Contact Information

Aseară a avut loc mult așteptatul eveniment Apple. Am adunat într-un articol dedicat ce mi s-a părut mie mai important. Pentru detalii găsești link-uri mai jos.

iOS 18

Cel mai mare redesign pentru aplicația Photos

Apple a pregătit pentru iOS 18 cel mai mare redesign al aplicației Photos. Scopul? Pentru a te ajuta să găsești mai ușor poze. Va avea un singur mod de afișare și vei putea organiza pozele după ani și luni, dar și după propriile filtre.

Au inclus o nouă afișare carusel în care poți selecta să fie afișate poze cu persoanele preferate din viața ta, animale de companie, locuri etc. Poți face colecții de poze și videouri și le poți fixa pe cele preferate.

O altă opțiune mișto (împrumutată de la Google și, de fapt, de peste tot): opțiune de ”ștergere” pentru poze, poți șterge tot felul de lucruri din poze. Și o vei putea face direct din Photos.

Opțiuni mai multe de customizare a iconițelor și widget-urilor

În sfârșit, vei putea să schimbi iconițele din partea de jos de pe Lock Screen. Acolo unde ai Camera și lanterna.

Le vei putea înlocui cu alte opțiuni sau le poți scoate de tot.

Poți aranja aplicațiile și widget-urile oriunde pe Home Screen (poți chiar să le așezi astfel încât să se vadă imaginea de pe fundal).

Iconițele și aplicațiile pot fi schimbate prin mai multe opțiuni de nuanțe. Plus, le poți schimba dimensiunea după dorințe. Și poți ascunde numele aplicațiilor.

Și pentru Control Center au pregătit îmbunătățiri.

Mai exact, opțiuni de personalizare după bunul plac. Poți seta grupuri, un fel de secțiuni și împarți widget-urile pe categorii. Poți avea o pagină dedicată pentru muzică, alta pentru toate aplicațiile de casă

Pentru iOS 18 va fi lansată o galerie îmbunătățită de widgeturi și ți le vei putea organiza cum vrei. Chiar să le schimbi și dimensiunea.

Aplicație proprie de administrare a parolelor

Aplicația, care va fi disponibilă pentru toate device-urile (inclusiv Windows), te va ajuta să accesezi rapid tot felul de parole: coduri de acces, parole Wi-Fi, coduri etc.

Aplicații ascunse și blocate

O altă opțiune interesantă e că vei putea bloca sau ascunde aplicații în iPhone. Pentru a debloca o aplicație e nevoie de verificare prin FaceID, TouchID sau parolă.

Dacă o aplicație e blocată altfel, nicio informație din interiorul aplicației nu va fi accesibilă (nici prin notificări, căutare etc).

Aplicațiile ascunse vor fi grupate într-un folder dedicat.

Îmbunătățiri pentru mesaje (SMS-uri)

Pentru iMessage, Apple a lansat noi efecte și opțiuni de formatare pentru text. Dar, mai important, au lansat opțiune de programare pentru SMS-uri. O altă noutate e că poți reacționa cu orice emoji sau sticker. Și iOS 18 va aduce suport pentru mesajele RCS.

Alte noutăți în iOS 18:

 • Notes – transcrierea înregistrărilor audio + operațiuni matematice rezolvate în timp ce scrii + secțiuni care se pot închide (cum se pot face și în Google Docs) + evidențierea textului cu fundal colorat
 • Mail – va avea categorii noi, cam ca pe Gmail
 • Calendar – un update mic prin care poți decide dacă vrei Reminderele în Calendar
 • Opțiuni noi de accesibilitate – Eye Tracking (o opțiune prin care poți folosi telefonul prin mișcările ochilor), Music Haptics (un mod nou prin care persoanele cu probleme de auz pot asculta muzică) și Vocal Shortcuts (care te ajută să faci acțiuni pe baza comenzilor vocale).
 • Safari  – va evidenția informații importante pentru tine pe măsură ce scrollezi + un update util pentru Reader
 • meniu îmbunătățit pentru Privacy & Security + o opțiune prin care permiți upgradarea automata cu chei de acces pentru site-uri și aplicații care au această opțiune de securitate

Apple Intelligence

Mult așteptatul anunț din cadrul evenimentul Apple a fost lansarea ”Apple Intelligence”, noul “sistem de inteligență personală” care va fi folosit pe toate platformele Apple.

 • Te va ajuta să administrezi notificările și va prioritiza notificările importante pentru tine.
 • Te va ajuta să scrii în orice aplicație (Notes, Mail, Pages sau alte apliții terțe). Și te va ajuta și să facă rezumat pentru texte lungi.
 • În aplicația Mail, te va ajuta să generezi reply-uri smart, dar și să facă rezumat pentru mailuri.
 • La capitolul imagini, te va ajuta să creezi imagini generate cu ajutorul AI cu prieteni și familie (asemănător cu Easel). Folosește imagini din telefonul și poți alege între mai multe stiluri (animație, ilustrație etc).
 • Genmoji sunt emoji-uri care vor fi generate prin comenzi și le vei putea folosi în SMS-uri. Dar vei putea genera emoji-uri care arată ca prietenii tău (folosind pozele din telefon).
 • Aplicația Photos va avea un tool de curățare.
 • Noile îmbunătățiri AI te vor ajuta să cauți lucruri foarte specifice, cum ar fi cev dintr-un video.
 • Bineînțeles, Siri va primi upgrade AI. Vei putea să îi zici să caute un fișier primit într-o anumită zi de la o anumită persoană. Vei putea să îi dai tot felul de comenzi să te ajute fără să faci nimic pe telefon.

Toate opțiunile vor fi accesibile moment doar pentru iPhone 15 Pro și modele mai noi.

macOS Sequoia

Noul macOS va aduce o opțiune foarte interesantă: iPhone mirroring. Cu ajutorul ei vei putea afișa ecranul iPhone-ului pe Mac și poți folosi telefonul prin calculator, iar notificările vor apărea și ele. Pe lângă asta, noua opțiune de drag and drop prin care poți muta cu ușurință fișiere între calculator și iPhone mi se pare super utilă.

Mai multe detalii găsești aici.

iPadOS 18

Aplicația Calculator vine în sfârșit pe iPad și opțiunea Math Note te ajută să rezolvi ecuații matematice scrise de mână cu Apple Pencil.

O altă opțiune utilă e Smart Script, care te ajută să scrii mai frumos în Notes (e valabil pentru scrisul de mână cu Apple Pencil). Poți da paste unui text și ți-l va afișa cu scrisul tău.

Plus alte opțiuni disponibile și în iOS 18.

AirPods Pro

Apple a anunțat noi opțiuni și pentru AirPods Pro. Cea mai importantă: vor introduce gesturi – dai din cap sus-jos sau stânga-dreapta pentru a răspunde sau pentru a închide un apel. Pe lânga asta vei putea interacționa cu Siri pentru anumite acțiuni (răspuns la mesaje, notificări etc).

Opțiunea Voice Isolation va putea elimina zgomotele de pe fundal pentru apeluri, să te audă bine persoana cu care vorbești.

watchOS

sursa

Share:

administrator

Working and loving social media and online. Lucrez în online din 2006 și în social media din 2008. Am lucrat pentru site-urile revistelor Cosmopolitan și Marie Claire (site + social media), apoi am fost Social Media Manager la Kiss FM, radioul #1 din România. Plus alte colaborări ocazionale. Numitorul comun pentru toate proiectele e contentul. Creat, planificat, editat, curatoriat, declinat pentru social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *