Pentru a nu mai plăti consecințele sedentarismului, piața aplicațiilor pentru smartphone nu doar că s-a diversificat, ba chiar a evoluat teribil și a devenit extrem de populară printre iubitoarele de sport sau printre femeile care, în lipsă de timp, nu apucă să meargă la sală. Iată câteva aplicații care te ajută să te menții în formă!
Deși mult timp s-a vehiculat ideea că aplicațiile de fitness reprezintă o scuză pentru a sta cu telefonul în mână, trebuie să recunoaștem că pot fi soluția progresului în materie de sport. Contrar aparențelor, în prezent industria hi-tech ne pune la dispoziție numeroase sisteme pentru smartphone, care ne ajută să obținem sau să ne păstrăm tonusul muscular, aproape indiferent de disciplina pe care am ales să o practicăm în acest sens – jogging, fitness, cardio, tabata, yoga etc.
Și, dacă acum câțiva ani, prin intermediul acestora nu puteam decât să ținem evidența kilometrilor alergați sau a caloriilor „pierdute”, astăzi ne putem crea programe personalizate, plecând de la detalii esențiale despre noi, cum ar fi numărul de kilograme, înălțimea, stilul de viață, regimul alimentar, obiectivele dorite, evoluția sau involuția de-a lungul sesiunilor ș.a.m.d.
Deși am susținut mult timp ideea că cea mai bună variantă pentru siluetă este practicarea exercițiilor fizice cu ajutorul unui antrenor personal, de ceva vreme mă confrunt cu o problemă care mi-a dat de gândit în acest sens, și anume proximitatea sau, mai degrabă, lipsa acesteia. Pentru că m-am mutat într-un cartier aflat la marginea Bucureștiului și, din păcate, drumul și timpul chiar și până la cea mai apropiată sală sunt luuuungi. Așa că am fost nevoită să apelez la ajutorul din buzunar, aplicațiile de fitness, pentru a face față în lupta cu sedentarismul. Și, treptat, am ajuns la concluzia că sunt extrem de utile. Prin urmare, am renunțat la mersul la sală în favoarea acestora. Shame on me? We shall see.
În linii mari, am observat așa: acestea te motivează, atât direct (prin notificări), cât și indirect (pornind de la premisa că dacă te-ai apucat de ceva, trebuie să mergi până la capăt), este minunat să urmărești progresul de-a lungul întâlnirilor tale cu sportul (mai ales când este unul neașteptat de pozitiv), este chiar mai interesant când îți poți controla și starea de sănătate în timpul efortului fizic, cumva ajungi să te dedici în totalitate activităților sportive, unele aplicații sunt construite sub forma unui antrenor, oferind informații vitale despre un anumit tip de exercițiu, dar și sfaturi customizate. Și încă ceva: chiar poți transforma sportul într-un moment extrem de plăcut al zilei, un moment ales strict de tine, atunci când simți nevoia, atunci când ai timp, nu atunci când trebuie – este cool să te simți și în control, iar ideea că totul a pornit de la tine și a depins apoi de tine face minuni pentru psihic.
Iată care sunt cele 5 aplicații de fitness testate și iubite de mine!
Nike Training Club
Este o aplicație care atrage din prima, grație designului contemporan și dinamic. Și asta o zic eu, o persoană care nu s-a înțeles niciodată prea bine cu sportul și tehnologia. Apoi, Nike Training Club oferă programe de exerciții fizice făcute de către sportivi profesioniști sau vedete supercunoscute. Aplicația face parte din suita Nike+ și poate fi sincronizată cu Run Club, o altă propunere similară a producătorului de piese sportive.
Experiența acestor antrenamente propuse de Nike vine sub forma unor ședințe pregătite de sportivi celebri în domeniile în care activează, utilizatorul urmărindu-le pe ecranului telefonului mobil, al televizorului sau al tabletei. Un alt punct forte este faptul că aplicația oferă și instrucțiuni audio, astfel încât, atunci când nu vrei, nu mai ești nevoită să stai non-stop cu ochii pe telefon și să te concentrezi 100% asupra ceea ce faci. Și încă ceva: oricând poți să-ți introduci și manual reușitele după un antrenament efectuat fără ajutorul aplicației. Și așa ai toată activitatea fizică monitorizată.
Nike Training Club este disponibilă gratuit atât în App Store, cât și în Google Play.
MapMyFitness by Under Armour
Oricare ar fi tipul de sport pe care îl practici, aplicația te poate ajuta. Cum? De exemplu, dacă îți place să alergi în aer liber, MapMyFitness îți oferă posibilitatea de a căuta și descoperi locuri în care să faci asta, apoi poți să împărtășești și celorlalți descoperirea ta.
