Contact Information

Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!

Instagram

1. Instagram a lansat noile opțiuni de la mesajele private (anunțate în iunie). Sunt noi opțiuni prin care poți controla accesul nedorit la tine, adică să nu mai poată oricine să îți trimite poze nesolicitate, de exemplu (știi la ce mă refer). 

Conturile cu care nu ești conectată îți pot trimite O SINGURĂ DATĂ o invitație text. Abia după ce accepți că e ok să discuți cu acea persoană va putea să îți scrie mai mult și chiar să îți trimite poze, videouri și altele.

2. Mi-au apărut secțiuni noi în Professional Dashboard. 

Pe un cont am o secțiune numită Creator Lab care te duce un site unde găsești tot felul de resurse și sfaturi.

Iar pe alt cont am o secțiune numită Inspiration, unde Instagram îți oferă sugestii de Reel-uri și poți să vezi ce mai fac alți creatori de conținut și alte business-uri pe Instagram.

Și e schimbată și partea de sus în care îți arată cifrele din ultima lună.

3. Instagram testează un nou design prin care arată pe profil câți membri sunt într-un canal.

Threads (noua rețea socială lansată de Meta)

4. Pe Threads acum e o secțiune unde poți vedea toate postările la care ai dat like + opțiune de sortare pentru tab-ul Following, unde vezi toate conturile care ți-au dat follow.

Meta (Facebook + Instagram + WhatsApp)

5. Ieri ți-am povestit că Meta se pregătește să lanseze luna viitoare o serie de chatbot-uri. Și inițial ți-am zis că au diferite personalități: de ex. te pot ajuta cu sfaturi de călătorie. Ei bine, se pare că vor fi și tematice aceste chatbot-uri: pe gaming, interese / hobby-uri, umor și tot așa.

WhatsApp

6. WhatsApp testează în versiunea beta o nouă interfață prin care ești notificat că te sună cineva prin aplicație.

7. WhatsApp e posibil să te lase în curând să îți adaugi email-ul pentru a-ți verifica contul (și pentru a-l face mai sigur).

YouTube

8. YouTube a schimbat locul unde sunt setările prin care poți pune pauză la istoricul de căutare și vizionare. De acum le vei găsi la Manage all history, apoi te loghezi în contul Google potrivit și te duci în tab-ul Controls.

9. YouTube Music a crescut limita maximă de melodii la care dai like (și care se pun într-un playlist dedicat) – de la 5.000 se pare că s-ar fi dublat (dacă nu chiar e peste).

YouTube nu a oferit niciun număr oficial, concluzia e trasă în urma mărturiilor utilizatori de YouTube Music.

Twitter / X

10. Twitter / X îți permite acum să vorbești într-un Space și de pe calculator. Nu mai trebuie să intri doar de pe telefon.

11. Creatorii de conținut de pe Twitter / X, care activează Subscriptions, pot câștiga și mai mulți bani de acum.

Și vorbește Musk cu Tim Cook să scadă taxele din App Store, special pentru el. wink wink

12. Linda Yaccarino, CEO-ul Twitter, și-a schimbat username-ul săptămâna trecut. A dorit să sprijine rebranding-ul și a adăugat un X. Ceea ce a însemnat că username-ul a fost luat de altcineva. De un troll. 

Asta face parte tot din planul lui Musk de a aduce libertatea de exprimare pe Twitter / X? Oricine să poată prelua orice cont și să pretindă că e oricine?

Snapchat

13. Pe Snapchat s-a mutat butonul prin care poți ieși dintr-o discuție: e chiar în partea de sus, în stânga. Mulțumesc, Teodora, că mi-ai zis de schimbarea asta!

Google

14. Google te va notifica în curând dacă datele private despre tine apar în rezultatele căutărilor.

15. Google lansează oficial pentru toți utilizatorii noua setare SafeSearch. E o opțiune prin care sunt filtrare imaginile explicite din rezultatele căutărilor și, de acum, vor fi marcate automat și blurate.

Va fi o setare default la nivel global.

16. Google va lansa o schimbare în motorul de căutare, ca parte din noua experiența powered by AI. Atunci când cauți după anumite cuvinte cheie, deasupra rezultatelor clasice de la o căutare, ți se va afișa o nouă secțiune, unde vei găsi videouri relevante.

17. Google Play Store testează introducerea unui meniu semi-permanent, în partea de jos.

18. Google a început să lanseze treptat pentru Assistant opțiunea de căutare cu ajutorul Lens (anunțată în februarie). Îți va apărea ori scurtătura Lens, ori ”What’s on my screen. Încă nu e lansată și stabilă pentru toată lumea. 

Apple

19. Apple a depășit pragul de 1 miliard de abonamente cu plată și au înregistrat un nivel record la capitolul venituri.

Microsoft

20. Microsoft face primii pași în procesul de închidere a asistentului virtual Cortana.

Altele

21. A fost lansată o nouă ediție a „Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM) și e disponibilă în format digital pe site-ul doom.lingv.ro.

22. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat în anul 2023 o acțiune de verificare a conturilor de Instagram ale românilor cu statut de Influencer în mediul online.

ANPC propune o serie de recomandări prin care creatorii de conținut să marcheze campaniile și se pare că se aplică ”inclusiv pentru situația în care își promovează propriul brand”.

“Etichetarea trebuie să fie într-un loc vizibil, într-un font clar și într-o dimensiune suficient de mare a fontului, prin inserarea de avertismente adecvate cu folosirea de hashtag cum ar fi, cu titlu de exemplu și alternativ: 

  • #ADVERTISEMENT ’BRAND’ (trad. #PUBLICITATE ‘BRAND’), 
  • #PAIDSPONSORSHIP ’BRAND’ (trad. #SPONSORIZARE PLATITA DE ‘BRAND’), 
  • #PAID PARTNERSHIP ‘BRAND (trad. #PARTENERIAT PLATIT DE ‘BRAND’),, 
  • #AD (trad. #RECLAMĂ sau #PROMOVARE COMERCIALĂ) sau, 
  • în cazul livrării bunurilor chiar dacă este gratuită: PRODUCT OFFERED BY ‘BRAND’ (trad. #PRODUS FURNIZAT DE ‘BRAND’).”.

#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.

A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter

Share:

administrator

Pasionată de social media și online, am început să lucrez în online în 2006 și în social media din 2008. De la administrare de site-uri la construirea prezenței în social media a unor branduri mari - reviste precum Cosmopolitan și Marie Claire. Ulterior, am ocupat poziția de Social Media Manager la Kiss FM, cel mai popular post de radio din România. 📱 În prezent, sunt Social Media Specialist freelancer, mereu în căutarea proiectelor provocatoare care să mă inspire și să îmi permită să creez strategii eficiente pentru branduri diverse. ▪ SocialWeb.ro e proiectul meu de suflet, prin care ajut antreprenori și specialiști din domeniu să fie la curent cu tot ce e nou în social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *