Contact Information

Săptămâna aceasta s-au întâmplat 2 evenimente majore. La început s-a anunțat aplicația Barza, care monitorizează zilnic variațiile hormonale feminine. Și, ieri, am primit, în sfârșit, vestea legată de lansarea oficială a Monday, prima aplicație de wellbeing din țara noastră, cu soluții concrete de transformare a regimului de viață. Am mai multe detalii pentru tine.

Dacă în urmă cu 5-10 ani nu vedeam sensul aplicațiilor pe smartphone în viețile noastre, iată că acum roata s-a întors la 180 de grade. Ceea ce este bine, mai ales pentru persoanele cu un program haotic, așa cum sunt eu, pentru care o iconiță apăsată pe telefon ne poate face ordine în viață… ei, nu în sensul general, ci particular vorbind. Eu chiar depind de multe ori de aplicații – acestea îmi amintesc că nu am alergat în parc de câteva zile, că nu am inclus proteine în dietă, că trebuie să aplic neapărat protecție solară, că urmează să intru la ovulație etc.

Nu te gândi că sunt atât de împrăștiată încât nu pot ține pasul cu activitățile zilnice, însă, dacă pot apela la mici ajutoare virtuale, de ce să nu fac asta? Aplicațiile de educare și de monitorizare nu se traduc prin experiențe propriu-zise, deci nu este ca și cum „te muți” cu totul în lumea 2.0. Tehnologia din prezent este extrem de avansată, simulând un calendar benefic pentru organismul tău. Este o experiență mică, un reminder, care se bazează pe puterea imaginii. Și, să recunoaștem, este mai ușor să completăm date în telefon și să citim informații precise de acolo decât să ținem jurnale peste jurnale sau să facem cercetări ore întregi pe internet.

Vestea bună de săptămâna aceasta este că România progresează la acest capitol. După lansarea de anul trecut a aplicației My UV Patch de la La Roche-Posay, menită să ne țină departe de efectele nocive ale razelor ultraviolete, prezentul se traduce prin încă 2 „ajutoare” de nădejde: Barza și The Monday App.

Barza, aplicația care monitorizează variațiile hormonale

Pe parcursul unui ciclu menstrual, starea fizică și emoțională a femeilor este influențată de nivelul hormonal al estrogenului și progesteronului, care stimulează secreția de serotonină, endorfine și cortizol. Prima parte a ciclului mentrual – faza foliculară – este sinonimă cu un nivel de estrogen, serotonină și endorfine crescut, deci este o fază „fericită”. După ovulație, în faza luteală, scade nivelul de estrogen, dar crește cel de cortizol și progesteron, de unde vin influențele negative în starea de spirit și cea fizică.

Cam asta este teoria medicală, în versiunea rezumat, informație pe care o găsești descrisă, pe zile, și în aplicația Barza. Prin introducerea inițială a unor date personale, precum ziua de început a ultimei menstruații și durata ciclului, Barza oferă informații personalizate și recomandări zilnice privind activitățile, alimentația ideală sau produsele care te pot ajuta să treci mai ușor peste disconfortul inerent anumitor etape ale lunii.

Practic, Barza se comportă ca un calendar digital pentru monitorizarea atentă a variațiilor hormonale prin care treci și, în plus, este și un calendar tip suport în cazul în care îți dorești un copil, deoarece, în urma detaliilor personale introduse, este indicată ziua în care trebuie să înceapă utilizarea testului de ovulație (pentru a afla care sunt cele mai fertile zile pentru concepție).

Eu am descărcat-o acum 3-4 zile și am comparat-o cu o aplicație de acest tip pe care o aveam deja în telefon, Flo App. Într-adevăr, interfața nu este la același nivel înalt, Barza având un meniu ceva mai limitat și mai simplu. În Flo App găsești numeroase insights, scrise de medici dermatologi și alți specialiști, explicații și evenimente științifice, studii etc, dincolo de calandarul customizat. Asta te poate atrage în maniera în care găsești de interes astfel de detalii. În caz contrar, Barza este  o aplicație ideală în viața ta.

Aplicația Barza este dispobilă gratuit atât pentru iOS, cât și pentru Android.

The Monday App, aplicația care te ajută să ai un stil de viață sănătos

De câte ori te-ai gândit să mergi la nutriționist pentru a face „curățenie” în dieta alimentară și nu ai ajuns, din varii motive, să le denumim „obiective”? Sau de câte ori te-ai gândit să practici yoga în confortul căminului, dar te-ai lăsat păgubașă, pentru că „nu poți executa mișcările ca la carte”? La aceste întrebări și la multe altele îți răspunde aplicația Monday. Aceasta este primul instrument de wellbeing din țara noastră, care vine cu soluții concrete pentru transformarea radicală a stilului de viață.

Monday cuprinde mai multe programe cu conținut scris și vizual, alcătuite de 4 specialiști și antrenori: Sorina Fredholm – The Clean Eat Plan, Andreea Raicu – The Equilibrium Plan, Anca Bucur – Eat Right. Train Wise Plan și Joseph Hadad – The Longevity Plan. Fiecare dintre aceste planuri de atac merge în funcție de obiectivele pe care ți le-ai setat și de nevoile pe care le ai (în urma realizării unui cont). Apoi, fiecare se bazează pe câte un plan de nutriție (cu meniuri predefinite pentru o cură completă de 35 de zile), alături de câte un plan de antrenament.

Aplicația oferă, de altfel, și mesaje inspiraționale, sfaturi de la antrenori, conținut video pentru inspirație sau idei de a-ți îmbunătăți stilul de viață și de a induce o stare de bine.

Ideea Monday a pornit dintr-o nevoie pe care am identificat-o pe piața din România, de la educarea pentru un stil de viață sănătos și până la soluții concrete oferite de cei mai buni specialiști din industrie. Ne dorim ca acest produs să aducă un plus de valoare, dar și să inspire, mai ales că există o percepție general negativă asupra zilei de luni, pe care dorim să o schimbăm. Monday este despre începuturi în forță, motivație și gânduri pozitive, este despre a face primii pași înspre o viață armonioasă”, a declarat Mikael Fredholm, fondatorul Monday.

Eu am comparat-o cu o alte aplicații specifice pe care le am în telefon (Runtastic – pentru alergat -, My Fitness Pal – pentru activități fizice, combinate cu un regim alimentar healthy – și Kendall Jenner Official App – care înglobează sfaturi, trucuri de la celebrul model pentru menținerea unui număr ideal de kilograme, sport efectuat inteligent și dietă) și recunosc că Monday mi se pare completă și compactă, în primul rând pentru că aduce, în același loc și în același program, toate elementele vitale de care trebuie să ții cont pentru un stil de viață sănătos. Practic, în aceeași aplicație le ai pe toate (nutriție, sport, echilibru psihic și fizic), deci nu mai este nevoie să instalezi mai multe astfel de instrumente și să ții pasul cu fiecare dintre ele. Monday nu doar că se aliniază cu brio tendințelor internaționale, de la interfață, la meniu, ba chiar are potențialul fantastic de a devenit un asset în viața ta.

În plus, a fost dezvoltată de oameni cu o experiență vastă în domeniul wellness-ului și wellbeing-ului: Mikael Fredholm, care a fost CEO al World Class România, expert în fitness, Sorina Fredholm, Health Coach și instructor de yoga, cu certificare internațională de la Institute of Integrative Nutrition și Yoga Alliance, și Vlad Bușilă, fondator Capital Partners și investitor.

The Monday App poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play, iar fiecare plan poate fi achiziționat separat, în funcție de preferințe și de nevoi, la prețul de 79 lei.

*În următoarea perioadă o să le testez și mai în amănunt pe ambele și, în curând, o să vin cu update-uri la acest material, deci stay tuned!

Foto: pexels.com

Share:

Ador domeniul de beauty. De fapt, am început să-l iubesc treptat, cumva silit la început, deoarece îmi doream să fac styling (clișeic, nu-i așa?). După un internship pe departamentul de fashion la Beau Monde, în septembrie 2012, am devenit beauty editor (cam paradoxal) la aceeași revistă, unde sunt și acum. Din februarie 2017, sunt beauty editor și la Marie Claire. Mă găsești și în online: pe marieclaire.ro și, de acum, și aici - unde îți voi povesti despre cum se întrepătrund tehnologia cu frumusețea. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *