A început o nouă săptămână în care îți doresc să ai mult spor, dar să te bucuri și de vremea frumoasă! S-au adunat multe știri pentru că săptămâna trecută nu am publicat articolele cu știri. Între mers 2 zile la Digital Marketing Forum și editat cel mai recent video SocialWebNews și viață personală, nu am mai avut timp de nimic.
Hai să vezi cele mai recente noutăți din social media și internet!
1. Instagram permite acum tuturor utilizatorilor să dea join unui broadcast channel. În astfel de canale poți citi mesajele publicate de contul respectiv, poți reacționa la postări și poți vota în poll-uri.
Sunt incluse în Inbox, au secțiune dedicată. Și încă mai trebuie să așteptăm pentru a avea toți opțiunea de a creat un astfel de canal.
2. Instagram testează un nou design pentru profil și mută rândul de repere mai sus.
3. În Reel-uri pe Instagram poți acum să faci zoom când editezi videoul. Astfel poți lucra mult mai în detaliu pe video. Chiar e super utilă opțiunea asta de zoom!
4. Avem modificări și la meniul de share: acum opțiunea a shareui o postare în story e pe rândul de butoane de jos.
5. Instagram testează o opțiune prin care să treci mai repede prin story-uri.
6. Instagram permite artiștilor să aleagă 3 videouri pe care alți utilizatori le-au creat folosind audio-ul lor. Aceste videouri vor fi fixate în partea de sus în pagina audio-ului.
TikTok
7. Pe TikTok avem niște schimbări în fereastră de Upload, chiar în ultimul pas. Toate setările de acolo arată mult mai simplificate, în special cele de permisiune pentru comentarii, duet si stitch, plus unde mai vrei distribuită postarea. Trebuie doar să apeși pe iconițe pentru a le activa sau dezactiva.
8. La Upload ai acum o secțiune nouă prin care poți publica rapid un Story – poză sau video.
9. TikTok a lansat un widget pentru iPhone prin care poți căuta rapid în aplicație. Încă un pas care arată cât de important e SEO pe TikTok!
10. TikTok te ajută să găsești mai ușor muzică. A lansat un hub de căutare, ”New Music”, și te ajută să găsești melodii pe placul tău. Sunt grupate în New Music, Featured, Trending și Discover.
11. Pe desktop ai acum o secțiune nouă, Explore. E o secțiune unde poți descoperi conținut nou și are și secțiuni (Dance and Music, Sports, Entertainment, Comedy and Drama, Autos, Fashion, Lifestyle, Pets and Nature, Relationships, Society, Informative).
12. Foști angajați ByteDance susțin că TikTok folosește boți pentru a crește engagementul.
13. TikTok a făcut public un nou raport axat pe trendurile legate de sport.
14. În Messenger ai opțiunea Bump pentru mesaje individuale. Apeși prelung pe un mesaj și apoi apeși pe More în meniul de jos.
Poți da Bump oricărui mesaj din discuție, indiferent cine l-a trimis. Apare ca un reply la mesajul respectiv, dar aplicația pune automat același mesaj. Dacă celălalt a ignorat un mesaj sau tu îi remintești de un mesaj trimit de el/ea. Poate fi utilă în multe situații și de asta e bine să știi că e acolo ;)
15. Facebook Messenger nu va mai fi disponibil pe Apple Watch.
Facebook + Instagram
17. Meta a început să testeze elemente de generative AI pentru reclamele de pe Facebook și Instagram.
AI Sandbox se numește acest proiect și include o serie de opțiuni care te ajută să faci campanii mai bune. În acest moment, proiectul include 3 elemente: versiuni de text, generare de background (tu poți pune o poză decupată doar cu produsul tău și AI-ul te ajută cu imaginea de fundal) și outcropping pentru imagini (te ajută să faci imaginea pe mai multe formate și dacă ai o poză pătrată, AI-ul generează fundal pentru a completa fundalul când are nevoie de asta).
18. Meta a făcut publice noi informații despre ce impact economic va avea Metaverse.
19. WhatsApp ne va permite curând să edităm mesaje trimise.
20. WhatsApp ne pregătește o opțiune nouă prin care să putem crea canale. Mișto e că nimeni nu va putea vedea numărul tău de telefon! Vei putea distribui tot felul de informații către un număr nelimitat de utilizatori.
YouTube
21. YouTube îți permite să adaugi produse (cu tag) în Shorts.
23. Twitter are un nou CEO: Linda Yaccarino. Ea se va ocupa de partea business și Musk de product design și noi tehnologii. Își vor uni puterile și vor transforma Twitter în X, the everything app (aka aplicația cu de toate). Mwahahaha! Adio, Mark Zuckerberg! :))))) (iartă-mă, dar nu m-am putut abține)
24. Twitter lansează mesajele criptate. Momentan e doar prima fază a lansării, dar chiar și așa se pare că nu funcționează cam cum ar trebui, adică să te protejeze. Și e doar pentru abonații Twitter Blue.
25. Pe Twitter vor fi lansate în curând opțiuni de apel video și audio, prin aplicație.
26. Twitter a restricționatul accesul la anumite tweet-uri în Turcia, înaintea alegerilor. Alegerile au avut loc ieri în Turcia, dar urmează al doilea tur.
27. Pinterest simplifică procesul de postare.
Cel mai important e că vei putea pune link pe orice formare de postare pe Pinterest!
Utilizatorii vor putea accesa opțiuni care înainte erau disponibile doar pentru anumite formate de Pin sau doar pentru conturile business.
Mai exact, vei putea pune link-uri, ai acces la editare după ce ai publicat și mai multe opțiuni de dimensiuni. Plus, vei putea pune stickere, muzică și text pentru Pin-uri.
Înainte video-urile se puneau doar prin Idea Pin, dar de acum vei uploada dintr-un singur buton orice format ai.
Pe lângă asta, vei avea mai multe opțiuni de măsurare, inclusiv afișări și watch time.
Și vei avea reacții cu emoji și pe Pinterest. La toate tipurile de Pin-uri!
28. A avut loc mult așteptatul eveniment Google I/O 2023. Descoperă un rezumat cu 100 de lucruri anunțate acolo.
- Google Bard e disponibil în 180 de țări, mai puțin UE și Canada
- Noutate în căutare: Perspectives (ți-am mai povestit de opțiunea asta aici), cu ajutorul Generative AI, Google îți va oferi rezultate mai personale, de la persoane reale, din experiențe reale, din social media, în loc să scrollezi prin articole generale, care nu îți sunt mereu de ajutor
- Tot pentru căutare a fost lansată o nouă interfață, Search Generative Experience (SGE). Clasicele 10 link-uri din prima pagină de rezultate ale unei căutări apar o secundă, apoi sunt împinse mai jos pentru a face loc unei noi secțiuni cu informații generate cu ajutoul AI-ului.
- Google va eticheta imaginile generate cu AI care apar în motorul de căutare
- Magic Eraser-ul din Google Photos e magic. Îți va permite să faci editări complexe (în articol e un exemplu de ce poate face)
- În SUA, Google a lansat pentru toți utilizatorii un tool prin care oricine (din SUA) poate verifica periodic dacă email-ul lui (evident de Gmail) apare în dark web și ce pași să urmezi pentru a te proteja.
- Noutăți despre Android 14 – Ultra HDR, opțiuni mai stricte de privacy (vei ști de ce și când îți e shareuită locația), o nouă tema alb-negru, wallpapere generate cu AI și altele
- Aplicația Google Messages va avea un tool AI numit ”Magic Compose”, care te ajuta să compui mesaje :)
- Google Play adaugă generative AI + oferte de upgrade, opțiuni prepaid ș.a.
- MusicLM – e un tool care a devenit publica prin care poți face muzică pornind de la text
- Redesign pentru Google Calendar și Weather pe tabletă
- Google Workspace Labs apar pentru tot mai mulți utilizatori în Gmail și Docs (te poți înscrie aici pentru ce opțiuni te interesează)
- Project Tailwind e un notebook AI care te ajută să extragi informații din documente pe care le-ai uploadat sau pe care le ai în Google Drive
- Wear OS 4 – te va ajuta să transfer mult mai ușor informații de pe un ceas vechi pe unul nou, plus vei avea și Gmail și Google Calendar direct pe ceas
- Redesign pentru Google Home
- Find My Device va folosi miliarde de alte device-uri Android să te ajute să îți găsești gadget-urile pierdute
29. Dacă ești developer, vezi ce noutăți s-au anunțat la Google I/O 2023.
30. Numere de la Google I/O 2023:
- 12 miliarde de căutări vizuale pe lună
- 35 de miliarde de produse listate în Shopping Graph sunt updatate constate, cu peste 1,8 miliarde de updateuri în fiecare oră
- 800 de milioane de utilizatori folosesc RCS (e un sistem pe care l-a extins Android, prin care știi când cineva îți citește mesajul, poți să vezi când scrie și poți reacționa cu emoji)
- 100 de miliarde de mesaje și apeluri spam au fost blocat prin Call Screen și alte funcții asemănătoare din Android
- 50 de aplicații Google pentru tablete
- De 5 ori mai multe ceasuri Wear OS active
- 300 de căști sunt compatibile cu Fast Pair pe Android
- 3 miliarde de device-uri pot accesa funcția Nearby Share
31. Google lansează filtre de subiecte în căutarea de pe desktop. Super utile să te ajute să găsești exact ce te interesează!
32. Google îmbunătățește Location History și șterge automat vizitele din locații sensibile.
Apple
33. Apple lansează serviciul de urgență SOS prin satelit în Australia și Noua Zeelandă.
Microsoft
34. Microsoft 365 te lasă acum să semnezi documente PDF pe telefon.
AI
35. OpenAI lansează plugin-uri ChatGPT pentru abonații Plus.
Internet
37. Uber testează în Marea Britanie o opțiune prin care poți rezerva zboruri.
38. Tinder elimină din bio-ul utilizatori link-urile către alte rețele sociale. Mulți le foloseau pentru promovare și evident că nu le convine ca utilizatorii să iasă din aplicație.
39. Disney+ pierde abonați în al doilea trimestru consecutiv. Acum are 157,8 milioane de abonați, cu 4 milioane mai puțin față de trimestrul anterior.
#SocialWebNews e un proiect pe care îl doresc de mulți ani. L-am început într-un final pe 30 august 2019, cu primul articol dedicat noutăților din social media și internet. Apoi mi-am dorit mai mult așa că am pornit pe 17 decembrie 2019 proiectul video #SocialWebNews. Nu am reușit să mă țin de niciunul prea mult timp și constant, dar n-am renunțat la idee.
A revenit și seria video așa că îți recomand să mă urmărești pe YouTube și vor fi și articole zilnice cu noutăți (vor avea data în paranteză, cum e și acesta). De asemenea, dacă ești pe TikTok, dă-mi follow și acolo dacă vrei să te țin la curent cu noutăți. Și abonează-te la newsletter.