Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
◾ Instagram a adăugat noi opțiuni.
Pentru story-uri și Reel-uri e un meniu nou pentru text. Ai acum disponibile 14 fonturi, opțiuni de animație pentru text (Typewriter, Pop și Jump) și efecte (Sparkle și Neon).
Pentru postări, atunci când încarci o poză ai mai multe opțiuni: poți adăuga poze peste poza principală și astfel ai putea face colaje direct din aplicație și ai opțiunea de a adăugat text (aceleași 14 fonturi ca pe story).
Sursa: https://x.com/instagram/status/1828465470074429776
◾ Instagram lansează opțiunea de comentarii la story-uri, exact ca pe Facebook. Comentariile sunt vizibile pentru toți cei care văd story-uri. Și vei putea alege la ce story-uri permiți comentarii.
◾ Instagram testează postări carusel colaborative.
Tu decizi cine poate adăuga poze / videouri în postarea ta carusel și vor fi afișate public în caruselul tău după ce le aprobi.
Postarea va fi afișată followerilor fiecărui contribuitor, dar nu va fi afișat pe profilul acestora.
Pozele sau videouri adăugate de contribuitor vor avea afișat numele acestora. Și, bineînțeles, le poți șterge dacă nu le vrei.
◾ Instagram lansează o opțiune de topics: selectezi ce subiecte te interesează și Instagram îți va afișa conținut pe acele subiecte.
◾ Instagram îți permite să ascunzi numărul de share-uri la postări (inclusiv Reel-uri).
◾ Meta și Spotify lucrează la o nouă opțiune prin care să putem distribui în timp real ce melodii ascultăm. Va fi afișată în Note.
◾ Instagram lucrează la o opțiune prin care poți crea colaje folosind poze din telefon.
◾ Instagram lucrează la opțiunea prin care se pot confirma automat cereri de follow de la conturi pe care le urmărești și care îți dau follow și ție.
◾ Instagram a lansat în story un nou buton music (are iconița cu notă muzicală, dar ca să-l evidențieze apare un disc, vinyl) prin care poți face un story în care distribui o melodie. Discul e animat atunci când e melodia pe stor
◾ Instagram lucrează la opțiunea prin care poți crea note-uri cu prietenii tăi.
◾ Instagram extinde opțiunea prin care vei putea ce prieteni au publicat note-uri la postări.
◾ Instagram a lansat în Broadcast Channels opțiunea de a crea cutout stickers.
◾ Instagram îți permite să editezi cover-ul unui Reel după publicare.
◾ După 9 octombrie 2024, colecțiile tale publice vor deveni private.
◾ Instagram e posibil să mute bara de căutare în partea de jos.
◾ Instagram lucrează în continuare la opțiunea unui photo chain cu prietenii tăi: acest lanț începe prin trimiterea unei poze și apoi prietenii adaugă și ei câte o poză. Doar conturile care te urmăresc și le urmărești pot contribuit, plus cei din lista Close Friends. Și mai trebuie să știi că cel care pornește acest lanț are puterea de a șterge orice poză din el.
TikTok
◾ TikTok a anunțat noi penalizări pentru creatorii care fac live-uri, în special pentru situațiile în care apar persoane bolnave.
◾ Jools Lebron a lansat faimoasa expresia ”very demure, very mindful”. Problema e că altcineva – Jefferson Bates – a înregistrat această expresie.
◾ TikTok a lansat noi experiențe în aplicație cu ocazia lansării noul album al Sabrinei Carpenter.
◾ TikTok Notes are categorii: Entertainment, Memes, Food, Travel etc.
◾ TikTok a lansat o nouă opțiune în meniul de share: New group.
◾ CapCut are 2 opțiuni interesante:
- AI Replace – marchezi o zonă și o poț înlocui cu ajutorul AI
- AI Expand – cum îi zice și numele, cu ajutorul ei poți extinde o zonă
◾ Poți traduce mesaje din Messenger direct prin aplicație.
◾ Reclamele sunt în tot mai multe locuri pe Facebook. Le-au inserat în notificări, iar acum le-au inclus și pentru cei care administrează pagini.
Threads
◾ Threads face mai mulți pași către fediverse. Like-urile și reply-urile pe care utilizatorii le fac prin alte servere (cum ar fi Mastodon) vor fi vizibile pe Threads. Reply-urile făcute prin alte servere vor fi marcate pe Threads, nu vor fi amestecate.
Iar dacă folosești platforme de social media management, postările programate pentru Threads vor fi sincronizate în fediverse. De exemplu, dacă ai cont și pe Mastodon și ai activat pe Threads fedivserse sharing, atunci postarea programată pe Threads va apărea și pe Mastodon.
Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)
◾ Meta a adăugat noi etichete în Business Chat pe Messenger.
◾ Mark Zuckerberg ridică problema cererilor guvernamentale de ștergere a conținutului.
Zuckerberg a trimis o scrisoare Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanților din Statele Unite prin care își exprimă regretul asupra modului în care Meta a gestionat unele cereri ale guvernului de ștergere a conținutului în trecut, în special legate de pandemie și de cazul cu laptopul lui Hunter Biden.
Spune că echipele au fost presate luni de zile de către oficiali din administrația Biden pentru a cenzura conținut legat de COVID-19, inclusiv umor și satiră. Regretă că nu a vorbit public atunci și consideră că presiunea din partea guvernului a fost greșită.
Susține că oficialii guvernamentali au vrut să blocheze anumite viziuni asupra pandemiei, în special în legătura cu ezitarea oamenilor de a se vaccina. Și anunță că Facebook se va opune de acum în astfel de situații și nu își mai compromite standardele legate de conținut.
Zuckerberg se mai folosește de această scrisoare și pentru a declara că devine neutru politic, nu se mai implica în niciun fel în alegeri, nu va susține niciuna din părți.
Această scrisoare e clar că se dorește să fie o declarație despre libertatea de exprimare. La fel ca în cazul lui Musk la X (fostul Twitter), termenul acesta înseamnă pentru fiecare altceva.
Facebook e cea mai mare platformă de social media. Are peste 3 miliard de utilizatori activi în toată lumea. Cine decide ce e ok și ce nu e ok să fie distribuit pe Facebook? Pe ce criterii? Conținutul de ”satiră și umor” (cum l-a denumit Zuckerberg) despre COVID-19 implică dezinformare. Nu râdem despre ”Insula Iubirii” sau divorțul lui JLo. A fost o situație serioasă, o pandemie. A fost extrem de multă dezinformare distribuită. Mi se pare foarte greșit ca dezinformarea să fie asociată cu satiră sau umor.
Cel mai puternic CEO tech, cu cele mai mari platforme, decide să stea deoparte și să-și numere banii în timp ce totul va arde în jur.
◾ Meta închide platforma Spark, prin care permite terților să construiască efecte AR, care apoi vor putea fi folosite pe toate plaformele Meta. Și, cum era de așteptat, creatorii sunt furioși.
◾ Meta are un demo interesant, Animated Drawings, prin care poți transforma desene în animație. Îl poți accesa aici.
◾ Meta spune că modele Llama merg foarte bine și se apropie de 350 de milioane de download-uri.
◾ WhatsApp ar putea oferi curând o soluție prin care poți marca toate discuții ca citite cu o singură apăsare.
◾ WhatsApp lucrează la o opțiune prin care poți sincroniza contactele – poți alege pentru fiecare cont de contact vrei salvate.
◾ WhatsApp lucrează la o opțiune de a seta chei de acces pentru backup-uri din criptarea de la un capăt la celălalt.
◾ WhatsApp lucrează la filtre AR și efecte pentru apeluri video pe iOS.
YouTube
◾ YouTube lansează pe mobil o modalitate mai rapidă prin care să distribui un clip dintr-un video sau să faci trimitere către un anumit moment din acel video.
◾ Se pare că există un video pe YouTube care te poate ajuta să scoți apa din telefon.
◾ YouTube extinde accesul la funcția de cursuri pentru și mai mulți creatori de conținut. Te poate ajuta să lansezi cursuri – gratuite sau cu plată – chiar în cadrul canalului de YouTube.
În plus, oferă și opțiunea de fixa mai multe produse în live-urile de shopping.
◾ Google Gemini te poate ajuta să sumarizezi videouri de pe YouTube.
◾ YouTube te ajută să creezi coduri QR pentru a te ajuta să-ți promovezi canalul.
◾ YouTube extinde opțiunea de sortare a comentariilor pe categorii pentru și mai multe limbi.
◾ YouTube a adăugat în aplicație opțiunea Family Center, unde pot fi administrare setările pentru controlul parental.
◾ YouTube încurajează creatorii de conținut să își promoveze Short-urile, echivalentul lui Boost Post a lui Meta.
◾ Cristiano Ronaldo deține recordul oficial pentru cei mai mulți subscriberi câștigați în 24 de ore – 19.729.827.
X (fostul Twitter)
◾ X oferă noi tool-uri de analytics pentru organizațiile verificate.
◾ X se pregătește să lanseze un tool pentru conferințe video.
◾ X lucrează la opțiunea de editare e masajelor în aplicația web.
◾ X lucrează la o opțiune prin care să poți vedea toate postările care conțin un anumit link.
◾ X îți permite să vorbești cu Grock folosindu-ți vocea.
Snapchat
◾ Snapchat lansează aplicație oficială pentru iPad.
◾ Snapchat lansează un ghid pentru siguranța adolescenților pentru cadrele didactice. În special să îi ajute să înțeleagă aplicația.
◾ Snapchat permite creatorilor cu story-uri publice să distribuie reply-uri într-un nou story.
◾ Când schimbi între ferestre, Google Meet va trece automat pe afișare picture-in-picture.
◾ Google Chrome pe Android a introdus vibrație la refresh.
◾ Gmail are un nou layout pentru reply pe Android.
◾ Gmail afișează mai multe caractere din subiectul, titlul unui email în categoriile Promotion, Updates și Social pe Android.
◾ Google lansează opțiunea ”Take notes for me” pentru Google Meet. E un tool AI care te ajută să iei notițe în timpul unei discuții.
◾ Circle to Search îți permite acum să faci crop rapid și să distribui.
Apple
◾ Apple permite acum utilizatorilor să transfere playlist-uri din Apple Music în YouTube Music și viceversa.
Altele
◾ Cele mai downloadate aplicații în luna iulie. Instagram, TikTok și Facebook ocupă primele 3 locuri pentru ambele sisteme de operare.
◾ Pavel Durov, fondatorul Telegram, a fost arestat în Franța. Motivul: probleme în moderarea conținutului, care e posibil să fi facilitat o serie de activități ilegale (terorism, trafic de droguri, spălare de bani, fraudă și exploatarea copiilor). Mai multe detalii găsești aici.
Revine din nou discuția despre cât răspund liderii tech despre ce se întâmplă pe platformele lor.
Se pare că arestarea are și beneficii pozitive: Telegram a crescut în popularitate, a ajuns pe locul 2 în topul aplicațiilor din SUA. Aplicația a ajuns la 950 de milioane de utilizatori. Și, tot legat de asta, Telegram e investigat de UE cu privire la cifrele declarate despre utilizatori.
◾ OpenAI, Adobe și Microsoft susțin propunerea de lege prin care companiile tech sunt obligate să eticheteze conținutul creat cu AI. Se pare că și Elon Musk o susține.
◾ Aplicația Calm a lansat noi opțiuni care te pot ajuta să fii mindful în viața de zi cu zi. “Taptivities” sunt un format de story cu text care îți iau 1-2 minute să le completezi. Aplicația a adăugat și playlisturi și căutare personalizată.
◾ Top 5 melodii ale verii conform Spotify (nu există o ierarhie a lor):
- “Espresso” – Sabrina Carpenter
- “Not Like Us” – Kendrick Lamar
- “BIRDS OF A FEATHER” – Billie Eilish
- “HOT TO GO!” – Chappell Roan
- “A Bar Song (Tipsy)” – Shaboozey
◾ Tumblr mută blogurile pe WordPress.
◾ BlueSky adaugă tool-uri anti-toxicitate.
◾ Twitch a simplificat crearea de clipuri pe mobil.
◾ Franța urmează să testeze interzicerea telefoanelor mobile la școală pentru elevii cu vârsta de până la 15 ani pentru a le oferi o „pauză digitală”. Dacă va fi considerată de succes, urmează să fie implementată la nivel național din ianuarie.
#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.
A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter.