1. Meta a lansat Meta Verified (și pentru Facebook și pentru Instagram), abonament inspirat de la Twitter. Momentan, abonamentul e lansat în Australia și Noua Zeelandă și costă 11,99 dolari pe lună pe web și 14,99 dolari pe lună pe aplicațiile de iOS și Android.
Ce beneficii promite Meta Verified:
- Cont verificat cu un document oficial
- Bifă albastră
- Extra protecție împotriva conturile fake care pretind că ai fi tu
- Un aspect important: acces la customer support, să vorbești cu o persoană reală pentru a rezolva diferite probleme cu contul.
- Un alt aspect important: o creștere a vizibilității și reach-ului, în special în căutare, comentarii și recoamndări.
- Plus: Acces exclusiv la opțiuni noi, care te ajută să te exprimi în moduri unice.
”Meta Verified este despre a crește autenticitatea și siguranța pe toate serviciile noastre” (TechCrunch) *insert emoji cu față verde*
Aș putea să rant lejer o oră despre cât de fucked up e ce face Zuckerberg. După ce distrus algoritmul, după ce a lăsat la libere dezinformarea, promovarea violenței, extremism, abuzul și enorm de multe alte probleme care nu au fost niciodată rezolvate. Acum ne cere bani pentru securitate.
Să nu uităm de scandalul Cambridge Analytica. Să nu uităm cât de greu e să demonstrăm că un cont ne aparține, chiar și cu acte. Să nu uităm ce dificil e să ajungi la cineva de la support (unde oricum o poți face doar dacă faci reclame sau ai o pagina de business, dar asta nu înseamnă că te și ajută cu problemele tale). Mai păstrez din rant pentru videoul săptămânal cu știri de pe YouTube.
(De asta ți-am tot zis și în articole și în videouri să urmărești și ce face Twitter. Nu e așa de important în România, dar în SUA e și marile rețele sociale se uită la ce face Musk la Twitter. Nu sunt toate idei bune, dar asta nu înseamnă că nu vor încerca și alții să le împrumute. FYI, Twitter cere 1.000 de dolari pe lună business-urilor care vor să fie verificate.)
2. TikTok are acum o secțiune nouă pe profil, unde apar toate videourile la care ai dat Repost / Recommend (în funcție de ce sistem de operare ai).
3. Instagram a lansat pentru o parte din utilizatori opțiunea de a da reply cu un GIF. Am văzut-o și eu GIF-uri prin comentarii la anumite postări, dar eu nu am opțiunea. Super inutilă funcție și învechită! Cineva probabil a procrastinat task-ul ăsta de au ajuns să lanseze opțiunea asta în 2023 când GIF-urile clar nu mai sunt la modă.
5. Twitter a mai găsit o soluție să facă bani. Autentificarea în 2 pași cu verificare prin SMS va fi de acum (de fapt de pe 20 martie) doar pentru abonații Twitter Blue. DAR, mare atenție! E doar pentru verificarea prin SMS. Poți folosi (și e chiar indicat să faci asta și pe alte aplicații) verificarea prin cod de autentificare – poți folosi ori o aplicație dedicată pentru autentificare, ori funcția din telefon (în setări, unde ai salvate parolele).
6. Elon Musk e furios că s-a aflat că a manipulat algoritmul Twitter pentru a-i fi afișate tweet-urile la tot mai mulți oameni, să aibă reach mai mare. Dar cifrele nu mint. Se vede clar că asta a făcut.
7. Twitch permite acum streamerilor să dea tag altor canale în titlu.
8. TikTok, Twitter și Facebook sunt strânse ”cu ușa” de Uniunea Europeană. Nu e ceva nou. UE le cere explicații și luarea unor măsuri. Ei zic ”da, da”, dar tot e plin de dezinformare, de manipulare, extremism, abuz și hărțuire.
10. Microsoft a limitat chat-ul Bing la 5 reply-uri. Utilizatorii pot pune max 5 întrebări pe sesiune și max 50 pe zi. Pentru că… au fost tot de incidente în care chat-ul a insultat oameni, i-a manipulat etc. În articol ai mai multe detalii despre incidente.
12. Google îi dă lui Apple o parte din câștigurile obținute din traficul de căutări.
13. Microsoft va permite companiilor să cumpere reclame în noul chat Bing.
14. Ce opțiuni noi vin pe iOS 16.4.
15. Google Chrome facilitează accesul la parolele salvate cu o nouă opțiune pentru desktop. În bara browserul va apărea o nouă iconiță, cu formă de cheie, care permite interacțiunea rapidă cu parolele salvate.
16. Pozele accesate pe Google Maps au acum un background blurat.
17. Telegram lansează pentru abonații Premium opțiunea de traducere în timp real a mesajelor.
18. Apple Maps e acum foarte utilă pentru bicicliștii din Germania.
19. Începând cu 27 martie, FitBit va renunța la grupurile deschise, la challenge-uri și aventuri.