Contact Information

Paradigma frumuseții s-a schimbat radical în ultimul timp, ceea ce este bine pentru că, în acest fel, suntem încurajate să optăm pentru produse cosmetice lipsite de substanțe îngrijorătoare. Iar în această ecuație de ajutor sunt câteva aplicații de beauty care ne ajută să depistăm ceea ce nu ar trebui să aplicăm pe piele. Care sunt acestea și cum funcționează?

Înainte de toate, o să-ți spun o mică poveste. Ani la rândul am fost efectiv dependentă de un produs de îngrijire de seară. Funcționa atât de bine pe pielea mea, încât nu credeam că ne vom despărți vreodată. Îl țineam aproape, pe noptieră, și nu lipsea niciodată din bagaj, indiferent de context sau destinație. Produsul chiar era unul bun, pentru că reîncărca bateriile tenului imediat. Nu mă înțelege greșit, nu o să folosesc niciodată ceva înainte de a-mi face documentarea ca la carte despre el sau înainte de a citi cu atenție eticheta și instrucțiunile de utilizare. Numai că nu am luat în calcul un lucru esențial: că în compoziția sa exista alcool. „Până la urmă, cât de mare ar putea fi damage-ul pentru piele?”, m-am gândit, puțin descurajată. Apoi mi-am zis să despic firul în 4 despre acest ingredient. Și așa am aflat mai multe detalii interesante:

  • Ca să fie dezinfectant, alcoolul trebuie să aibă o concentrație de peste 60%, iar în industria cosmetică nu există un produs de genul;
  • Multe cercetări din domeniu atestă faptul că este nevoie de un procent foarte mic de alcool (minimum 2%) pentru a face rău pielii, indiferent dacă aceasta este afectată de acnee sau de alte inflamații;
  • Alcoolul acționează rapid, distrugând celulele pielii, iar iritația pe care o provoacă duce la dezechilibrarea matricei intracelulare și a barierei de protecție a epidermei – lucruri care nu numai că împiedică pielea să se vindece, dar și lasă loc bateriilor să se înmulțească;
  • În cazul tenului gras, uscarea exagerată care vine la pachet cu utilizarea produselor cu alcool acționează asupra glandelor seboreice, care vor produce apoi chiar mai mult sebum, formându-se, astfel, un cerc vicios sau o ironie a sorții;
  • De evitat sunt ethanol, denaturated alcohol, ethyl alcohol, methanol sau isopropyl, care oferă beneficii numai pe termen scurt;
  • Potrivit International Journal of Toxicology, ingrediente ca benzyl alcohol (obținut din fructe), isopropyl alcohol și SD alcohol au potențial minimum de iritație atunci când sunt incluși în produse cosmetice sub formă de conservanți; cu toate acestea, un ten ultrasensibil și vulnerabil poate fi afectat;
  • Alcoolul gras nu este unul iritant; exemple de ingrediente din această categorie: cetyl alcohol, cetearyl alcohol și stearyl alcohol.

Așadar…

Ce conțin produsele pe care le folosim? Sunt etice? Cruelty-free? Cât la sută din ingrediente sunt organice și cât la sută sunt nocive? Acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus mereu de atunci și pe care le primesc din ce în ce mai des de la prietene, cunoștințe sau cititoare. Ceea ce mă bucură, deoarece este clar că femeile devin din ce în ce mai preocupate de ingredientele listate pe etichete, adică de ceea ce aplică pe piele.

De altfel, există și un curent la nivel mondial, denumit „Clean Beauty”, care încurajează o abordare curată, sustenabilă, bio sau holistică a frumuseții și care pune preț, de asemenea, pe factorul senzorial. Trendul se referă, mai exact, la produse cosmetice și de îngrijire non-toxice, fără ingrediente sintetice, promotoarea tendinței fiind generația millennials, care cere produse ce își respectă promisiunile de marketing, dar fără să conțină substanțe nocive, deoarece nu este dispusă să își riște sănătatea de dragul frumuseții.

De fapt, preocuparea pentru frumusețe din perspectiva sănătății a început cu mult înainte de Clean Beauty, odată cu folosirea liberală a cuvântului „organic“, un termen care sună bine, dar care se adresează și se aplică mai mult industriei alimentare. Acest termen a derivat și în alte etichete, precum green, botanic, natural, eco, pur, ce creează o aură etică, însă denumirile nu sunt întotdeauna clare. Pe măsură ce categoria a continuat să se dezvolte, termenul de natural a devenit cel mai popular, dar, din păcate, de multe ori nu prezintă garanții safe, deoarece industria de frumusețe la nivel internațional are niște reglementări destul de incerte.

Și cum noi nu suntem experți sau poate că nu avem apropiați care lucrează în domeniul medicinei, de la care să cerem lămuriri, nu rămâne decât să ne bazăm pe ultimele aplicații pentru smartphone, care scanează lista ingredientelor scrise pe ambalajele produselor, pentru ca apoi să facă o analiză amănunțită și să ne „comunice” dacă există ceva nociv în compoziție.

Clean Beauty

Am descoperit aplicația pe site-ul Officinea Laboratoires, în cadrul unei documentări pentru un material pe care îl scriam pentru Marie Claire și, după câteva minute, o aveam deja instalată în telefon. După o oră, scanasem deja toate produsele din casă și știam pe care urma să le păstrez și de care să mă lipsesc. Acum este companionul meu cel mai de preț atunci când mă aflu la o sesiune de beauty shopping.

Clean Beauty detectează, în mod automat, ingredientele controversate conținute de formulele de îngrijire și de igienă, și anume pe cele suspectate că ar avea un efect nociv asupra sistemului endocrin, conservanții riscanți, compușii iritanți sau comedogenici și nanoparticulele. Tot ce trebuie să faci este să scanezi eticheta produsului pe care îl folosești sau pe care vrei să îl achiziționezi.

În plus, aplicația oferă informații vitale despre mai mult de 800 de ingrediente și cunoaște substanțele care pot fi subiectul unor restricții ale legistației în vogoare a Uniunii Europene (1223/2009).

Dincolo de glosarul vast al ingredientelor, Clean Beauty este construită precum o enciclopedie actuală. În meniul principal se găsesc materiale despre cum sunt formulate produsele cosmetice în prezent sau despre motivele pentru care unele substanțe sunt controversate și afectează calitatea pielii.

Clean Beauty este disponibilă gratuit atât în App Store, cât și în Google Play.

Think Dirty

Am descoperit această aplicație la începutul anului, pe Instagram, în timp ce scrollam printre postări. Bloggerița Lauren Kelp recomanda atunci o detoxifiere sezonieră, dar una nu clasică, surprinzător, ci una efectuată în colecția de produse de machiaj – care putea fi realizată cu ajutorul Think Dirty. Așa că am downloadat aplicația ca să văd despre ce este vorba. Ce mi-a plăcut în primă instanță? Faptul că am primit un mail în care echipa Think Dirty mă punea la curent cu toate noutățile din domeniu – nu o să le enumăr aici, ai o poză mai jos. :)

Cum funcționează aplicația? Ei bine, ia un produs oarecare din portfard, apoi fie inserează-i numele complet la categoria Search, fie folosește funcția de scanare a codului de bare. Dintr-o bază de date de peste 860.000 de produse înregistrate, Think Dirty îl va găsi pe cel căutat de tine și-ți va arăta ingredientele pe care le conține. Apoi, va afișa un rating (de la normal la „dirty”): cât de carcinogene (cancerigene), toxice sau alergice sunt.

De asemenea, aplicația vine cu o funcție specială, ajutându-te să alegi mai simplu formulele benefice pentru tipul tău de piele. Astfel, va reține produsele pe care le-ai căutat/scanat deja și le va înregistra pe cele „dirty”, dar și pe cele „clean” – ba chiar te va ajuta cu detalii despre locurile în care le găsești.

Aplicația este disponibilă gratuit atât în App Store, cât și în Google Play.

CosmEthics App

Această aplicație a fost lansată în 2013 de către Katariina Rantanen și astăzi este una dintre cele mai populare surse de detectare a ingredientelor dăunătoare din produsele de înfrumusețare. Ideea Katariinei a venit în urma unui voluntariat pe care l-a făcut, într-un spital, cu oamenii bolnavi de cancer – care au o listă mare cu produse pe care nu le pot folosi.

„Brandurile sau ambalajele nu contează pentru CosmEthics. Analizăm toate materialele raw. Este o logică binară: produsul fie conține, fie nu conține ingrediente filtrate”, explică fondatorul aplicației, pentru Helsinki Smart.

Aplicația funcționează pe același principiu ca cele despre care am scris mai sus: scanezi codul de bare al unui produs pe care l-ai cumpărat sau intenționezi să-l achiziționezi, iar CosmEthics îți arată dacă are sau nu ingrediente compromițătoare, alături de motivele pentru care au fost incluse în formula produsului și de riscurile la care te expui.

De asemenea, aplicația trimite numeroase notificări și alerte cu privire la cele mai recente studii din domeniu, în cazul în care lista de ingrediente nocive s-a extins sau dacă au apărut noutăți documentate în legătură cu o anumită substanță.

CosmoEthics este disponibilă gratuit atât în App Store, cât și în Google Play.

Foto: pexels.com, officinea.fr, thinkdirtyapp.com, cosmethics.com, arhiva personală

 

Share:

Ador domeniul de beauty. De fapt, am început să-l iubesc treptat, cumva silit la început, deoarece îmi doream să fac styling (clișeic, nu-i așa?). După un internship pe departamentul de fashion la Beau Monde, în septembrie 2012, am devenit beauty editor (cam paradoxal) la aceeași revistă, unde sunt și acum. Din februarie 2017, sunt beauty editor și la Marie Claire. Mă găsești și în online: pe marieclaire.ro și, de acum, și aici - unde îți voi povesti despre cum se întrepătrund tehnologia cu frumusețea. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *