Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

▪︎ Instagram a anunțat că de acum utilizatorii pot crea Reel-uri de 3 minute prin aplicație. Cu toate că, până recent, Instagram recomanda insistent Reel-uri de 90 de secunde. 

Oricum, nu uita cea mai importantă regulă din social media: testează! Ce merge pe un cont e posibil să nu meargă pe altul. De asemenea, depinde și de subiectul videoului: unele sunt lungite prea mult și e mai bine să fie făcute scurte, altele au nevoie de durată ceva mai mare. 

▪︎ Instagram lucrează la o opțiune de dislike pentru comentarii

Foarte mulți ani Meta a stat departe de orice fel de reacție negativă la conținut. Au declarat și public că nu îi interesează asta. Oare de ce s-au răzgândit?

TikTok

▪︎ N-a fost un weekend plictisitor în social media. 

Vor închide sau nu vor închide TikTok? Asta a fost întrebarea tuturor. S-a închis, dar doar pentru câteva ore.

TikTok s-a închis oficial la ora 9 p.m. ET (ora 4 în România). Utilizatorii au primit o notificare cu textul: 

Actualizare importantă de la TikTok

Regretăm că legea din SUA care interzice TikTok va intra în vigoare pe 19 ianuarie, ceea ce va forța suspendarea temporară a serviciilor noastre.

Lucrăm pentru a restabili serviciul în SUA cât mai curând posibil și apreciem sprijinul vostru. Vă rugăm să rămâneți conectați.

Apoi la ora 10:30 p.m. ET (ora 5:30 a României) aplicația a devenit offline oficial și a apărut altă notificare:

A fost adoptată o lege care interzice TikTok în SUA. Din păcate, acest lucru înseamnă că nu veți putea utiliza TikTok pentru moment.

Suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va colabora cu noi pentru a găsi o soluție de a reinstaura TikTok odată ce va prelua funcția. Vă rugăm să rămâneți conectați!

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat amenințarea TikTok de a “se închide” pe 19 ianuarie ca fiind o “strategie publicitară”. Nu există motive pentru ca platforma să ia astfel de măsuri înainte ca administrația Trump să predea mandatul. 

Într-un interviu pentru NBC News, Trump a indicat că „cel mai probabil” va acorda TikTok o prelungire de 90 de zile.

Menționarea președintelui Donald Trump (de fapt, în general, al unui președinte) în mesaj e o premieră. De obicei e mențiune legata de lege sau de autorități, în general. Dar Trump e clar evidențiat ca salvatorul aplicației, cel care le-a adus platforma înapoi americanilor. Cu toate că el a inițiat tot procesul ăsta de interzicere a aplicației.  

Trump a declarat într-o postare pe Truth Social că va „emite un ordin executiv luni pentru a extinde perioada de timp înainte ca interdicțiile legii să intre în vigoare, astfel încât să putem încheia un acord pentru a proteja securitatea națională.”

La ora 19 (ora României), TikTok a revenit pentru utilizatorii din SUA:

Bine ați revenit!

Mulțumim pentru răbdare și susținere. Datorită eforturilor președintelui Trump, TikTok este din nou disponibil în SUA!

Puteți continua să creați, să împărtășiți și să descoperiți toate lucrurile pe care le iubiți pe TikTok.

Au publicat o declarație oficială și pe contul X @TikTokPolicy

În acord cu furnizorii noștri de servicii, TikTok lucrează la restabilirea serviciului. Îi mulțumim președintelui Trump pentru claritatea și asigurările oferite furnizorilor noștri de servicii, că nu vor fi sancționați pentru furnizarea TikTok către peste 170 de milioane de americani și sprijinirea a peste 7 milioane de mici afaceri.

Este o poziție fermă în favoarea Primului Amendament și împotriva cenzurii arbitrare. Vom colabora cu președintele Trump pentru o soluție pe termen lung care să mențină TikTok în Statele Unite.

”Îi mulțumim președintelui Trump”. Uau. Ce declarație!

Nu se știe care va fi viitorul aplicației. Duminică, Trump a sugerat că guvernul SUA ar putea cumpăra 50% din TikTok sau aplicația ar putea fi vândută unui proprietar american. Embargoul SUA ar putea servi drept model pentru alte țări îngrijorate de influența Chinei. 

O altă posibilitate, susține The Atlantic, este ca americanii să renunțe la TikTok, iar aplicația să urmeze soarta platformelor precum MySpace și Vine.

Mai multe poți citi și pe The Verge.

Lectură extra: ce s-a întâmplat în alte țări atunci când a fost interzis TikTok.

▪︎ Un ministru al cabinetului din Marea Britanie a declarat că utilizatorii TikTok care postează videoclipuri cu pisici sau dansuri nu reprezintă o amenințare pentru securitatea națională, apărând astfel decizia guvernului de a nu interzice platforma video deținută de China. 

Threads

▪︎ Threads testează o opțiune în meniu prin care să ajungi rapid la reply-urile tale.

▪︎ Threads are o funcție interesantă prin care poți evidenția text sau poți trasa chiar o săgeată la postări.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp + Threads)

▪︎ Community Notes nu vor fi afișate la reclame.

▪︎ Meta a anunțat lansarea unei noi aplicații (gratuită): Edits. E o aplicație de editare video (asemănătoare cu CapCut) și va fi lansată oficial pe 13 martie pe iOS și, ulterior, pe Android. Mosseri a menționat deja că e posibil să fie incompletă la acea dată. 

Aplicația va include 

  • Opțiunea de a realiza videouri de până la 10 minute la calitate înaltă
  • Secțiune pentru drafturi
  • tool-uri creative – editare, tranziții, efecte etc
  • o secțiune pentru inspirație, care va include și date despre audio în trending și ce e popular în aplicație în timp real
  • o secțiune în care poți ține evidența ideilor tale de videouri și o cameră performantă
  • exportarea videourilor fără watermark
  • opțiuneaa de shareui un draft de video către prieteni și colaboratori
  • Lucrează și la introducerea de tool-uri AI pentru editare

Mosseri a mai adăugat că vei putea vedea în aplicație și insights ale videoului după publicarea acestuia pe Instagram. 

WhatsApp

▪︎ WhatsApp pregătește o opțiune prin care vei putea distribui o melodie la status.

X (fostul Twitter) 

▪︎ X lucrează la introducerea unei secțiuni dedicate pentru conținutul video.

▪︎ Se pare că Elon Musk se gândește să adaucă înapoi Vine (strămoșul TikTok-ului și, în general, al formatului de videouri scurte).

▪︎ X pregătește și alte etichete pentru conturi: Pardoy, Commentary și Fan.

Apple

▪︎ Apple a confirmat lansarea noilor funcții pentru aparate auditive în Marea Britanie, disponibile pentru AirPods Pro 2.

▪︎ Există un zvon că Apple pregătește un redesign complet pentru Camera în iOS 19.

Microsoft

▪︎ Microsoft testează o funcție de căutare bazată pe AI în Windows 11. Lansată în octombrie, aceasta folosește indexarea semantică pentru a permite găsirea fișierelor locale prin comenzi în limbaj natural.

Altele

▪︎ BlueSky lansează un feed customizabil pentru videourile verticale

▪︎ În ultimii doi ani, CIA a creat un instrument care le oferă analiștilor posibilitatea de a interacționa cu simulări virtuale ale președinților și prim-miniștrilor străini, capabile să răspundă în mod direct.

Chatbot-ul este parte din inițiativa CIA de a îmbunătăți instrumentele utilizate de analiști și ofițeri de teren, dar și de a înțelege mai bine progresele tehnologice ale adversarilor. Un element-cheie al acestui efort îl reprezintă facilitarea colaborării companiilor cu această agenție extrem de secretă.

▪︎  Guvernul britanic va lansa permise de conducere digitale în 2024. Acestea vor putea fi folosite ca ID pentru vot sau zboruri interne, dar și pentru cumpărături (facilitează procesul de cumpărare de băuturi alcoole la casele de selg checkout). Permisele fizice vor rămâne opționale.

Securizate cu biometrie și autentificare multifactorială, permisele digitale ar putea include funcții precum ascunderea adresei. Aplicația ar putea integra și alte servicii guvernamentale.

Uniunea Europeană cere introducerea unui ID digital până în 2026 de către fiecare stat membru.

▪︎ „ELIZA,” primul chatbot din lume, a fost readus la viață dintr-un cod informatic vechi de 60 de ani.

▪︎ Un studiu recent a testat modele AI avansate (GPT-4, Llama, Gemini) pe întrebări istorice complexe, folosind benchmark-ul Hist-LLM. Rezultatele au fost dezamăgitoare, cu GPT-4 Turbo obținând doar 46% acuratețe, din cauza tendinței de a extrapola din date populare și dificultății de acces la informații obscure. 

Cercetătorii cred că AI poate sprijini viitorul cercetării istorice și lucrează la îmbunătățirea benchmark-ului.

▪︎ Maia Sandu și-a lansat podcast. Pe canalul de YouTube îl poți găsi.

#SocialWebNews este un proiect pe care l-am dorit mulți ani. L-am lansat în sfârșit pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Pe 17 decembrie 2019, am dus proiectul la un alt nivel, adăugând și componenta video #SocialWebNews. Deși nu am reușit să mențin o constanță pe termen lung, ideea a rămas mereu cu mine și scopul a rămas același: informarea .

Acum, seria video a revenit, așa că te invit să mă urmărești pe YouTube pentru noutăți. În plus, voi publica constant articole actualizate (precum acesta, cu data specificată în paranteză). Dacă ești activ(ă) pe TikTok, urmărește-mă și acolo pentru a rămâne la curent cu ultimele informații. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru cele mai noi știri.

 

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *