Mozilla a făcut un studiu despre cum oamenii aleg browserul pe care îl folosesc pe telefon, tableta, calculator. Concluzia: oamenii sunt presați să folosească browserul default și nu sunt lăsați să aleagă liber. Bine, nu le blochează nimeni accesul însă procesul de schimbare a anevoios. Nu toată lumea are cunoștințe. Sau răbdare. Sau chiar nu știu că pot schimba. Și ce e diferit la fiecare browser chiar.
Deja există multă investigație legată de monopolul marilor companii tech. Mai ales cele care au și sisteme de operare. Acestea sunt și mai ”convingătoare” să le folosești sistemul de operare.
Mai mult, din cauză că aceste sisteme de operare ”conving” oamenii să nu folosească alt browser decât al lor, ajută la colectarea a și mai multe informații despre comportamentul și obiceiurile lor pentru ca apoi să le fie livrate produse (și convinși să le cumpere) și să ofere informații personale.
„Practicile anticoncurențiale de astăzi nu sunt atât de mult la nivel de browser – mai mult în funcțiile site-ului care încearcă să-i determine pe oameni să treacă la browserul deținut de un serviciu larg utilizat”, a declarat Don Marti, vice-președinte al inovației ecosistemelor la CafeMedia. (via Adweek)
Ce metode folosesc sistemele de operare pentru a ”convinge” oamenii să nu schimbe browser-ul
Mozilla a documentat felul în care marile companii tech (Google, Apple și Microsoft) favorizează propriile browsere.
În primul rând sunt setate default browserele lor. Probabil te gândești ”și ce e așa rău în asta? Își promovează propriul produs”. Ceea ce e adevărat nu zice nimeni asta. Dar, profită de faptul că nu toată lumea are noțiuni de tech (deci nu știu cum să schimbe browser-ul setate default), apoi există produse mai bune decât al lor, dar atunci când cineva încearcă să caute (să caute în motorul de căutare, da?) un alt browser, sunt ”cerați” printr-un mesaj că practic au deja un browser.
Exemplu. Majoritatea are calculator cu Windows, da? Windows are browser-ul Microsoft Edge. Când cauți Firefox sau Chrome în Microsoft Bing (motorul de căutare setat default care îi aparține tot lui Microsoft), te admonestează printr-un mesaj în partea de sus că folosești deja Microsoft Edge cu ”world class performance”.
Pe telefon e și mai complicat să schimbi browser-ul default.
Kushall Amlani, global competition and regulatory counsel la Mozilla, susține că dificultatea din iOS de a schimbat browser-ul default nu se compara cu ce face Microsoft:
„Este înșelător în felul în care nu i-au atenționat pe consumatori. Dar ceea ce face este să creeze obstacole pentru ca ei să își poată schimba implicit și nu este întotdeauna clar cum faci asta”, a spus el pentru Adweek.
Mai mult, a adăugat că ”totuși, agenții de publicitate care plătesc pentru a utiliza browsere mai mici nu au neapărat aceleași oportunități în fața consumatorilor ca și browserele preinstalate”. Există îngrijorări că acest lucru ar putea permite „unelor browsere să opereze o întreagă licitație publicitară în timp real în browser, ceea ce va deschide mult mai multe oportunități pentru comportament anticoncurențial”, a spus Marti.
Studiul a fost făcut pe 6.000 de persoane din SUA, Marea Britanie, Franța, Kenya și India despre cum folosesc ei browserele web.
Concluziile studiului:
- Oamenii sunt încrezători că au o ofertă mare atunci când e vorba de browsere și mulți au răspuns că știu să instaleze un browser.
- Cu toate astea, rezultate studiului arată că oamenii se gândesc rar la ce browser și motor de căutare folosesc și mulți nu instalează alternative.
- În SUA, între o treime și un sfert dintre respondenți au declarat că le-ar fi incomod (chiar incomod unora din ei) să downloadeze și să instaleze sau să schimbe browser-ul setat default pe device.
„Nu numai că oamenii își pierd capacitatea de a-și determina propriile experiențe online, dar primesc și produse mai puțin inovatoare și de calitate inferioară”, se arată în raport.
Dar nu vă las doar cu informațiile astea triste. Mai jos vă las o serie de tutoriale despre cum să schimbi browser-ul default pe mai multe tipuri de device-uri și browsere bune de folosit. Revin cu link-urile către tutoriale.
Photo by Firmbee.com: https://www.pexels.com/photo/person-using-macbook-drinking-coffee-6941871/