Ca să poți să te evaluezi constant și corect, sistemul creat de Under Armour salvează date precum distanța parcursă, durata antrenamentului sau caloriile arse în timpul acestuia. Și mare are o parte interesantă și extrem de dinamică: poți să intri în comunitatea MapMyFitness și să aplici la tot felul de provocări sau să îți motivezi prietenii/cunoștințele. Varianta Premium a aplicației oferă și programe personalizate de antrenament și posibilitatea de a-ți monitoriza bătăile inimii (dacă ai o brățară specială sau un smartwatch, precum Fitbit, Garmin, Apple sau alt brand).
MapMyFitness este disponibilă gratuit atât în App Store, cât și în Google Play.
8fit
Cum un plan eficient de a atinge obiectivele constă în combinarea exercițiilor fizice cu un regim alimentar corespunzător, o aplicație duală devine alegerea câștigătoare. 8fit te ajută să monitorizezi ambele segmente, și sportul, și dieta alimentară, arhivând istoria activităților sportive și ajutându-te să respecți obiectivele pe care vrei să le atingi.
În plus, are și antrenamente pe care ți le recomandă, perfecte mai ales dacă vrei să scapi de kilograme în plus – sunt variante care te ajută să arzi foarte multe grăsimi, tip intervale scurte cu intensitate foarte mare. Apoi, planificarea nutrițională este făcută strict în funcție de setările tale inițiale și evoluează „cot la cot” cu activitatea sportivă înregistrată.
8fit este disponibilă gratuit atât în App Store, cât și în Google Play.
Runtastic
Runtastic este, probabil, cea mai bună aplicație de running, cycling și fitness la ora actuală. Și nu o zic eu, deși recunosc că o folosesc cel mai des. O spun foarte mulți sportivi și oameni care ne se despart de sport. Îmi place că layout-ul este unul foarte clean și simplu de utilizat. Aplicația updatează totul în real time, de la hartă, ritmul pasului dintr-un anumit timp vs. cel regulat, până la distanță parcursă și durata alergării. Versiunea Premium vine în plus cu setarea de auto-pause, adică detectează momentul în care te-ai oprit pentru o pauză și, automat, pune monitorizarea pe hold. Ce-mi mai place foarte mult, de altfel, este faptul că ai parte de o listă completă la finalul oricărui antrenament – practic, fiecare minut este contorizat în totalitate, cu nivelul pulsului, numărul de pași efectuați, astfel încât de-a lungul unui timp mai îndelungat să poți să compari rezultatele și să vezi îmbunătățirea.
De asemenea, poți oricând să creionezi planuri de antrenament, după ce ai efectuat un test workout. Mai exact, în funcție de condiția dintr-un anumit moment, o extensie a aplicației, Runtastic Results, stabilește un nivel de dificultate (easy, middle, heavy), după care poți decide câte antrenamente vrei să faci. Acestea sunt programate personalizat pentru tine și au durate cuprinse între 5 și 25 de minute. Evident, oricând poți lărgi aria de exerciții către zona de cardio sau alta.
Runtastic este disponibilă gratuit atât în App Store, cât și în Google Play.
Aaptiv: #1 Audio Fitness App
Am testat numeroase aplicații gratuite – în general, nu doar pentru acest material -, dar m-am gândit să verific diferența dintre o propunere la îndemână pentru toată lumea și una contracost. Așa am ajuns la Aaptiv, una dintre cele mai populare aplicații plătite în prezent. Te costă până în 15 dolari pe lună, dar așa ai la dispoziție vocea unui antrenor personal, care te ghidează în peste 2.500 de programe de antrenament. Clasic feminin sau nu, pe mine m-a fascinat și faptul că softul îți pune și muzică atunci când faci sport, deci așa ai parte și de motivație muzicală. Evident, programul poate fi schimbat în funcție de rezultatele pe care îți dorești să le obții și poți să urmărești oricând tutoriale video, pentru a te asigura că exersezi corect – atenție! chiar și fără conexiune la internet.
Cool la aplicație mai este faptul că fiecare nouă săptămână este sinonimă cu cel puțin 30 de clase/sesiuni noi de antrenament, care se mulează cu succes pe orice tip de gust sau dorință, de la ședințe de 7 minute până la clase complete sau combinate. Evident, sistemul pune la dispoziție aproape orice stil de sport, de la jogging, cycling, fitness, stretching, yoga și până la antrenamente pentru maratoane half sau full.
De altfel, utilizatorii iPhone pot sincroniza Aaptiv cu Apple Health pentru a monitoriza în timp real numărul de calorii arse.
Aplicația este disponibilă atât în App Store, cât și în Google Play (14,99 dolari/lună, 99,99 dolari/an, 399,99 dolari pe viață).
Foto: pexels.com, nike.com, mapmyfitness.com, 8fit.com, runtastic.com, aaptiv.com