Și mai important de atât cred că e că noi aflăm informații noi, interne.
A început procesul Meta despre ți-am povestit ieri și Mark Zuckerberg a fost primul martor.
În deschiderea procesului, Daniel Matheson, avocatul Comisiei, a spus: ”Ei au decis că e prea grea competiția și ar fi mai ușor să-și cumpere rivalii decât să fie în competiție cu ei”.
Mark Hansen, avocatul companiei Meta, a argumentat că achiziția celor 2 platforme a fost făcută pentru a le îmbunătăți și a le crește alături de Facebook.
Comisia Federală pentru Comerț din SUA a evidențiat un email din 2011 în care Zuckerberg a scris: ”Instagram pare că e în creștere rapidă”. În 2012 a trimis un mail în care spune că Facebook era ”așa de în urmă că nici nu înțelegem cât de în urmă suntem… Mă îngrijorează că ne va lua prea mult timp să recuperăm.” În alt email scria că ”Instagram ne-ar putea răni în mod semnificativ” și că era ”destul de amenințător pentru noi”. A sugerat că Facebook ar putea cumpăra Instagram pentru a ”neutraliza un potențial competitor”.
Într-o altă discuție cu un director tehnic care lucra la Facebook Camera, Zuckerberg a scris: „Dacă Instagram continuă să rupă pe mobil sau dacă Google îi cumpără, atunci în următorii câțiva ani ar putea foarte ușor să adauge funcționalități care copiază exact ce facem noi acum.”
Zuckerberg și-a apărat ieri declarațiile și a numit aceste conversații ”relativ timpurii” despre cumpărarea aplicației. A mai adăugat că Meta a îmbunătățit aplicația de-a lungul anilor. Și a încercat să minimizeze amenințarea pe care o simțea atunci.
A mai adăugat că și-a dorit să cumpere aplicația pentru tehnologia camerei, nu pentru rețeaua socială.
Anul trecut, Meta a avut 3,27 miliarde de utilizatori în fiecare pe toate platformele. Instagram asigură peste 50% din veniturile obținute din publicitate de către companie. La momentul achiziționării fiecăreia – Instagram avea 30 de milioane de utilizatori și WhatsApp avea 450 de milioane de utilizatori.
În timpul procesului, Zuckerberg a confirmat că, din 2006, e ”singurul factor de decizie” și acționarul majoritar al companiei Meta. Cred că nu ar trebui să uităm asta.
În 2023, din total timpului petrecut pe Facebook, 22% din ele era petrecut pe conținut de la prieteni, oameni cunoscuți, familie, iar pe Instagram procentul era de 11%. Acum, procentele sunt: 17% pe Facebook și 7% pe Instagram. 7%!
Pentru că ele acum sunt spațiu de entertainment și descoperire de conținut.
Pe lângă informațiile astea, mai trebuie să știi de un email din 2018, trimise de Adam Mosseri (șeful Instagram):
”Cred că (Instagram) e mai mult o aplicație de mesagerie decât o aplicație de distribuire către publicul larg în momentul ăsta.”
Am tradus cum am putut mesajul din email, dar cred că e important ca oricine lucrează în social media să înțeleagă ce ne zice Mosseri de mult timp.
Meta a mai venit și cu alt grafic la proces. Un grafic care arată că atunci când a fost blocat TikTok în SUA, timpul petrecut pe Instagram a crescut ”dramatic”.
Comisia a separat rețelele sociale. Platformele Meta sunt puse în categorie cu Snapchat și MeWe, o rețea socială mică, și, separat, în altă categorie sunt puse TikTok, X (fostul Twitter) și YouTube. Zuckerberg evident că a contestat această separare și minimizează rolul distribuției de la prieten la prieten, sistem pe care funcționează platformele Meta.
Să fie ăsta motivul real pentru care a introdus noul algoritm în care primească conținutul recomandat? Pentru a fi catalogate altfel rețelele lor sociale.
Social Media today ridică altă problemă: oare Zuckerberg a permis ascensiunea TikTok pentru a a-și construi apărarea în acest proces? În 2019 a avut o cină privată cu Trump în care au discutat printre altele despre TikTok și amenințarea rețelelor sociale din China în SUA. La câteva zile după această întâlnire, SUA a lansat o evaluare a companiei ByteDance și achiziția Musical.ly, care a devenit ulterior TIkTok. În 2020, Trump a împins către vânzarea aplicației către un proprietar din SUA pentru a evita riscuri de securitate.
Nu e singurul proces Big Tech. Google se confruntă și el cu acuzații de monopol, iar prima fază a procesului a fost câștigată de Departamentul de Justiție, care a concluzionat că Google deține monopol în căutarea online.