Contact Information

De când mă știu, desktop-ul meu a fost întotdeuna curat și ordonat, am avut folderele aranjate cât mai eficient, nu am păstrat în telefon aplicații pe care nu le utilizez, iar email-urile mele necitite depășesc rar pragul de 10.

Între timp, am aflat că această ordine și curățenie se numește digital decluttering, iar azi îți voi vorbi despre beneficiile sale și te voi învăța ce trebuie să faci.

Ce înseamnă mai exact digital decluttering?

Ne putem gândi la acest termen ca la o curățenie și ordine digitală. Acestea includ tot ce ai digital: contactele din telefon, zecile de poze cu pisica ta dormind, email-urile necitite, paginile de Facebook pe care le urmărești, site-urile bookmarkuite, newsletterele pe care le primești, softurile pe care nu le folosești etc.

Ce beneficii are?

Dezordinea de orice fel ne afectează fără să ne dăm seama. Productivitatea scade, ne putem simți copleșiți și anxioși, riscul depresiei crește, iar lista poate continua.

Făcând și păstrând curățenia, aceste probleme vor fi diminuate sau chiar vom scăpa de ele.

Ce trebuie să faci?

Deseori, începutul este cel mai greu, mai ales dacă nu știi de unde să începi. Însă trebuie să ții minte că pașii mici sunt cheia succesului! Nu trebuie să faci totul într-o singură zi, nici măcar într-o singură săptămână.

Pentru a te ajuta, iată care sunt „zonele” care pot fi îmbunătățite.

Email

Dacă poți răspunde unui email în mai puțin de 5 minute, fă-o imediat ce l-ai primit, nu amâna.

Dacă ai inboxul plin pentru că cineva te adaugă fără motiv în CC, roagă persoana respectivă să nu mai facă acest lucru.

Dacă primești newslettere care nu te interesează, dezabonează-te în momentul când le primești.

Dacă vrei să verifici la ce ești abonat, folosește un serviciu precum unroll.me, care te va ajuta să te dezabonezi la mai multe newslettere în același timp.

Iconițele de pe desktop

Dacă ceva nu îți este folositor, șterge-l/dezinstaleză-l.

Dacă ceva îți folosește, dar nu zilnic sau chiar săptămânal, mută-l undeva unde nu îl vezi.

Fișiere vechi

Aruncă un ochi prin toate fișierele pe care le ai prin computer sau telefon, fie că e vorba de documente, bilete la concerte, fotografii sau orice altceva. Păstrează doar lucrurile de care ai nevoie, eventual pe un hard extern sau în cloud.

Programe și aplicații

Nu e suficient să ștergi shortcut-ul de pe desktop, trebuie să dezinstalezi complet programul sau aplicația.

Foldere

Dacă e cazul, creează o structură nouă pentru foldere, dă-le nume potrivite și rearanjează fișierele astfel încât să îți fie mai ușor să le găsești.

Bookmarks

Verifică toate site-urile pe care le-ai bookmarkuit de-a lungul timpului și decide ce mai merită păstrat.

Social media

Nu-ți fie teamă să folosești butonul Unfollow sau Unfriend!

Ieși din grupurile care nu te mai interesează.

Dacă nu vrei să îți apară în news feed toate postările din grupurile în care ai rămas, dă-le unfollow și verifică ce s-a mai postat atunci când ai timp și chef.

Dacă vrei să scapi de conținutul anumitor pagini, dă-le unlike/unfollow atunci când îți mai apar în news feed.

Digital decluttering este diferit pentru fiecare persoană. Adaptează sfaturile de mai sus pentru tine, adaugă sau elimină anumiți pași și, ține minte, nu trebuie să faci totul într-o singură zi!

Foto: Pexels

Share:

editor

Sunt content writer din 2011, iar în prezent coordonez echipele de online ale Burda România. În timpul liber îmi place să joc board games, să citesc SF, horror & mistery și să ajung la zi cu prea multe seriale. Am 3 pisici care au pagină de Facebook, iar când vreau „să mă răsfăț” îmi cheltui banii pe ceaiuri și craft beers pe care încă nu le-am încercat. Pe SocialWeb voi scrie despre aplicații pe care le-am testat, voi recomanda tot felul de lucruri interesante și îți voi prezenta știrile momentului din online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *