ciudat, dar mai citește puțin și vei înțelege.

Fontul este lizibil, dar cuvintele sunt în mod evident rupte, deconectate. De aceea, creierul trebuie să depună mai mult efort atunci când citește, deci este obligat să se angajeze într-o prelucrare mai profundă. Sarcina aceasta durează doar cu o fracțiune de secundă mai mult decât în cazul altor fonturi, însă rezultatul este foarte interesant.

Un studiu recent a arătat că există o creștere a retenției memoriei dacă s-a folosit Sans Forgetica. Comparația s-a făcut cu clasicul Arial, iar la cercetare au participat 400 de studenți. Rezultatele au arătat că cei care au citit texte scrise în Sans Forgetica și-au amintit 57% din acestea, în timp ce în cazul Arial procentul a fost doar de 50%.

Totuși, utilizarea acestui font nu este potrivită pentru orice. De exemplu, imaginează-ți un întreg roman scris în acest font – cel mai probabil vei obosi foarte repede dacă vei citi astfel. Însă, deși nu este potrivit pentru lectura de zi cu zi, Sans Forgetica poate fi un instrument util pentru studenți sau persoane care vor să învețe mai repede ceva.

Poți downloada și tu fontul Sans Forgetica de pe site-ul oficial.

Foto: RMIT University

► Abonează-te la newsletter-ul SocialWeb.ro pentru a fi la curent cu tot ce public pe site. Sau dă Like paginii de Facebook SocialWeb.ro. Dacă preferi să urmărești video-uri, dă Subscribe canalului de YouTube SocialWeb.ro.